Hubnutí na břicho: Jak zhubnout při běhání

<span>Pokud běžíte příliš rychle, s příliš vysokou intenzitou, a jste hodně zadýchaní, tak se tuky nespalují. Hlídejte si tepovou frekvenci. A to, jak se vám dýchá. Je lepší běžet s nižší intenzitou. </span> Pokud běžíte příliš rychle, s příliš vysokou intenzitou, a jste hodně zadýchaní, tak se tuky nespalují. Hlídejte si tepovou frekvenci. A to, jak se vám dýchá. Je lepší běžet s nižší intenzitou.

Běhání je jedna z nejlepších metod, jak zhubnout břicho. Opravdu?? Žádné posilování břicha nebo speciální cviky na hubnutí břicha? Ano opravdu. Břicho nejlépe zhubnete při běhání. Funguje to, je to ověřeno. Ale pozor. Není to jen tak. Je potřeba dodržet pár zásad, díky kterým budete při běhání opravdu hubnout břicho.

Jaké jsou nejlepší cviky na hubnutí břicha?

Neexistují žádné cviky, díky kterým byste spalovali tuk jenom na břiše. I když budete dělat cviky na břicho (sklapovačky, zkracovačky, sedy-lehy), nebudete hubnout jenom na břiše. Je mnoho dobrých cviků, díky kterým posílíte a zpevníte svaly na břiše. Ale nejsou žádné cviky, díky kterým byste mohli břicho rychle zhubnout.

Jak tělo spaluje tuk na břiše

Ke spalování tuku dochází při déletrvající (vytrvalostní) fyzické aktivitě. Ke spalování tuků začíná docházet až po cca 15 minutách nějaké fyzické aktivity. Do té doby si tělo vystačí jen s energií získanou spalováním glukózy.

Po prvních 15 minutách se nastartuje spalování tuků a postupně se zvyšuje podíl energie, kterou tělo z tuků získává. Nikdy totiž nespalujete jenom tuky. Na začátku si tělo z tuku bere jen malou část. Třeba jen 20 – 30%. Postupně se podíl zvyšuje. Nejlepší výsledek, jakého můžete dosáhnout, je zhruba 70% energie získané z tuků.

Maximální efektivity spalování tuku, dosáhnete až cca po 30 minutách cvičení (nějaké fyzické aktivity), při tepové frekvenci okolo 65 – 75% tepového maxima. V takovou chvíli dokáže tělo spalovat až 0,6 gramu tuku za minutu.

Nikdy ale neovlivníte, kde tělo tuky spaluje. Bylo by hezké, kdybyste si mohli říci, „tak dneska budu spalovat tuk na břiše, zítra se zaměřím na zadek, a v pátek stehna“. Nic takového ale bohužel nefunguje. Tak, jako si tělo samo řídí, kde bude vytvářet tukové zásoby. Stejně tak si i samo rozhoduje, kde bude tuky spalovat.

Jak zhubnout při běhání

Abyste při běhání doopravdy hubnuli, je potřeba dodržovat několik základních zásad. Měli byste běhat několikrát za týden. Ideální je alespoň 3x týdně. Délka běhání by měla být alespoň 45 minut (lepší je ale celá hodina).

Pří běhání vám nejde o rychlost, počet uběhnutých kilometrů, nebo o to, jak moc se zapotíte. Nic z toho nerozhoduje o tom, jak budete spalovat tuky při běhání. O spalování tuků při běhání rozhoduje intenzita. Tedy tepová frekvence a to, abyste na spalování tuků měli dostatek kyslíku.

Když se mluví o spalování tuků, tak je to myšleno skoro doslova. Aby se tělo zbavilo tuku, potřebuje kyslík. Oheň bez kyslíku také nehoří.

Při spalování tuků dochází k oxidaci. Při oxidačním ději se tuk rozkládá na jednodušší elementy, ze kterých pak tělo získává energii.

Pokud běžíte příliš rychle, s příliš vysokou intenzitou, a jste hodně zadýchaní, tak se tuky nespalují. Hlídejte si tepovou frekvenci. A to, jak se vám dýchá. Je lepší běžet s nižší intenzitou. Možná spálíte o něco málo méně tuku, ale spálíte ho. Při běhu s vyšší intenzitou (nad určitou hranici), nespálíte skoro žádný tuk.

Hubnutí břicha při běhání

Běh je přirozený a komplexní pohyb. Zapojují se při něm velké svalové skupiny. Jsou při něm zapojeny skoro všechny svalové partie celého těla. Díky tomu dosáhnete té nejvyšší míry spalování tuku.

Hubnout břicho se dá ale i při jiných vytrvalostních aktivitách. Někdy vám stačí na nastartování hubnutí jenom svižná chůze. Nebo třeba Nordic walking (severská chůze), jízda na kole či jiná déletrvající středně intenzivní pohybová aktivita.

Jak běhat, abyste zhubnuli břicho

Abyste spalovali tuk, musíte běhat s vhodnou intenzitou. Optimální rozmezí tepové frekvence, pro spalování tuků, je 65 – 75% tepového maxima. To vám pohlídá nějaký sport tester. Nebo to poznáte i sami.

Při běhu byste měli být maximálně lehce zadýchání. Pokud se vám špatně dýchá, pokud při běhu už nedokážete mluvit, pak je to špatně. Máte málo kyslíku, a pravděpodobně i příliš vysokou tepovou frekvenci. Běhejte tak, abyste byli jen lehce zadýchání, aby se vám trochu zapotilo čelo.

Běhat byste měli nejméně 3x týdně. Pokud chcete ale zhubnout co nejrychleji, pak byste měli běhat 4x – 5x za týden. Díky tomu udržíte tělo v permanentním spalovacím režimu, a budete spalovat více tuků, i když neběháte.

Měli byste běhat alespoň 45 minut. Lepší je ale 60 minut. Pokud je to na vás příliš dlouhá doba, kterou neuběhnete, tak kombinujte běh a chůzi. Při hubnutí opravdu nejde o rychlost nebo počet kilometrů. Podstatné je to, abyste spalovali tuky.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Hubnutí na břicho: Jak zhubnout při běhání

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar