Jak spočítat nadváhu – jak poznám, jestli jsem obézní?

<span>Podle dostupných statistik, má 23% lidí v ČR obezitu. A dalších 35% má nadváhu. Téměř 60% lidé v ČR má tedy vyšší váhu, než kolik se považuje za „zdravé“. Se zvýšenou váhou, je spojena řada zdravotních rizik, a hrozí i zkrácená délka života.</span> Podle dostupných statistik, má 23% lidí v ČR obezitu. A dalších 35% má nadváhu. Téměř 60% lidé v ČR má tedy vyšší váhu, než kolik se považuje za „zdravé“. Se zvýšenou váhou, je spojena řada zdravotních rizik, a hrozí i zkrácená délka života.

Více než polovina lidí v ČR má vyšší váhu, než kolik se považuje za „zdravé“. Muži jsou v nadváze dokonce na 3 místě v Evropě (ženy jsou až na jedenáctém). Podle dostupných údajů, je každý pátý člověk v ČR obézní. To nejsou příliš lichotivé statistiky.

Mohli bychom se „uklidňovat“, že problémy s nadváhou a obezitou trápí většinu zemní v Evropě (a obecně je to problém u většiny „západních“ zemí). Rozhodně to ale není nic, na co bychom měli být hrdí.

Vzhledem k tomu, že v posledních letech se zvyšuje především počet dětí s nadváhou, nebo které jsou obézní, tak se tento problém bude prohlubovat (velká většina dětí, už z nadváhy/obezity „nevyroste“ a tuto zátěž si ponese i po zbytek života).

Co je to nadváha? Jaká je definice pro nadváhu?

Pro sledování nadváhy v populaci, se používá měření BMI (body mass index – poměr hmotnosti k výšce).

Například žena, s výškou 165 centimetrů a váhou 70 kilo, bude mít BMI 25,7, což znamená mírnou nadváhu (podle statistického hlediska).

BMI je ale jenom poměrně hrubý údaj. Hodnotí pouze váhu a výšku, a už nijak nezohledňuje množství tuku nebo rozložení tuku na těle. A nezohledňuje ani typ a tvar postavy nebo další údaje (jako například věk).

Pokud bude mít někdo hodně svalů, tak bude mít také vyšší BMI (svaly jsou těžší než tuk). Údaje o nadváze ve statistikách, je tedy nutné brát s určitou rezervou.

Je určitě rozdíl mezi „statistickou nadváhou“ (vyšší BMI) a skutečnou nadváhou, se kterou jsou spojena zdravotní rizika (tj. vyšší množství tuku).

Podle BMI se nadváha spočítá takto:

  • BMI pod 18,5 je znamená podváhu
  • BMI 18,5 – 25 znamená ideální váhu
  • BMI 25 – 30 znamená nadváhu
  • BMI 30 – 35 je obezita I. stupně
  • BMI 35 – 40 je obezita II. stupně
  • BMI nad 40 je obezita III. stupně (morbidní obezita)

Kalkulačka: Výpočet nadváhy a obezity

V následující kalkulačce, si můžete spočítat svoje BMI. Stačí zadat výšku (v centimetrech) a váhu (v kilogramech).

Kalkulačka Body Mass Index
Jaká je vaše váha (v kg)

Jaká je vaše výška (v cm)

Výpočet

Další kalkulačky:

Jak je definována obezita?

Čistě statisticky se obezita definuje jako BMI nad 30 (viz výše). Přesnější definice obezity, je ale spíše založena na mření množství tuku v těle:

  • U žen, je normální množství tuku od 25% – 30%
  • U mužů, je normální množství tuku do 20% – 25%

Pro změření množství tuku, se dá použít nějaká chytrá domácí váha (která má zabudované elektrody, a měří průchod proudu tělem – různé typy tkáně, kladou různý odpor pro průchod elektrického proudu). Nebo je možné využít i specializované měření na množství tuku v těle.

Nadváhu a obezitu, je také možné určit na základě měření obvodu pasu – měří se v polovině vzdálenosti mezi boky (lopatkou kyčelní kosti) a začátkem žeber:

Obvod pasu u ženy:

  • Obvod pasu u ženy nad 80 cm znamená zvýšené riziko
  • Obvod pasu u ženy nad 88 cm znamená vysoké riziko

Obvod pasu u muže

  • Obvod pasu u muže nad 98 cm znamená zvýšené riziko
  • Obvod pasu u muže nad 102 cm znamená vysoké riziko

Jak poznat obezitu u dětí?

U dětí se pro měření nadváhy a obezity, nedá použít klasický výpočet BMI, nebo další běžné postupy, které se využívají u dospělých.

U dětí, se totiž výška a váha, poměrně rychle mění. Do jednoho roku, se hodnota BMI velmi rychle zvyšuje (protože se zvyšuje váha, ale už ne tolik výška). Pak se naopak díky rychlejšímu růstu hodnota BMI rychle snižuje (roste výška a váha už tolik ne). A pak je to zase jinak.

U dětí se pro hodnocení nadváhy a obezity, používají tzv. percentilové tabulky, kdy je dítě srovnáváno s tím, co je „normální“ pro ostatní děti v jeho věku. Viz například zde je kalkulačka BMI pro děti, kde se pro vyhodnocení používají příslušné grafy.

Jaká jsou rizika spojená s nadváhou?

Nadváha a obezita, znamenají výrazné zvýšení různých zdravotních rizik, nebo i vyšší pravděpodobnost kratší doby života.

Mezi hlavní rizika spojená s nadváhou patří především:

  • Vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění (při nadváze a obezitě, je vyšší riziko srdečních chorob, častěji hrozí infarkt nebo mrtvice, je zvýšený krevní tlak)
  • Vysoké riziko vzniku cukrovky (diabetes mellitus typ 2, je přímo spojený nadváhou, tělo se stane rezistentní na inzulin, a zvyšuje se hladina cukru v krvi)
  • Onemocnění související s nadváhou (některé typy rakoviny, spánková apnone, problémy s játry, s trávicí soustavou, apod.)
  • Psychické problémy (u lidí s nadváhou jsou častěji diagnostikovány deprese, úzkostné poruchy nebo problémy s nízkým sebevědomím)
  • Problémy s těhotenstvím (nadváha a především obezita velmi výrazně snižuje pravděpodobnost početí přirozenou cestou, a přináší komplikace během těhotenství a porodu)
  • Problémy s klouby a pohybovým aparátem (lidé s nadváhou častěji trpí různými bolestmi v kloubech, v zádech, ve svalech)
  • Zkrácená délka života (při obezitě se průměrná délka života zkracuje až o 7 roků (podle některých statistik se průměrná délka života zkrátí až o 15 roků), ve srovnání s průměrnou délkou života u lidí s normální váhou)

Jak poznám, jestli mám nadváhu?

Pokud máte BMI nad 25, nebo pokud máte obvod pasu nad 80 cm (ženy) nebo nad 94 cm (muži), tak je vysoká pravděpodobnost, že by se mohlo jednat o nadváhu.

Jak poznám, jestli jsem obézní?

Pokud máte BMI nad 30, nebo pokud máte obvod pasu nad 88 cm (ženy) nebo nad 102 cm (muži), tak je vysoká pravděpodobnost, že by se mohlo jednat o obezitu.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Jak spočítat nadváhu – jak poznám, jestli jsem obézní?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar