Jak zhubnout při chůzi? Kolik kroků a jak často chodit při hubnutí?

Jak zhubnout při chůzi? Kolik kroků a jak často chodit při hubnutí?

Věděli jste, že nejvíce kroků (v přepočtu na délku pracovní doby) nachodí popeláři? Chůze je velmi dobrý způsob, jak začít hubnout. Nemusí to být nutně 10 000 kroků. Stačí i jen 6000 kroků. Podstatné je chodit svižněji (minimálně 4 km za hodinu), a delší dobu v jednom kuse (optimálně hodinu denně).

Chtěli byste zaručeně zhubnout? Pak byste měli zvážit změnu zaměstnání. Podle MUDr. Ing. Tomáše Větrovského, toho nejvíce nachodí popeláři, skladníci nebo stavební dělníci.

Ani pošťáci nebo další profese na tom nejsou tak špatně. Pokud se ale výsledky přepočítají na délku pracovní směny, pak vyhrávají popeláři. Až jednu třetinu své pracovní doby mají středně intenzivní fyzikou aktivitu.

Takže zaručený recept na hubnutí? Začít pracovat jako popelář …

Ale vážně …

Chůze a hubnutí

Chůze je opravdu jedním z nejlepších prostředků, jak začít hubnout. Je to fyzická aktivita, při které dochází ke komplexnímu zatížení celého těla. Chůze není tak jednostranně zaměřená, jako například jízda na kole. Ani není tak náročná jako běhání.

Navíc má chůze i nejnižší vstupní bariéry. Na to, abyste začali chodit, nepotřebujete žádné speciální vybavení. Ani drahé kolo, ani speciální boty na běhání, ani drahou permanentku nebo nějaký kurz atd.

Chodit může skoro každý. I ten kdo má výraznější nadváhu (a tak by pro něj běhání nebylo to pravé s ohledem na zatížení kloubů a celého pohybového aparátu). I ten kdo má vyšší věk.

Díky pravidelné chůzi je opravdu možné začít hubnout. Pokud budete každý den chodit (nebo alespoň 5x týdně) na delší procházku svižnou chůzi (minimálně 4 km za hodinu), pak můžete začít hubnout o 0,5 – 1 kilo týdně. Je to ověřené.

Kolik kroků nachodit pro hubnutí?

V mnoha návodech na hubnutí se dočtete, že jedině 10 000 kroků za den, je ten správný počet kroků, byste začali hubnout. To ale není tak úplně pravda.

Číslo 10 000 kroků vzniklo kdysi dávno v Japonsku, když zde v roce 1964 vymysleli jeden z prvních krokoměrů. A ten byl nastaven na hodnotu 10 000 kroků. Vycházelo se z lékařské studie, která tvrdila, že tento počet kroků je nejlepší pro zdraví (o hubnutí se tam přímo nemluvilo).

Je pravda, že ten kdo nachodí 10 000 kroků, velmi pravděpodobně zhubne. Zhubnout je ale možné, i když nachodíte jen 6000 kroků za den. Jde mimo jiné i o to, jaké kroky to budou.

Nerozhoduje počet kroků ale intenzita chození

Pro hubnutí (spalování tuků) není až tak podstatný absolutní počet kroků, které každý den nachodíte. Je mnoho profesí, při kterých jste skoro celý den na nohou, a ve výsledku tak uděláte hodně kroků. Při hubnutí vám to ale moc pomoci nemusí.

Pokud budete celý den chodit, ale bude se jednat o malé vzdálenosti, s nízkou intenzitou, tak to pro hubnutí bude mít menší efekt, než když se půjdete po práci na hodinu projít svižnějším tempem. Nebo když si půjdete zaběhat.

Jedním z faktorů je intenzita a čas. Tuky se spalují při středně intenzivní zátěži, po cca minimálně 20 minutách fyzické aktivity. Při přerušovaném popocházení v průběhu dne sice uděláte hodně kroků, na spalování tuků to ale má jen minimální efekt.

Dalším důležitým faktorem je i psychika. Pokud toho hodně nachodíte v práci, která vás ale nebaví, pak vám taková fyzická činnost dá méně, než když se budete celý den těšit, jak po práci na hodinu vyrazíte na procházku nebo běhat.

Jak často chodit při hubnutí?

Je určitě dobré snažit se chodit co nejvíce v průběhu dne. Při hubnutí se počítá každá kalorie, každý krok navíc, je dobrý.

Tím, že ale budete vystupovat o dvě zastávky dřív z tramvaje, nebo tím, že budete chodit po schodech namísto svezení výtahem, ale nezhubnete. To je moc málo.

Abyste zhubnuli při chození, je potřeba alespoň několikrát za týden vyrazit na delší procházku.

Optimální je jedna hodina v kuse, svižnější chůzí (rychlostí minimálně 4 km za hodinu, optimálně ale spíše 5 – 6 km za hodinu). Je také dobré vyrazit do přírody, do terénu. Při chůzi do kopce spalujete až o 50% kalorií více. Viz kalkulačka kalorie spálené při chůzi.

Nebo můžete vyzkoušet chůzi s holemi (Nordic walking). Při ní se spaluje až o 20 – 30% více kalorií, než při běžné chůzi (do pohybu je více zapojena i horní polovina těla).

Kolik se dá zhubnout chůzí?

Rychlost hubnutí při chůzi, bude značně závislá na tom, jak často budete chodit, na jak dlouhou dobu (kolik ujdete kroků, kilometrů). A také na tom, jakou rychlostí půjdete a kolik vážíte. Od toho se odvíjí počet kalorií, které při chození spálíte.

Chůze má velkou výhodu v tom, že po chození vaše tělo nepotřebuje nijak dlouhý čas na regeneraci namožených svalů (jako třeba při běhání). Chodit můžete každý den. Optimální je pak 5x za týden.

Pokud každý den urazíte 5 kilometrů navíc (tj. cca 6000 kroků), pak se to projeví na hubnutí.

Nečekejte ale, že byste začali hubnout o 5 kilo za týden nebo o 20 kilo za měsíc. To je nesmysl. Při pravidelné chůzi je možné bez problému zhubnout o 0,5 – 1 kilo za týden. Záleží ale i na vašem jídelníčku.

Díky chůzi je tak možné hubnout zdravě. Na rozdíl od některých nesmyslných diet, máte při této rychlosti hubnutí velkou jistotu, že se bude jednat o trvale udržitelné snížen váhy.

Ostatní čtenáři si prohlédli: