Jak shodit tuk na břiše?

Jak shodit tuk na břiše?

Nadměrné množství tuku na břiše znamená značné zdravotní riziko. Hlavně zvýšené množství vnitřního (viscerálního) tuku je rizikové. Pro zhubnutí tuku na břiše je nutná celková změna životního stylu. Více pohybu a cvičení. Zdravější a rozumnější jídelníček.

Máte velký obvod pasu? Velké břicho? Chtěli byste se zbavit tuku na břiše? Břicho je jedním z nejčastějších míst, kde by lidé chtěli (nebo dokonce i potřebovali) zhubnout. Pokud vás zajímá, co se dá dělat s nadbytečným tukem na břiše, jak shodit pár kilo (a hlavně břiše), pak určitě čtěte dále.

Existují dva druhy tuku na břiše

V oblasti břicha se ukládají dva různé druhy tuku. První je ten, na který si můžeme sáhnout. To jsou ty měkké, rozteklé faldy na břiše. Když uchopíme do prstů svoje břicho, tak to co držíme mezi prsty, je kromě kůže i podkožní tuk.

Podkožní tuk (abdominální) je jedním ze dvou druhů břišního tuku. Větší množství tohoto tuku, je typičtější pro ženy.

Viscerální břišní tuk

Druhým typem břišního tuku, je vnitřní tuk (viscerální). Ten je sice také svým způsobem vidět, ale sáhnout si na něj nemůžeme.

Viscerální (vnitřní) břišní tuk se ukládá v břišní dutině a obaluje vnitřní orgány. Určité množství vnitřního tuku je nezbytné – slouží jako ochrana vnitřních orgánů. Pokud jej ale máme zvýšené množství, způsobuje to zvýšené zdravotní riziko.

Velké břicho u muže – „pivní mozol“

Typickým projevem zvýšeného množství vnitřního břišního tuku je velké, vyklenuté břicho. Trochu matoucí může být to, že takové břicho je na dotek pevné, tvrdé.

Zvýšené množství tohoto břišního tuku je typické pro muže. I proto mají muži sice velká, ale spíše pevná břicha (ony tzv. „pivní mozoly“).

Zvýšené množství vnitřního tuku je větší zdravotní riziko, než zvýšené množství podkožního tuku. Nadměrné množství viscerálního tuku je spojeno s větším rizikem srdečních onemocnění, vzniku cukrovky druhého typu. U žen je to pak spojeno s výskytem rakoviny prsu.

Kde se bere tuk na břiše?

Zvýšené množství tuku na břiše je nedílně spojeno s nezdravým životním stylem. Málo pohybu. Nadměrný příjem kalorií. Špatné složení jídelníčku.

Mezi rizikové prvky patří určitě nasycené mastné kyseliny. Tedy hlavně nezdravé pochoutky a jídla. Smažené potraviny, některé margariny, sušenky, různé sladkosti atd.

Existuje vědecká studia, kdy opice byly krmeny jídlem obsahujícím vyšší podíl nasycených mastných kyselin. A u opic se pak ukládal břišní tuk o 30% více než u opic, které se živili potravou s vyšším obsahem nenasycených mastných kyselin.

Všechny tuky totiž nemusí být automaticky špatné. Ty, které obsahují více nenasycených mastných kyselin – jako například v olivovém oleji – mohou být dokonce zdraví prospěšné.

Za tuk na břiše může i genetika a hormony

Není to ale jenom o tom, co jíme a jak moc se hýbeme. Za množství tuku na břiše, částečně zodpovídá genetika a hormony. I proto jsou rozdíly v tom, jak se ukládá tuk na břiše u mužů a u žen. Pro ženy je typické větší množství podkožního tuku. Pro muže zase větší množství vnitřního břišního tuku.

Jak zjisti množství tuku na břiše?

Množství tuku na břiše se dá poměrně přesně změřit. Mezi nejpřesnější metody pochopitelně patří specializované lékařské vyšetření. Množství tuku je velmi dobře vidět třeba na magnetické rezonanci nebo na počítačové tomografii.

Velmi spolehlivou a jednoduchou metodou, pro zjištění množství tuku, je změření obvodu pasu. Mezi množstvím tuku a obvodem pasu je přímá úměra. Obvod pasu je tak často lepším ukazatelem nadváhy, než výpočet BMI:

Zvýšené riziko vzniku srdečních a cévních onemocnění:

  • Obvod pasu nad 80 cm u žen
  • Obvod pasu nad 94 cm u mužů

Vysoké riziko vzniku srdečních a cévních onemocnění:

  • Obvod břicha nad 88 cm u žen
  • Obvod břicha nad 102 cm u mužů

Jak shodit kila na břiše – jak zhubnout břicho?

Chtěli byste se okamžitě zbavit tuku na břiše a jste ochotni podstoupit operaci? Když pomineme to, že liposukce neodstraní příčinu, proč došlo k nahromadění tuku, tak je zde i to, že liposukce vás zbaví jen podkožního tuku.

Pokud má někdo nadměrné množství vnitřního tuku, pak mu liposukce nepomůže. Snížení množství podkožního tuku, také nemá tak velký vliv na redukci zdravotního rizika. V některých případech také lékaři mohou doporučit i chirurgické zmenšení plochy žaludku. Ani to ale není žádné definitivní řešení.

Jak zhubnout tuky na břiše?

Abyste se zbavili velkého břicha, shodili nadbytečná kila na břiše, je nutná změna životního stylu. Pokud si myslíte, že pro zhubnutí břicha stačí dělat sklapovačky, nebo jiné cvičení na břicho, pak je to málo.

Hubnutí je komplexní záležitost. Tím že budete provádět cviky na břicho, se tuku moc snadno nezbavíte. Tuky se spalují spíše při déletrvající (aerobní) činnosti. Cvičením na břicho si posílíte břišní svaly. Zpevníte je a určitě to může pomoci tomu, jak břicho vypadá. Na úbytek tuku to bude mít spíše ale jen malý vliv.

Abyste zhubnuli břicho, musíte se více hýbat. Chodit na dlouhé procházky. Chodit co nejvíce pěšky. Zkusit začít běhat (pokud nemáte velkou nadváhu). Začít jezdit na kole. Cokoliv co vás bude bavit.

Cvičení na břicho při hubnutí nestačí

Při hubnutí se nikdy nedá zhubnout jenom na břiše. Žádné cviky vám nepomohou shodit jenom břišní tuk. Základem pro hubnutí je zvýšení množství pohybu a také změna stravovacích návyků.

Pro hubnutí břicha, byste měli omezit množství tuků. Stačí cca 60 gramů tuku za den. Jídelníček při hubnutí by měl být zdravý a pestrý. Žádná nesmyslná dieta. Dostatek bílkovin a sacharidů s nižším glykemickým indexem (celozrnné pečivo, luštěniny, bílkoviny, přírodní rýže). Hodně zeleniny a ovoce.

Ostatní čtenáři si prohlédli: