Jak zhubnout i během epidemie

<span>I když je během epidemie zavřena většina sportovních areálů, nikdo vám nezakazuje jít běhat, jít se projet na kolečkových bruslích, na kole. Nebo třeba jenom chodit. </span> I když je během epidemie zavřena většina sportovních areálů, nikdo vám nezakazuje jít běhat, jít se projet na kolečkových bruslích, na kole. Nebo třeba jenom chodit.

V průběhu března a dubna 2020, dopadla na celou Českou republiku (a všechny okolní země) epidemie koronaviru. Pro většinu lidí to znamená podstatné omezení jejich běžného životního stylu. Mnoho lidí muselo zůstat doma, v nařízené nebo dobrovolné karanténě. Nebo jim v zaměstnání nařídili práci doma, na home office. Nebo museli zůstat doma, kvůli dětem, kterým se zavřely školy a školy.

Spolu s tím je také spojené podstatné omezení pohybu. Nesmí se skoro nikam chodit. Většina obchodů je zavřená. Jsou zavřená i všechna sportoviště. Většina možností, jak provozovat nějakou fyzickou aktivitu venku, je omezena, nebo alespoň podstatně ztížena.

Jak neztloustnout během epidemie?

Pro mnoho lidí je tak doba epidemie riziko, že přiberou pár kilo. Jsou to takové hodně prodloužené vánoce, po kterých jdou kila také hodně nahoru. Během epidemie je hned několik rizikových faktorů:

Změna běžného denního režimu = hodně lidí je doma, a tak úplně vypadnou z běžného denního režimu. Vstávají později a chodí později spát. Jí nepravidelně a často i mnohem méně zdravě. Hodně lidí má také během epidemie sklon ke zvýšení konzumace alkoholu

Podstatné snížení množství pohybu = i když se to nezdá, tak i jen obyčejným chozením do práce/školy a vyřizováním běžných denních záležitostí, každý den ujdeme i několik tisíc kroků. To je docela podstatný výdej energie, který během epidemie úplně zmizí. Hodně lidí tráví více času jen sezením u počítače.

Zvýšená míra stresu = epidemie a s ní spojená omezení jsou velký stresový faktor. Existují na to vědecké studie. Lidé, kteří jsou delší dobu ve stresu, mají tendenci ke zvyšování váhy. Přece jen pro hodně lidí je nejlepším lékem na stres jídlo

Jak nenabrat kila během epidemie?

Vzhledem k tomu, že omezení spojená s epidemií mají dlouhodobější charakter (je pravděpodobné, že školy, obchody atd., budou zavřené minimálně několik týdnů), je nutné tomu přizpůsobit svůj životní styl.

Je možná fajn prvních pár dní pojmout jako takové nestandardní prázdniny/dovolenou a trochu se flákat. Přece jen ze začátku ani není pořádně jasné, co je dovolené a co ne.

Rychle byste si ale měli nastavit nějaký pevný denní režim, který bude zahrnovat i pravidelné jídlo, spánek, a rozumné množství pohybu.

Pokud máte obavy z chození ven (jako že to není zakázáno), pak se zkuste alespoň hýbat doma. Ona i jen obyčejná „rozcvička“, při které si budete 15 – 20 minut protahovat všechny svaly, hodně pomůže. Tím, že se protáhnete, ulevíte bolavým svalům a kloubů. Rozproudí se vám krev a zlepší se vám nálada.

Určitě byste měli zvážit i pohyb venku.  Pokud budete dodržovat základní hygienická opatření v souvislosti s epidemií, tak vám rozhodně nehrozí nějaké riziko. Při pohybu venku byste měli nosit roušku, udržovat si od ostatních lidí bezpečný odstup (1,5 – 2 metry), dbát na zvýšenou hygienu (častější mytí rukou) atd.

Určitě je dobrý nápad, zařadit do svého každodenního programu i pravidelnou procházku. Alespoň 30 minut.

Jak sportovat i během epidemie

I když je během epidemie zavřena většina sportovních areálů (fitness centra, bazény, hřiště atd.), i tak se dá sportovat. Nikdo vám nezakazuje jít běhat, jít se projet na kolečkových bruslích, na kole. Nebo třeba jenom chodit.

Můžete si zkusit pořídit hole na Nordic walking (eshopy fungují i během epidemie), a zjistíte, že svižná hodinová chůze venku dokáže neuvěřitelně zlepšit náladu. Spálíte tím nějaké kalorie navíc, ale hlavně se budete podstatně lépe cítit.

Navíc, pokud se budete pohybovat někde v přírodě, kde nejsou lidé, tak ani nepotřebujete roušku. Vzhledem k tomu, že v dubnu už je jaro v plném proudu, tak vám pobyt v přírodě, na čerstvém vzduchu udělá jenom dobře.

Pohyb venku – sport – je také doporučovaný, jako jedno z opatření, jak snížit riziko, že se nakazíte koronavirem. Při sportu (běh, chůze, cokoliv) se zvyšuje množství hlenu, který pokrývá dýchací cesty. Zvýšené množství hlenu, pak slouží jako přirozená bariéra, která podstatně znesnadňuje uchycení viru v dýchacích cestách. Takže pravidelným pohybem venku děláte hodně pro své zdraví.

Jak zhubnout během epidemie?

Kdy jindy, než během epidemie, budete mít tolik času na to, abyste se soustředili jen na sebe. Zvláště, pokud jste po většinu doby doma. Máte možnost nastavit si pevná pravidla pro stravování, změnit svůj jídelníček a důsledněji si hlídat kalorie.

Pravidelně cvičit můžete jak doma, tak i venku. Doma ani nepotřebujete nějaké zvláštní vybavení. Místo činek vám postačí klidně i jen PET lahev naplněná vodou. Je mnoho různých způsobů, jak provozovat plnohodnotné cvičení i doma.

Hlavně nepoužívejte epidemii jako výmluvu, proč se nemůžete hýbat. Proč právě teď nemůžete začít s hubnutím. Epidemie a všechna omezení s ní spojená, jsou určitě velmi „dobrý“ způsob, jak se vymluvit ze všeho, do čeho se vám právě nechce. Zkuste se ale překonat, a uvidíte, že vám pak bude lépe.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Jak zhubnout i během epidemie

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar