Kalkulačka: kalorie spálené při chůzi (různé typy chůze)

Kalkulačka: kalorie spálené při chůzi (různé typy chůze)

V této kalkulačce si můžete spočítat, kolik kalorií spálíte při chůzi. Chození je ideální aktivita, abyste začali hubnout. Chodit může každý, i ten kdo má nadváhu. Abyste při chození spalovali především tuky, je potřeba chodit na delší procházky svižným tempem.

Pokud chcete zhubnout, pak právě chůze, je jedním z nejlepších způsobů, jak začít hubnout. Pokud budete chodit každý den, pak můžete velmi snadno nastartovat proces hubnutí a spalování tuků.

Chodit může skoro úplně každý. Při chození nevadí tolik nadváha (jako u běhání). Nepotřebujete si pořizovat drahé vybavení (jako u jízdy na kole). Chodit můžete každý den. I ve vyšším věku.

Chůze je přirozený a zdravý pohyb, který nezatěžuje nadměrně pohybový aparát. Je to natolik „obyčejná“ činnost, že by se až zdálo, že na hubnutí nemůže mít žádný vliv. Přesto ale díky chození, dokázalo mnoho lidí začít hubnout. Opravdu to funguje. A stačí jen málo. Začít pravidelně chodit.

Kalkulačka – kalorie spálené při chůzi

Pro výpočet kalorií, které spálíte při chození, zadejte především svoji váhu (v kg) a dobu (v minutách). A zvolte rychlost/typ chůze.

Kalkulačka kalorie při chůzi
Jaká je vaše váha (v kg)

Jak dlouho jste chodili (v minutách)

Zvolte typ chůze a rychlost
Výpočet

Výsledný počet kalorií ale není možný jednoduše přepočítat na množství tuku, které spálíte při chůzi. Je sice pravda, že jedno kilo tuku odpovídá cca 7500 kalorií (jeden gram tuku je tedy cca 7,5 kalorie), ale tělo nikdy nedokáže získávat 100% energie jen ze spalování tuků.

Při chůzí to trvá cca 20 minut, než tělo začne spalovat tuky (do té doby čerpá energii ze sacharidů). A i poté je jen část kalorií, že spalování tuků. Zbytek je stále ze spalování sacharidů. Maximální podíl, kterého se dá dosáhnout, je cca 70% tuků na 30% sacharidů.

Jak zhubnout při chození

Chůze je ideální způsob, jak konečně začít hubnout. Jíst se projít můžete klidně ještě dnes. Není to potřeba odkládat. Nevyžaduje to žádné speciální vybavení. Chození se dá navíc spojit s mnoho různými běžnými denními činnostmi. Nemusí vám to ve výsledku zabrat až tolik času navíc.

Abyste začali hubnout, pak byste měli každý den urazit alespoň 6 – 8 tisíc kroků. To je úplné minimum (pokud chcete zhubnout). Odpovídá to vzdálenosti cca 5 – 6  km. V mnoha návodech na hubnutí bývá doporučováno 10 000 kroků za den. Což je asi 8 km.

Na začátku hubnutí to ale může být poměrně velký cíl (až příliš náročný). Hodně záleží na tom, kolik kroků za den ujdete při běžných činnostech. Pokud je to jen 1 – 2 tisíce kroků, tak pro začátek stačí opravdu jen těch 6 tisíc kroků denně, aby se projevila nějaká změna. Časem to pak můžete zvýšit na těch 10 000 kroků.

Spalování tuků při chůzi

Asi to nebude žádná velká novinka. Při chůzi (nebo při běhání, jízdě na kole, cvičení či jiné fyzické aktivitě), se tuky nespalují ihned od začátku cvičení. Prvních cca 20 minut čerpá tělo energii především ze spalování sacharidů.

Tuky se začínají spalovat až po cca 20 minutách souvislé fyzické aktivity. Pokud chcete zhubnout a zbavit se nadbytečného tuku, pak je potřeba chodit alespoň 40 minut v kuse. Lepší je ale nejméně jedna hodina.

Každá kalorie navíc se počítá

To ale neznamená, že kalorie, které spálíte během prvních 20 minut, nebo které tělo spálí, když půjdete pešky do obchodu nebo jinam, se nepočítají. Při hubnutí se počítá každá kalorie. Takže, pokud se budete v průběhu dne více hýbat, i to má vliv.

Pokud vám jde ale o co nejefektivnější hubnutí nadbytečného tuku, měli byste do svého programu zařadit i delší procházky. Pro začátek stačí hodinová procházka alespoň 3x nebo 4x týdně. Časem můžete postupně přidat. Zkusit chodit delší trasu, svižněji, nebo třeba každý den.

A současně zkuste během dne udělat co nejvíce kroků navíc. Třeba už jen tím, že si poctivě vyšlapete schody, namísto abyste se pohodlně vezli výtahem.

Kolik kalorií se spálí při chůzi

To, kolik kalorií spálíte při chůzi, závisí především na tom, jaká je vaše váha, jakou půjdete rychlostí nebo v jakém terénu:

  • Lidé s vyšší váhou budou za stejnou dobu spalovat více kalorií, při stejné rychlosti chůze (to je prostá fyzika, rozpohybovat „objekt“ vážící 100 kilo bude spotřebovávat více energie, než u „objektu“ s váhou 50 kilo)
  • Na vyšší rychlost, je také potřeba více kalorií. Mezi poklidnou procházkou se psem a svižnou chůzí, může být velký rozdíl. Při rychlé chůzi můžete za 20 minut spálit stejné množství kalorií, jako při klidné hodinové procházce
  • Při chůzi do kopce nebo do schodů spalujete až o 50 – 100% více kalorií (opět fyzika)

Tabulka – kalorie chůze

Chůze – kalorie kalorie za 1 min. na 1 kg váhy kalorie (váha 75 kg/60 min)
Chůze 3 km/h po rovině 0,038 kalorie za 1 min. 171 kalorií za 60 minut
Chůze 4 km/h po rovině 0,053 kalorie za 1 min. 239 kalorií za 60 minut
Chůze 5 km/h po rovině 0,067 kalorie za 1 min. 302 kalorií za 60 minut
Chůze 6 km/h po rovině 0,091 kalorie za 1 min. 410 kalorií za 60 minut
Chůze do schodů 0,153 kalorie za 1 min. 689 kalorií za 60 minut
Chůze do kopce 0,136 kalorie za 1 min. 612 kalorií za 60 minut
Nordic walking 4km/hod 0,069 kalorie za 1 min. 311 kalorií za 60 minut
Nordic walking 5km/hod 0,084 kalorie za 1 min. 378 kalorií za 60 minut
Nordic walking 5km/hod 0,108 kalorie za 1 min. 486 kalorií za 60 minut

Chůze s holemi – Nordic Walking (severská chůze)

Pro hubnutí a zlepšování fyzické kondice, je velmi dobrá i chůze s holemi (Nordic walking). Při chození s holemi, je do pohybu zapojována ve větší míře i horní polovina těla. I díky tomu při Nordic walking spalujete až 20 – 30% kalorií více, než při obyčejné chůzi (při stejné době, váze a rychlosti).

Chození s holemi je dobré, pokud chcete zlepšit svoji fyzickou kondici (původně tento typ sportovní aktivity vznikal, jako součást letní přípravy běžkařů). A také je to dobré, pokud chcete hubnout ještě rychleji, nebo jen vyzkoušet něco nového. Nebo si zpestřit si své procházky.

Hole na Nordic walking jsou speciální. Hodně lidí si je plete s turistickými holemi, ale ty mají odlišnou konstrukci, jiné zakončení a především odlišný účel. Zatímco turistické hole, mají hlavně poskytnout oporu v náročnějším terénu, hole na Nordic walking primárně neslouží, jako opora pro tělo.

Hole na Nordic walking nejsou nijak drahé. Ano, dají se koupit drahé modely za 2 – 3 tisíce, ty ale nepotřebujete na to, abyste si chození s holemi vyzkoušeli. Stačí vám jen nějaké obyčejné za pár stovek.

Ostatní čtenáři si prohlédli: