Jak zhubnout v 15 letech (jak zhubnout v pubertě)

Jak zhubnout v 15 letech (jak zhubnout v pubertě)

Tělo dospívajících prochází celou řadou změn. Zvláště u dívek se během puberty zvyšuje množství podkožního tuku. To je ale součástí přirozených, fyziologických procesů. Při hubnutí v 15 letech byste se měli vyhýbat hladovění nebo nízkokalorickým dietám. Ty by vám mohly jenom uškodit.

Během dospívání (během puberty), prodělává naše tělo velkou řadu změn. Některé jsou zjevné na první pohled – mění se výška, váha, rozvíjí se sekundární pohlavní znaky. Jiné na první pohled nejsou tolik vidět –  mění se aktivita hormonů, psychika a mnoho dalšího.

Zvýšení množství tělesného tuku v pubertě

V období mezi cca 12 a cca 17 rokem, prochází dospívající chlapci a dívky celou řadou změn. Velmi často to vede k tomu, že se začnou více zajímat o svůj vzhled a především o to, jak je vnímá jejich okolí.

Řada dívek, pak zvláště okolo 15 roku, začne mít pocit, že potřebuje zhubnout. A ne vždy je tento pocit zcela oprávněný. Zvláště pro dívky (během puberty) platí, že díky změně hormonální aktivity, dochází k postupnějšímu „zaoblování“ jejich těla. Mnoho dívek to pak zaměňuje s nadváhou/obezitou.

Celé je to způsobeno aktivitou hormonů – ženské tělo se postupně připravuje na svou reprodukční funkci. S tím je mimo jiné spojeno i určité množství podkožního tuku:

  • Ženy mají v dospělosti obecně vyšší podíl tělesného tuku – zdravá (normální) hodnota je okolo 20 – 25% tělesného tuku (nad 30% je to nadváha, nad 35% obezita, pod 12% je to naopak vážný nedostatek/podvýživa
  • U mužů je to jiné, ti mají tělesného tuku obvykle méně – zdravá (normální) hodnota je v rozmezí 8 – 20% tělesného tuku (nad 20% je to nadváha, nad 25% je to obezita

Pro dospívající dívku je tedy zcela přirozené (zdravé), když se množství podkožního tuku postupně zvyšuje. A není dobré s tím za každou cenu bojovat.

V mnoha případech ale může dojít k tomu, že se váha zvyšuje rychleji, než je fyziologicky přirozené. Pak je na místě zvážit změnu jídelníčku a/nebo zvýšení množství pohybu.

Jak zhubnout v pubertě

Hubnutí v pubertě a dospívání, je podstatně snadnější, než když se snažíte zhubnout někdy po 40.

Metabolismus během dospívání (puberty), funguje podstatně rychleji než u běžných dospělých. Při hubnutí v dospívání určitě není potřeba zkoušet nějaké drastické redukční diety. Ty by vám mohl jenom uškodit.

K dosažení ideální váhy, u někoho komu je jen 15 roků, často stačí jen menší změny v jídelníčku. Nebo přiměřené množství pohybu.

Pouštět se během puberty do nějaké striktní, nízkokalorické diety, by mohlo být i škodlivé. Přehnaná snaha o hubnutí, může během puberty vést až k rozvoji anorexie nebo bulimie.

Jak zhubnout v 15 letech

Pokud máte pocit, že v 15 letech potřebujete zhubnout, zkuste se o tom nejprve poradit. Se svými rodiči, se svým lékařem apod. V tomto věku, mohou být naše představy o tom, jak vypadáme, jak nás vnímá naše okolí, značně skreslené. Ne každé zvýšení váhy během puberty znamená, že začínáme mít nadváhu nebo nám hrozí obezita.

Pokud je opravdu potřeba shodit pár kilo během dospívání, pak by se měly změny udělat „s chladnou hlavou“. Opravdu se nedá zhubnout za týden nebo za měsíc. Hubnutí by mělo být vždy pozvolné a postupné. Přiměřená rychlost hubnutí by neměla překračovat 0,5 – 1 kilo za týden (záleží i na tom, jaká je vaše celková váha).

Pro zhubnutí v 15 letech je ideální zkombinovat zdravější jídelníček a zvýšit množství pohybu.

Jak zhubnout v 15 letech bez hladovění

Během dospívání, v pubertě, potřebuje vaše tělo celou řadu nezbytných živin, minerálů a vitamínů. Tím, že tělo roste, vyvíjí se, tak je tato potřeba podstatně vyšší, než u běžného dospělého. Při hubnutí v 15 letech, by měl být jídelníček vyvážený a měl by zahrnovat všechny podstatné makroživiny i mikroživiny.

Hodně hloupý nápad je, snažit se zhubnout omezováním množství jídla (přijatých kalorií). Při hladovění se rychlost metabolismu podstatně zpomalí. Takže pokud výrazně omezíte kalorie, tak to paradoxně může vést buď ke stagnaci váhy, nebo i menšímu zvýšené váhy. A to určitě nechcete.

Jídelníček na hubnutí v 15 letech

Základem zdravého jídelníčku v 15 letech musí výt optimální poměr sacharidů (cca 50%), bílkovin (min. 30%) a tuků (maximálně 20%).

U sacharidů je důležité, aby se jednalo především o komplexní sacharidy (až 90%) a jen minimum jednoduchých cukrů (max. 10%). Pro hubnutí je tedy dobré omezit sladká jídla, slazené nápoje, pečivo z bílé mouky nebo si i hlídat množství ovoce s vysokým obsahem cukru.

Velmi důležité jsou i bílkoviny. Ty vaše tělo potřebuje k růstu a vývoji. A současně jsou i velmi dobrým zdrojem energie. Bílkoviny naše tělo zpracovává (tráví) delší dobu než sacharidy. Energie se tak z bílkovin uvolňuje pomaleji. Díky tomu vás jídlo obsahující bílkoviny zasytí na delší dobu, než něco sladkého.

Na jídelníčku by také neměla chybět zelenina. Ta je jednak zdrojem vitamínů a také vlákniny. Zelenina obsahuje velký podíl, a proto má i při velkém objemu poměrně málo kalorií.

Jídlo obsahující zeleninu dokáže „zaplnit žaludek“ (zažene hlad, dá nám pocit sytosti), aniž by to znamenalo nadměrný kalorický příjem, jako u obdobného množství pečiva, těstovin nebo rýže. Proto by mělo být alespoň jedno hlavní jídlo denně založeno převážně na zelenině.

Jak cvičit na hubnutí v 15 letech

Nejenom v 15 letech platí, že pro hubnutí je podstatný pohyb. Můžete jíst zdravě, preferovat zeleninu, hlídat si kalorie a přesto nebudete hubnout.

Cvičení na hubnutí by tak mělo být pevnou součástí vašeho života. Je ideální, pokud si dokážete najít nějakou aktivitu, která vás bude hlavně bavit. Nemá smysl se trápit při nějakém cvičení, které vás nebaví.

Na hubnutí se hodí skoro jakýkoliv pohyb. Pro někoho to může být běhání, jízda na kole, na kolečkových bruslích. Někdo se raději bude věnovat nějakému sportu. A pro někoho to může být třeba tancování. Každý pohyb je dobrý a může vám pomoci zhubnout. Měl by vás ale bavit, tak aby pro vás případné hubnutí, nebyl ten jediný motiv, proč se hýbat (to by vás po čase přestalo bavit).

Ostatní čtenáři si prohlédli: