Kalkulačka kalorie: Převod kilojoulů na kalorie – přepočet kJ na kcal

<span>Jedna kcal (kilo kalorie) je 4,185 kJ (kilojoule). Pro zjednodušení si tedy stačí pamatovat, že jedna kalorie (kcal), jsou asi 4 kilojouly (kJ).</span> Jedna kcal (kilo kalorie) je 4,185 kJ (kilojoule). Pro zjednodušení si tedy stačí pamatovat, že jedna kalorie (kcal), jsou asi 4 kilojouly (kJ).

Pokud se snažíte zhubnout a sledujete obsah kalorií v tom, co jíte, pak pro vás někdy může být matoucí, že někdy jsou údaje o energetické hodnotě potravin udávány v kilojoulech (kJ) a někdy zase v kaloriích (kcal).

Převod jednotek – kilojoulů na kalorie, nebo naopak kalorií na kilojouly, ale není nijak složitý. Jedna kcal (kilo kalorie) je 4,185 kJ (kilojoule). Pro zjednodušení si tedy stačí pamatovat, že jedna kalorie (kcal), jsou asi 4 kilojouly (kJ).

A obráceně pak platí, že jeden kilojoule (kJ) je 0,239 kilo kalorie (kcal). Takže si stačí hodnotu, uvedenou v kilojoulech vydělit cca čtyřmi a máte orientační představu o tom, kolik daná potravina představuje kalorií.

Co jsou to kalorie a kilojouly

Kalorie je starší jednotka pro množství energie. Je to již tzv. „zakázaná“ jednotka. Byla již v minulosti nahrazena právě joulem (kilojoulem). V praxi se tak kalorie používá už jen asi u potravin. Zde se tato jednotka, pro vyjádření množství energie, udržela dodnes.

  • Jedna kalorie odpovídá množství energie, které dokáže ohřát 1 gram vody z teploty 14,5 stupně celsia na 15,5 stupně celsia.

Joule je také jednotka energie. Na rozdíl od kalorie, joule patří mezi SI (odvozené) jednotky. Ze základních SI jednotek se dá joule spočítat.

  • Jeden joule je množství práce, kterou vykoná síla jedno newtonu (N) působící na dráze 1 metr ve směru pohybu.

Pro převod kalorií na kilojouly, nebo obráceně kilojoulů na kalorie můžete použít i následující kalkulačku.

Kalkulačka: přepočet jednotek – kilojoule na kalorie (kJ na kcal)

Kalkulačka převody jednotek - kalorie (kcal) a kilojouly (kJ)
Jednotka
Zadejte množsvtí

joule (J)
1 kilokalorie = 4 185 joulů
kilojoule (kJ)
1 kilokalorie = 4,185 kilojoulů
kalorie (cal)
1 kilokalorie = 1 000 kalorií
Výpočet

Kolik je jedna kalorie kilojoulů?

Přepočet kalorie na kilojouly je poměrně snadný. Jak již bylo uvedeno výše:

  • 1 kalorie (cal) = 4,185 joule (J)
  • 1 kilo kalorie (kcal) = 4 185 joule (J)
  • 1 kilo kalorie (kcal) = 4,185 kilojoule (kJ)

Kolik je jeden kilojoule kalorií?

I obrácený převod jednotek z kalorií na kilojouly není nijak složitý:

  • 1 joule (J) = 0,239 kalorií (cal)
  • 1 kilojoule (kJ) = 239 kalorií (kcal)
  • 1 kilojoule (kJ) = 0,239 kilo kalorie (kcal)

Pozor na záměnu kalorie a kilokalorie

V běžné hovorové mluvě, nebo i v různých textech na internetu, se velmi často zaměňuje kalorie a kilokalorie.

Pokud někdo mluví o tom, že nějaká potravina obsahuje hodně kalorií, nebo že byste za den měli snít maximálně 2000 kalorií, tak tím většinou myslí kilokalorie.

Pokud se někde udává, že doporučený denní kalorický příjem pro ženu je cca 1800 – 2000 kalorií, tak jsou tím myšleny kilo kalorie (kcal). 2000 kalorií (cal) by vám na celý den opravdu nestačilo.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Kalkulačka kalorie: Převod kilojoulů na kalorie – přepočet kJ na kcal

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar