Co je horší? Sůl nebo cukr? Škodí víc nadbytek soli nebo nadbytek cukru?

<span>Doporučená denní dávka soli, je cca 5 gramů na den. Doporučená denní dávka cukru je cca 30 gramů na den. Cukr i sůl, lidské tělo potřebuje. Nadbytečný příjem ale vyvolává různé zdravotní problémy. Nadbytek cukru nebo nadbytek soli, vás v konečném důsledku může i zabít.</span> Doporučená denní dávka soli, je cca 5 gramů na den. Doporučená denní dávka cukru je cca 30 gramů na den. Cukr i sůl, lidské tělo potřebuje. Nadbytečný příjem ale vyvolává různé zdravotní problémy. Nadbytek cukru nebo nadbytek soli, vás v konečném důsledku může i zabít.

Sůl a cukr bývají označovaný jako „bílé drogy“. Obě dvě látky (v přiměřeném množství) lidské tělo nezbytně nutně potřebuje pro život. Nadměrný příjem soli nebo nadměrný příjem cukru, ale způsobuje řadu i poměrně závažných zdravotních problémů.

Označit sůl nebo cukr jako „drogu“ není tak úplně od věci. Konzumace sladkého nebo slaného jídla, spouští v mozku podobné procesy, jako některé klasické drogy. Uvolňuje se dopamin („hormon štětští“) a tělo si postupně říká o větší a větší dávku.

Co je ale horší ze zdravotního hlediska? Nadbytek soli? Nebo nadbytek cukru? Která z těchto dvou látek našemu tělu škodí více?

K čemu je pro lidské tělo dobrá sůl?

Velmi zjednodušeně se říká, že lidé se evolučním procesem postupně vyvinuli z tvorů, kteří mají svůj prapůvod v moři. Podle aktuálně platných vědeckých teorií, vznikl život na Zemi v moři. A od té doby si všichni živí tvorové na Zemi, nesou kousek moře v sobě.

Sůl jako takovou v lidském těle přímo nenajdeme. V krvi, nebo i v dalších tělních tekutinách je ale sůl přítomna v podobě iontů. Jedná se o sodík (NA+) a chlorid (CL-).  Dospělý člověk, má takto ve svém těle přibližně 200 gramů soli.

Jednotlivé složky soli, jsou naprosto nezbytné pro správné fungování srdce, nervů, svalů. Správná koncentrace soli, umožňuje vstřebávání látek v žaludku, ve střevě, nebo v ledvinách.

Když vám v nemocnici dávají kapačku s fyziologickým roztokem, tak je to 0,9% roztok soli. Tento roztok má stejnou osmolaritu (koncentraci) iontů jako krevní plazma, a je to tedy nejrychlejší způsob, jak tělu dodat chybějící tekutinu.

K čemu je pro lidské tělo dobrý cukr?

Cukr, resp. glukóza, je základní látka, ze které tělo získává energii. Z cukru (glukózy) získávají energii pro svou činnost všechny buňky. Například mozek dospělého člověka, spotřebujete za den asi 120 gramů glukózy. Červené krvinky, spotřebují cca 60 gramů glukózy. Hodně cukru spotřebují i svaly, a všechny další buňky.

Jistě, tělo dovede získávat energii i z bílkovin nebo z tuků. K tomu, aby mohlo spalovat tuky, nebo rozkládat bílkoviny na aminokyseliny (a dále z nich získávat energii), ale také potřebuje cukr (glukózu).

I u cukru, je důležitá správná koncentrace. Nedostatek cukru v krvi, se nazývá hypoglykémie, a vede ke kolapsu. Nadbytek cukru vede k hyperglykémii, což také není příliš dobré.

Jaká je doporučená denní dávka soli?

Doporučená denní dávka pro příjem soli, je 5 gramů. Konkrétní údaj, se odvíjí od tělesné hmotnosti. Roli může hrát i celodenní výkon, nebo aktuální teplota (což má vliv na to, kolik soli pak tělo ztrácí pocením).

Tuto dávku soli, ale není nutné nijak extra doplňovat. Z běžné stravy, totiž lidské tělo přijme podstatně vyšší dávky soli. Jídlo tedy není nutné vůbec solit.

Poměrně velké množství soli obsahuje i jenom obyčejné pečivo, jako je chleba nebo rohlíky. Velmi velká množství soli, obsahují i uzeniny (například šunka má cca 2 gramy soli na 100 gramů) nebo sýry.

Samostatnou kapitolou je pak řada různých průmyslově vyráběných potravin – různé instantní potraviny, konzervy, polotovary, dochucovadla, kořenící směsi, apod. A nesmíme zapomínat i na různé slané „pochoutky“.

Celkově tak běžný člověk, přijme každý den i troj až pětinásobek doporučené denní dávky. Tedy ten, kdo se stravuje alespoň trochu zdravě. Pokud někde přežívá jenom na polotovarech, fastfood a občas to doplní pytlíkem slaných brambůrků, tak přijme i vyšší dávku soli.

Jaká je doporučená denní dávka cukru?

Doporučená denní dávka cukru, je cca 30 gramů. I u této „drogy“ je ale běžný příjem podstatně vyšší. Obvykle se jedná minimálně o trojnásobek doporučené denní dávky.

I pro cukr platí, že v podstatě není nutné jíst sladká jídla, nebo si sladit kávu, či konzumovat cukr v jiné podobné formě. Bohatě stačí cukr, který je běžně obsažen v potravinách.

Opět platí, že cukr najdeme v mnoha různých průmyslově vyráběných potravinách, kde se používá jako „vylepšovač“ chuti nebo i jako konzervační látka.

Co škodí více? Je horší nadbytek soli? Nebo nadbytek cukru?

Dlouhodobě zvýšený příjem nadbytečného množství soli nebo nadbytečného množství cukru, vede k různým zdravotním problémům.

Nadbytek soli, vede k zadržování vody v těle, zvyšuje se krevní tlak (což pak následně způsobuje problémy s oběhovou soustavou a se srdcem). Jsou zatěžovány ledviny, což může vést k dalším problémům.

Nadbytek cukru zase vede k nadváze, obezitě a může být i spouštěčem pro rozvoj cukrovky. A na to jsou pak navázány opět problémy se srdcem nebo s oběhovou soustavou. Nadváha vyvolává i zdravotní problémy u pohybové soustavy, atd.

Velké množství soli, pokud byste ho do těla dokázali dostat během krátké doby, by vás mohlo spolehlivě zabít.

Udává se, že smrtelná dávka soli je cca 150 gramů. Ale vzhledem k tomu, že výrazně slané jídlo/nápoje vyvolávají zvracení, tak by nebylo až tak jednoduché, otrávit se solí.

Smrtelná dávka cukru, je podstatně vyšší. Tam by se muselo jednat o přibližně 450 gramů, které byste snědli během velmi krátké doby. I tady by se vám velmi pravděpodobně udělalo špatně dřív, než byste se stihli otrávit.

Cukr je spolehlivější zabiják než sůl = cukr je horší

S nadbytkem soli, se dokáže tělo přece jen o něco lépe vypořádat – přebytečná sůl se vylučuje v ledvinách.

S cukrem je to horší. Pokud tělo nedokáže přebytečný cukr nějak efektivně využít, tak si jej ukládá v podobě tukových zásob.

Z tohoto úhlu pohledu, je tedy horší nadbytečný příjem cukru. Sice to nějakou dobu trvá, ale dlouhodobě zvýšený příjem cukru, vede postupně k nadváze a k obezitě, což je pak zdrojem mnoha zdravotních problémů.

S cukrem je to v tomto ohledu podobné, jako s kouřením. Dlouhou dobu se poměrně nic zásadního neděje. Ale v končeném důsledku vás oboje nakonec dokáže zabít.

Cukr je tedy o něco málo horší než sůl. Ale je to trochu zjednodušený úhel pohledu. U obou látek, je vhodné omezit příjem, a snažit se alespoň částečně přiblížit tomu, co je doporučováno jako optimální denní dávka.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Co je horší? Sůl nebo cukr? Škodí víc nadbytek soli nebo nadbytek cukru?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar