Jak zhubnout s holemi – Nordic walking a hubnutí

<span>Hole na Nordic Walking jsou specifické. Mají jinak tvarované rukojeti, mají jiné zakončení. Hole na Nordic Walking, také obvykle bývají odpružené.</span> Hole na Nordic Walking jsou specifické. Mají jinak tvarované rukojeti, mají jiné zakončení. Hole na Nordic Walking, také obvykle bývají odpružené.

Hledáte nějaký efektivní způsob, jak se hýbat a hubnout při tom? Pak by vás mohlo zajímat chození s holemi – Nordic Walking. Při této chůzi holemi komplexně zapojujete různé svaly celého těla. Je to tedy mnohem efektivnější cvičení, než „obyčejná chůze“. Současně tím, ale tolik nepřetěžujete klouby a páteř, jako při běhání.

Co je to Nordic walking

Nordic Walking je česky Severská chůze. Je to sportovní chůze, při které chodíte se speciálními holemi. Nordic Walking je velmi efektivní způsob, jak si zlepši fyzickou kondici, i když jste třeba starší, nebo máte nadváhu. Hodí se ale určitě pro každého. I pro aktivní sportovce.

Nordic Walking totiž během pohybu aktivuje různé svalové skupiny. Nejsou to jenom svaly na nohách. Ale díky komplexnímu pohybu všech končetin, pracují i svaly na rukách, svaly na břiše a na zádech. Současně jsou při Nordic walking eliminovány některé škodlivé prvky běhání (běhání, zvláště na tvrdém povrchu hodně zatěžuje kloubní aparát).

Nordic Walking není jen chození s hůlkami pro staré lidi, jak by si někdo mohl myslet. Ostatně je velký rozdíl, mezi trekingovými/turistickými holemi, se kterými často chodívají starší lidé a holemi na Nordic Walking. I technika chůze je u Nordic walking odlišná od toho, jak se běžně chodí.

Jak zhubnout s holemi na Nordic Walking

V případě, že chcete zhubnout a hledáte nějakou pohybovou aktivitu, která by vám hubnutí usnadnila, pak Nordic Walking může být to pravé. Je to totiž velmi vhodná pohybová aktivita i pro lidi, co mají nadváhu, nebo co se dlouhodobě moc fyzicky nehýbali.

Pokud byste třeba chtěli začít hubnout tím, že budete chodit běhat, tak jste hodně limitováni tím, jaká je vaše fyzická kondice nebo vaše aktuální váha. Pokud máte třeba 10 kilo nadváhu, tak při běhu docela silně trpí vaše klouby. To vám při chození s holemi nehrozí.

Mýty a fakta o chození s holemi Nordic Walking

Mýtus: „Chození s holemi je jen pro seniory“

Fakta: Ne to opravdu není pravda.

Při chození s holemi můžete velmi snadno regulovat intenzitu/zátěž. Jednak tím, jak dlouho budete chodit. A také tím, jakou si vyberete trasu, jaké zvolíte tempo. Chození s holemi tak velmi snadno zvládne i začátečník s nadváhou, který půjde volnějším tempem a nebude si vybírat příliš kopcovitý terén. Současně to ale může být i náročnější kondiční cvičení pro někoho, kdo pravidelně sportuje. Stačí trochu zvýšit tempo, nebo zamířit do kopců, a hned poznáte, že chození s holemi není jen pro staré.

Mýtus: Nordic Walking je chůze s jakýmikoliv holemi

Fakta: Ne to není pravda

Hole na Nordic Walking jsou specifické. Mají jinak tvarované rukojeti, mají jiné zakončení. Hole na Nordic Walking, také obvykle bývají odpružené, aby vám usnadnili správnou techniku pohybu. Turistické hole slouží primárně jako opora ve složitém terénu. Proto je často používají při procházkách po městě/v přírodě i starší lidé, protože potřebují tuto oporu. Hole na Nordic Walking neslouží jako opora. Při pohybu se o ně neopíráte, slouží vám ke zefektivnění pohybu a zapojení celého těla.

Mýtus: Při chození s holemi se moc nehubne, lepší je běh nebo náročnější cvičení

Fakta: Ne to opravdu není pravda.

Na hubnutí (spalování tuků) je nejefektivnější déletrvající fyzická aktivita, při které je jen určitá míra zátěže (středně intenzivní). Platí to tedy právě naopak. Při vysoce intenzivním cvičení (při nedostatku kyslíku, kdy tělo funguje v anaerobním metabolismu), se naopak tuky skoro vůbec nespalují. Když běháte a jste u toho hodně zadýchaní, tak spalujete jen málo tuků. Při cvičení s činkami si budujete svalovou hmotu a sílu, ale efektivita spalování tuků je podstatně nižší.

Mýtus: Vybavení na Nordic Walking je hodně drahé

Fakta: Ne to opravdu není pravda.

Vybavení na Nordic Walking nemusí být vůbec drahé. Hole na Nordic Walking stojí jen pár stovek. Tedy alespoň ty v základním provedení. Dají se pochopitelně koupit i hole za několik tisíc, ale to už jsou většinou karbonové, sportovní modely, které jako začátečník vůbec nepotřebujete. A jinak vám stačí jen nějaké obyčejné sportovní oblečení, které určitě doma máte a tenisky. Tedy žádné velké výdaje.

Jak začít hubnout s Nordic Walking

U chození s holemi je hodně důležitá správná technika chůze. Není to nic složitého. Velmi snadno se to dá naučit za pár desítek minut. Můžete se zkusit podívat na nějaký video návod, na internetu je jich mnoho. Nebo si můžete i zaplatit nějaký kurz chození s holemi.

A pak už je hubnutí při chození s holemi jen o tom, abyste pravidelně chodili. Ideální je 3x týdně na hodinu vyrazit někam do přírody. Tím, jak se vám bude postupně zlepšovat fyzická kondice, můžete zkoušet náročnější terén, nebo chodit rychlejším tempem. Není v tom žádná zázračná magie.

Samozřejmě, pokud vám jde především o hubnutí, pak je vhodné si pohlídat i jídelníček. Stačí i jen dobré změny, kdy prostě nebudete jíst tolik sladkého nebo pít slazené nápoje. Začnete jíst více zeleniny, celozrnného pečiva atd. Stačí jen používat zdravý rozum. Na hubnutí nepotřebujete nějakou složitou dietu.

Také nečekejte zázraky. Při chození s holemi určitě nezhubnete za týden nebo za měsíc. Pokud ale budete pravidelně chodit a jíst alespoň trochu zdravě, postupně se dostaví výsledek, který bude opravdu vidět. Navíc to bude opravdové hubnutí a ne jen nějaký krátkodobý úbytek váhy, jako u některých pochybných návodů, jak rychle zhubnout.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Jak zhubnout s holemi – Nordic walking a hubnutí

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar