Jak rychle zhubnout po porodu – co jíst a jak cvičit?

Jak rychle zhubnout po porodu – co jíst a jak cvičit?

Zajímalo by vás, jak rychle zhubnout po porodu? Během kojení nemá smysl pouštět se do nějaké radikální diety, Naopak při kojení potřebujete zdravý a vyvážený jídelníček. Podobné je to i při cvičení. Po porodu musíte začít cvičit pomalu a opatrně. Hlavní je používat zdravý rozum.

Máte problém, že jediné oblečení, do kterého se hned po porodu vejdete, je to z doby těhotenství? Těšila jste se, že po porodu se vzhled vaší postavy zlepší, a vy zase rychle bude vypadat, jako před tím, než jste byla těhotná? Nevíte, jak zhubnout po porodu? Co jíst a jak cvičit, abyste si hubnutím hned po porodu, nezpůsobila nějaké problémy? Poradíme vám, jak na to.

Jak rychle zhubnout po porodu

Ihned po porodu, nemá příliš velký smysl usilovat, o nějaké velmi rychlé hubnutí. Úbytek váhy a změny vzhledu postavy po porodu, to je přirozený proces. Tak, jako se vaše tělo (a vzhled postavy), měnilo po celou dobu těhotenství, tak se bude měnit i po porodu.

Je přirozené, že tento proces zabere nějakou dobu. To, než se vaše váha a vzhled postavy stabilizuje, trvá i několik měsíců. Obvyklá (přirozená) doba hubnutí po porodu, je minimálně 12 měsíců. Po porodu, budete postupně hubnout, aniž o to budete nějak zvláště usilovat.

Dieta po porodu – co jíst při kojení?

Kojení je poměrně hodně energeticky náročný proces. Samotné mateřské mléko, které vypije vaše dítě, obsahuje ve výsledku velké množství kalorií. Další kalorie pak tělo spotřebuje při výrobě mateřského mléka.

Při kojení tedy není vhodné snažit se o nějaké rychlé hubnutí. Maximální doporučená rychlost hubnutí při kojení je 1 – 2 kila měsíčně. Při rychlejším hubnutí se odbourává příliš mnoho tukové tkáně, při kterém se do těla uvolňují různé škodlivé látky (uložené v tucích), a to se projeví i na kvalitě mateřského mléka.

Hubnutí po porodu bez diety

Při kojení se tedy rozhodně nepouštějte, do nějakých experimentů, s rychlým hubnutím a dietou. Zvláště během kojení byste se měla soustředit na to, aby váš jídelníček byl vyvážený a zdravý. Tak aby podporoval tvorbu mateřského mléka.

Sama uvidíte, že během kojení budete hubnout, i když se o to nijak zvlášť nebudete snažit. Hubnutí po porodu nemá smysl uspěchat.

Pokud byste při kojení příliš razantně omezila množství kalorií (kalorický příjem), pak by to mohlo vést i k problémům při kojení. Při nízkém kalorickém příjmu (hladovění) se tvorba mateřského mléka (laktace), může narušit, nebo i úplně zastavit.

Jaké cvičení na rychlé hubnutí po porodu?

Ihned po porodu není příliš vhodná doba na nějaké intenzivní cvičení. Nejprve potřebujete, aby se vaše tělo po těhotenství a po porodu dalo do pořádku. První dva měsíce se musíte hodně šetřit. I po té, je potřeba být opatrná.

Prvního, cca půl roku, je potřeba začít s cvičením pomalu. Intenzivní cvičení s poskoky a běháním totiž moc neprospívá děloze nebo povoleným svalům. Je potřeba chvíli počkat, než se tyto věci srovnají a pak teprve postupně zvyšovat intenzitu cvičení.

Příliš náročné cvičení v době kojení, není vhodné ani z toho důvodu, že při náročnějším cvičení se ze svalů uvolňuje kyselina mléčná. Ta pak přechází i do mateřského mléka.

Takže pokud kojíte, pak byste měli být s cvičením opatrnější. Pokud se rozhodnete pro náročnější cvičení po porodu, tak vždy až po kojení. Aby po cvičení mělo tělo dostatek času, na zpracování kyseliny mléčné.

Jak rychle zhubnout břicho po porodu

Asi největší problém, je u žen po porodu, vzhled jejich břicha. Často ženy po porodu ani tak netrápí celková váha, nebo celkový vzhled postavy, jako právě vzhled jejich břicha. To po porodu zůstává vystouplé a nevypadá právě krásně.

Ideální je tedy začít provádět cviky na břicho. V tomto případě jde hlavně o posílení a zpevnění uvolněných svalů. Je tedy lepší krátké cvičení, třeba jen 10 minut denně, ale každý den. Než nějaké intenzivní cvičení dvakrát za týden.

Jaké cviky na břicho po porodu?

Na začátku cvičení na břicho po porodu, nejsou příliš vhodné klasické posilovací cviky na břicho.

Takže žádné sklapovačky, sedy lehy apod. Příliš intenzivní cvičení (příliš velká zátěž svalů v oblasti břicha), by hned po porodu mohlo vést k tomu, že se břišní svaly rozestoupí a břicho bude vypadat ještě hůř.

Naopak, při cvičení na břicho po porodu, je potřeba začít pomaleji. Tak, aby se uvolněné svaly začaly postupně zpevňovat.

Pokud chcete mít po porodu rychle hezké břicho, pak je nutné posílit svaly pánevního dna a vnitřní břišní svaly. To často zabere i půl roku, někdy i déle. Teprve pak se můžete pustit do náročnějšího cvičení.

Jak začít hubnout po porodu

Ideálním způsobem, jak začít rychle hubnout po porodu, je mít dostačené množství pohybu. Pro začátek to mohou být i jenom delší procházky s kočárkem. Chůze je jednou z nejefektivnějších metod, jak začít hubnout. Při chození spalujete poměrně velké množství kalorií, aniž byste při tom jednostranně (nadměrně) zatěžovaly nějaké svalové skupiny.

Při pravidelné chůzi, delší procházce každý den, můžete bez problémů hubnout i o 0,5 kila za týden. To je optimální rychlost hubnutí po porodu. Sama uvidíte, že během pár měsíců po porodu, se vaše postava postupně hodně zlepší a vy zase budete vypadat jako v době, než jste byla těhotná.

Ostatní čtenáři si prohlédli: