Co je to metabolický věk, a jak se dá vypočítat (online kalkulačka pro ženy i pro muže)

<span>Metabolický věk je termín používaný k popisu stavu vašeho metabolismu vzhledem k vašemu věku. Pokud máte vyšší metabolický věk, pak to může znamenat nadváhu nebo obezitu, nějaký zdravotní problém, nevhodný jídelníček nebo celkově nezdravý životní styl.</span> Metabolický věk je termín používaný k popisu stavu vašeho metabolismu vzhledem k vašemu věku. Pokud máte vyšší metabolický věk, pak to může znamenat nadváhu nebo obezitu, nějaký zdravotní problém, nevhodný jídelníček nebo celkově nezdravý životní styl.

Možná jste někde narazili na termín „metabolický věk“ a zajímalo by vás, co to je? A jaký to má význam pro vás a vaše zdraví?

Metabolický věk (který může být stejný, vyšší nebo nižší než váš skutečný věk) říká, kolik kalorií vaše tělo spálí v klidovém režimu (základní bazální metabolismus) v porovnání s tím, jak na tom jsou jiní lidé v běžné populaci.

Jak souvisí metabolický věk se zdravím?

Metabolický věk, není přímo termín z oblasti medicíny. Spíše se používá v oblasti fitness, zdravého životního stylu, nebo i v oblasti hubnutí a řešení problémů s nadváhou. I tak má ale metabolický věk poměrně úzký vztah i ke zdraví.

Výpočet bazálního metabolismu a jeho porovnání s tím, co je obvyklé (tj. metabolický věk), může sloužit jako jedno z vodítek, jak je na tom zdravotní stav.

Bazální metabolismus a metabolický věk, pochopitelně není nějaká super přesná diagnostická metoda. Pokud je ale metabolický věk výrazně vyšší, než ten skutečný, pak je to poměrně spolehlivý signál, že něco není v pořádku.

Může to být indikace nějakého skrytého zdravotního problému (problémy s vysokým tlakem, se srdcem, se štítnou žlázou, nebo různé metabolické poruchy).

Proč se metabolický věk liší od toho skutečného?

Skutečný věk říká, jak dlouhá doba už uplynula od vašeho narození. Pokud se chcete s někým srovnávat, pak by to mělo být vždy s lidmi ve stejné/podobné věkové kategorii.

Je logické, že metabolismus, fyzická kondice nebo i celkové zdravé bude jiné u sedmdesátiletého seniora a u dvacetiletého sportovce.

Pokud se ale budou srovnávat dva podobně staří senioři, pak už to má nějakou vypovídací hodnotu. A právě to dělá metabolický věk.

Metabolický věk porovnává váš aktuální stav (bazální metabolismus), s tím co je obvyklé pro vaši věkovou skupinu v běžné populaci.

Pokud je výsledkem výpočtu nižší metabolický věk, pak to znamená, že máte lepší fyzickou kondici než jiní lidé v podobném věku (pravděpodobně budete mít více svalů a méně tuku, lepší stravovací návyky nebo více sportu a dalších fyzických aktivit)

Vysoký nebo zvýšený metabolický věk, je velmi často důsledkem nezdravého životního stylu. Při nadváze nebo obezitě, bude zvýšený i metabolický věk. To samé platí i pro sedavý způsob života, nekvalitní jídelníček, apod.

Online kalkulačka: Výpočet metabolického věku pro ženy i pro muže

Výpočet metabolického věku v této online kalkulačce, je určen pro lidi ve věku od 20 do 70 roků. U dětí a dospívajících funguje metabolismus odlišně, a výpočet v kalkulačce nebude vycházet správně. To samé platí i pro starší seniory.

Výsledek výpočtu v této kalkulačce, ale musíte brát jen jako orientační číslo. Vzorce pro výpočet bazálního metabolismu a metabolického věku, jsou dosti nepřesné a trpí velkým zkreslením.

Kalkulačka - výpočet metabolický věk
Muž nebo žena?
Jaká je vaše váha (v kg)

Jaká je vaše výška (v cm)

Jaký je vás věk (roky)

Jaký je obvod pasu (v cm)

Jaký je obvod přes boky (v cm)

Jaký je obvod krku (v cm)

Měření metabolického věku na přístroji

Pokud byste chtěli zjistit přesnější údaje, pak je lepší podstoupit přesnější měření na specializovaném přístroji (viz například zde).

Výsledkem takového měření je pak podrobná analýza (viz příklad), která vám toho o vašem zdraví, fyzické kondici řekne mnohem více.

Podobnou službu nabízí různí odborníci zaměření na výživu, sportovní medicínu nebo zdravý životní styl. Stačí tedy použít Google, a určitě najdete něco i ve svém okolí.

Co je to bazální metabolismus (BMR)

Bazální metabolismus (BMR – zkratka z antického „basal metabolic rate“), vyjadřuje počet kalorií, které tělo spotřebuje v klidovém režimu, na udržování základní životních procesů (dýchání, činnost srdce a oběhové soustavy, atd.).

Bazální metabolismus (BMR) představuje 60 – 75% celkového kalorického výdeje (zbytek jsou například různé fyzické aktivity). U vysoce aktivních lidí, může být podíl bazálního metabolismu na celkovém kalorickém výdeji nižší. U málo aktivních lidí, může být naopak i vyšší.

Pro výpočet bazálního metabolismu, hraje roli váha, výška, pohlaví a věk. Takový výpočet bazálního metabolismu, ale není zcela přesný.

Jak se vypočítá metabolický věk

Pro výpočet metabolického věku, je nejvhodnější metodou měření na specializovaném přístroji (které se navíc musí provést několikrát, aby byl výsledek co nejpřesnější).

Alternativní možností, je použití nějaké kalkulačky nebo aplikace. Tam ale bude výsledek výpočtu vždy více či méně zkreslený. Spíše než o výpočet se jedná jen o jakýsi přibližný „odhad“.

Pří výpočtu metabolického věku, se na základě zadaných údajů (váha, výška, věk a pohlaví) spočítá bazální metabolismus.

Na základě dalších údajů (obvod krku, obvod pasu a obvod boků) se dá spočítat přibližné množství tělesného tuku.

Tyto výpočty je pak možné porovnat s tím, co je obvyklé v běžné populaci pro danou věkovou skupinu.

Jak se dá zlepšit (snížit) metabolický věk?

Pokud vám jako výsledek výpočtu vyšlo, že je vás metabolický věk vyšší, než ten skutečný, pak to může znamenat více různých věcí.

Možná jenom nezapadáte do té správné „škatulky“ (pro vysoce aktivní sportovce nebo například pro těhotné ženy, nebudou výsledky výpočtu příliš přesné).

Mezi další důvody pro zvýšený metabolický věk, může patřit i nadváha a obezita. Pokud máte více tuku a méně svalů, než je obvyklé pro vaši věkovou skupinu, pak vám vyjede zvýšený nebo vysoký metabolický věk. V takovém případě je vhodné změnit jídelníček, začít se více hýbat a nabrat i nějaké svaly.

Zvýšený metabolický věk, může ale být důsledkem i nějaké zdravotního problému. Pak je lepší se obrátit na lékaře. Ten může provést komplexní vyšetření a zjistit i ty zdravotní problémy, které nemusí být na první pohled vidět.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Co je to metabolický věk, a jak se dá vypočítat (online kalkulačka pro ženy i pro muže)

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar