Kolik promile je jedno pivo? Jak rychle vystřízlivím?

<span>Jedno pivo, může zvýšit hladinu alkoholu v krvi o 0,2 až 0,3 promile. Vystřízlivění po vypití jednoho piva, bude trvat cca 2 hodiny. Hladina alkoholu v krvi a rychlost odbourávání, ale závisí na mnoha individuálních faktorech (pohlaví, váha, a jiné).</span> Jedno pivo, může zvýšit hladinu alkoholu v krvi o 0,2 až 0,3 promile. Vystřízlivění po vypití jednoho piva, bude trvat cca 2 hodiny. Hladina alkoholu v krvi a rychlost odbourávání, ale závisí na mnoha individuálních faktorech (pohlaví, váha, a jiné).

Přepočítávat množství vypitého alkoholu, na promile v krvi, není příliš jednoduché. Roli hraje rychlost vstřebávání alkoholu do krve v žaludku (která může být ovlivněna i tím jestli a co jíme).

Další významný faktor pro rychlost odbourávání alkoholu, je obecná schopnost těla metabolizovat alkohol. Což závisí na množství enzymů, jako je alkoholdehyrogenáza (které se může individuálně lišit).

A v neposlední řadě je dost velký rozdíl, jestli jedno pivo vypije žena, která váží 50 kilo, nebo chlap, který má 120 kilo. A jestli ho vypije naráz, nebo pomalu za delší dobu.

Kolik promile je jedno pivo?

Velmi zjednodušeně je možné říci, že jedna běžná „dávka“ alkoholu (tj. jedno pivo, jedna sklenička vína nebo jeden panák tvrdšího alkoholu), bude znamenat přibližně 0,2 – 0,3 promile alkoholu v krvi.

Přesné číslo, ale závisí na mnoha různých faktorech. Na lačno se bude alkohol vstřebávat rychleji.

Vyšší hladina bude při vypití nápoje „na ex“, než při delší době popíjení (když budeme jedno pivo pít hodinu, tak než ho dopijeme, tak už tělo část alkoholu odbourá).

A nižší hladinu alkoholu budou mít lidí s vyšší hmotností (a tedy i s větším objemem krve). Promile alkoholu v krvi, totiž určují, kolik % alkoholu je v krvi. 3,5 promile znamená, že v krvi je 0,0035% čistého alkoholu. Když má někdo více krve (vyšší hmotnost), tak bude mít i nižší hladinu.

Kolik alkoholu obsahuje jedno pivo?

Obsah alkoholu v jednom pivu, se liší podle stupňovitosti. Jiné množství alkoholu má běžná desítka, a jiné bude mít dvanáctka.

Pozor na to, že i nealkoholické pivo, může obsahovat malé množství alkoholu (záleží na konkrétním výrobci).

Ovocná piva (radlery), obsahují poměrně „hodně“ alkoholu (s ohledem na to, že tyto nápoje běžně konzumují i děti; opět záleží na konkrétním výrobci).

Typ piva Obsah alkoholu
Nealko pivo až 0,5%
Radler až 1,5%
Pivo desítka 3,5% – 4,5%
Pivo jedenáctka 4,6% – 4,8%
Pivo dvanáctka 4,9% – 5,3%
Pivní speciály 5,5% a více

Pro srovnání – běžné víno obsahuje cca 11% – 16% alkoholu (portské víno má až 23%). Pro další alkoholické nápoje – viz kalkulačka obsah alkoholu.

Jaká je rychlost vstřebávání alkoholu?

Přibližně 20 – 30% vypitého alkoholu, se vstřebá do krve v žaludku. Další alkohol se pak vstřebává ve střevě.

Hladina alkoholu v krvi se zvyšuje postupně. Vrchol křivky je přibližně za 30 – 90 minut, a poté hladina alkoholu v krvi klesá.

I to je jeden z důvodů, proč se při podezření na alkohol dělají krevní testy, které mohou přesněji určit i přibližnou dobu konzumace alkoholu.

Běžný dechový test (alkoholtester do kterého se fouká), měří jen aktuální hladinu. Z krve se dá hladina alkoholu zjistit i zpětně.

Jak rychle se odbourává alkohol?

Rychlost odbourávání alkoholu (tedy i rychlost „střízlivění“) je poměrně konstantní. Alkohol se odbourává rychlostí přibližně 0,1 – 0,2 promile za hodinu (opět hraje roli mimo jiné i váha).

Rychlost odbourávání alkoholu, se nedá příliš ovlivnit. Nepomůže cvičení nebo jiná fyzická aktivita. Ta může změnit subjektivní vnímání toho, jak moc „pod vlivem“ se cítíme. Reálně to ale příliš neovlivní rychlost odbourání alkoholu.

Podobné je to i s různými prostředky, které se doporučují na rychlejší vystřízlivění. Ty opět mění především subjektivní vnímání toho, jak se cítíme.

Různé „vyprošťováky“ mohou zmírnit následky opilosti (potlačí kocovinu). Ale rychlost střízlivění neovlivní (rychlost, jak klesá hladina alkoholu v krvi je konstantní).

Je známo, že některá etnika  – například indiáni nebo Asiati, mají nižší hladina enzymů, které vstupují do metabolismu alkoholu. A kvůli tomu jim stačí jen poměrně málo, aby dosáhli vyššího stupně opilosti. A také jim trvá delší dobu, než vystřízliví.

Rychlost „spalování alkoholu“ je ovlivněna geneticky. Roli hraje pohlaví, věk, zdravotní stav (mimo jiné i v jaké kondici jsou játra). Roli hraje i váha a další faktory.

Kolik je smrtelná dávka alkoholu?

Smrtelná dávka alkoholu se nedá přesně určit. O otravě alkoholem se mluví, už když je hladina v krvi nad 4 – 4,5 promile. Existuje ale řada případů, kdy měli lidé i podstatně více a přežili to. Jeden z rekordů je 14,85 promile.

Jako smrtelná dávka alkoholu, se udává cca 10 – 15 gramů čistého alkoholu (100%) na jeden kilogram tělesné váhy. Což u člověka s váhou 70 kilo, znamená vypít minimálně 1,5 – 2 litry tvrdého alkoholu během krátké doby.

V České republice, zemře každý rok cca 500 lidí v souvislosti s alkoholem. Ve většině případů se ale nejedná o úmrtí z důvodu otravy alkoholem. Většina úmrtí je důsledkem toho, co vyvolává opilost.

Tedy dopravní nehody z důvodu snížené schopnost řídit vozidlo. Umrznutí, když někdo v opilosti usne tam, kde nemá. A různé další nehody a úrazy. Nebo jsou to i případy celkového selhání organismu u notorických pijáků,

Jaká je bezpečná dávka alkoholu, která neškodí?

Poměrně dlouho se uvádělo, že jedno pivo, nebo jedna sklenička vína, je bezpečná dávka alkoholu, která může být i zdravá.

Aktuálně se podobná tvrzení již považují za překonaná. Alkohol škodí lidskému tělu i v minimálním množství. Nějaké negativní dopady, má i to jedno pivo, nebo jedna sklenice vína.

Dá se mluvit pouze o tom, že vypití jednoho piva za den (nebo 2 – 3 piv za týden), má jen minimální negativní následky, které jsou pod rozlišovací schopností (vzhledem k celkové zátěži okolního prostředí, kterému jsou naše těla vystavena).

O tom, že by nějaké množství alkoholu bylo vyloženě zdravé nebo zdraví prospěšné, se ale určitě nedá mluvit.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Kolik promile je jedno pivo? Jak rychle vystřízlivím?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar