Vitamín K – k čemu slouží (účinky, potraviny, předávkování) a jaká je doporučená dávka?

Vitamín K – k čemu slouží (účinky, potraviny, předávkování) a jaká je doporučená dávka?

Vitamín K patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Existují dvě hlavní formy – vitamín K1 a vitamín K2. Mezi hlavní účinky patří srážlivost krve (schopnost vázat vápenné ionty). A dále mineralizace kostí (prevence osteoporózy a zlomenin).

Vitamín K, je jedním z vitamínů, které jsou rozpustné v tucích (mezi vitamíny rozpustné v tucích, patří i vitamín A, vitamín D a vitamín E). Existují dvě hlavní formy vitamínu K. Jedná se o vitamín K1 (fylochinon), který je vytvářen v rostlinách. Druhou formou je vitamín K2 (menachinon), který je produkován bakteriemi

K čemu je dobrý vitamín K?

Vitamin K, je nezbytný pro tvorbu několika důležitých proteinů, které kontrolují srážení krve. Jeho nedostatek může vést k poruchám srážení krve, což může způsobit nadměrné krvácení. Důležitou roli hraje také ve zdraví kostí a cév.

Přestože je vitamín K důležitý, je třeba si dávat pozor na nadměrný příjem „káčka“. A to zejména u lidí, kteří berou nějaké léky ovlivňující srážlivost krve.

Přílišné velké množství vitamínu K může narušit účinnost lékům, které mají vliv na srážlivost krve (resp. zvýšený příjem vitamínu K, nevadí tolik, jako nepravidelnosti a velké výkyvy v přijímané dávce).

Jaké jsou účinky vitamínu K?

Vitamín K, je skupina rozpustných vitaminů, které jsou klíčové pro správnou krevní srážlivost a účastní se také procesů, které ovlivňují metabolismus kostí.

Existují tři hlavní formy vitamínu K – K1 (fylochinon), K2 (menachinon) a K3 (menadion):     

  • K1 (fylochinon): Je přítomen v rostlinných potravinách, zejména v zeleném listovém salátu, špenátu, brokolici a dalších listnatých zeleninách. Funguje jako klíčový faktor v procesu srážení krve.
  • K2 (menachinon): Tuto formu můžeme najít v potravinách živočišného původu a některých fermentovaných potravinách. K2 hraje důležitou roli v metabolismu vápníku v těle, což může ovlivnit zdraví kostí a cév.
  • K3 (menadion): Tato syntetická forma vitamínu K, se používá například do zvířecích krmiv; v ČR je ale zakázáno vitamín K3 podávat lidem, kvůli potenciálním nežádoucím účinkům

Vitamín K2, se dále dělí na další subvarianty (MK-4, MK-7, MK-8, MK-9). Bakterie v lidském těle, produkují subvariantu MK-4, ale v množství, které není zcela dostatečné, pro pokrytí potřeby lidského organismu. Proto je důležité přijímat další vitamín K i z potravy (například z rostlinné stravy).

Jaká je doporučená denní dávka vitamínu K?

Doporučená denní dávka vitamínu K může záviset na různých faktorech, jako je věk, pohlaví a aktuální zdravotní stav. Standardní doporučená denní dávka, je stanovena na základě výživových potřeb průměrného jednotlivce.

Pro dospělé se obvykle doporučuje následující množství vitamínu K:     

  • Pro ženy (ve věku 19 let a starší) = 90 mikrogramů za den
  • Pro muže (ve věku 19 let a starší) = 120 mikrogramů za den

Pro děti a dospívající se obvykle doporučuje následující množství vitamínu K:

  • Pro kojence (0-6 měsíců) = 2 mikrogramy za den
  • Pro kojence (7-12 měsíců) = 2,5 mikrogramu za den
  • Pro děti (1-3 roky) = 30 mikrogramů za den
  • Pro děti (4-8 roků) = 55 mikrogramů za den
  • Pro děti (9-13 roků) = 60 mikrogramů za den
  • Pro dospívající (14-18 roků) = 75 mikrogramů za den

Tato doporučená denní dávka, zahrnuje celkový denní příjem vitamínu K (platí tedy souhrnně pro obě formy – K1 a K2 dohromady).

Jedná se ale pouze o obecnou doporučenou denní dávku – v různých individuálních případech, může být doporučené denní množství vitamínu K odlišné – například během těhotenství, kojení nebo při nějakém chronickém onemocnění.

Zvláštní pozor je nutné dávat v případě, kdy někdo užívá léky, které ovlivňují srážlivost krve. Tam je nutné příjem vitamínu K (zvýšení nebo i snížení), vždy raději konzultovat s lékařem.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu K?

Nedostatek vitamínu K může vést k různým problémům spojeným se srážlivostí krve a metabolismem kostí. Mezi známé příznaky nedostatku vitamínu K patří:

  • Problémy se srážením krve: Vitamín K, je klíčový pro tvorbu několika důležitých proteinů, které hrají roli v srážení krve. Nedostatek vitamínu K může způsobit, že krev sráží pomaleji, což může vést k nadměrnému krvácení nebo delší době hojení ran.
  • Nadměrné krvácení: Nedostatek vitamínu K může vést k nadměrnému krvácení z dásní, nosu nebo vnitřních orgánů. U novorozenců může být nedostatek vitamínu K spojen s rizikem krvácení, což vede k tomu, že novorozenci obvykle dostávají injekci vitamínu K po porodu.
  • Osteoporóza: Vitamín K hraje roli v metabolismu kostí a může ovlivnit minerální hustotu kostí. Nedostatek vitamínu K byl spojen s vyšším rizikem osteoporózy a zlomenin kostí.
  • Problémy s krevním tlakem: Některé výzkumy naznačují, že vitamín K může hrát roli v regulaci krevního tlaku, a nedostatek vitamínu K byl spojen s vyšším rizikem hypertenze.

Předávkování vitamínem K – je možné předávkování? Jaké jsou vedlejší účinky?

Vitamín K, patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Pro tyto vitamíny obecně platí, že při nadměrném příjmu, může dojít i k předávkování (platí to například pro vitamín A, kde může mít nadměrný příjem i toxické účinky).

U vitamínu K, ale obvykle nehrozí toxické účinky při nadměrném příjmu (neplatí to pro vitamín K3, který je ale pro lidi zakázaný). Při běžném příjmu z potravy, tedy nehrozí předávkování tímto vitamínem.

Přesto existují situace, kde je vhodné být opatrný s příjmem vitamínu K (platí především pro užívání velkých dávek z různých potravinových doplňků, které obsahují i vitamín K):

  • Léky ovlivňující srážlivost krve: Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako jsou antikoagulancia (například warfarin), by měli udržovat konzistentní příjem vitamínu K a o případných změnách stravy nebo příjmu doplňků s vitamínem K, se nejprve poradit se svým lékařem, protože nadměrný nebo nedostatečný příjem vitamínu K může ovlivnit účinnost těchto léků.
  • Zvýšený příjem vitamínu K: Doplňky vitamínu K by měly být užívány „s rozumem“, aby nedošlo k předávkování, zejména u těch, kteří již získávají dostatek vitamínu K z potravy.
  • Specifické zdravotní stavy: Některé zdravotní stavy mohou ovlivnit absorpci nebo využití vitamínu K. Jedná se například o osoby s onemocněním jater nebo střevními problémy.

Vitamín K, je v těle uchováván pouze v minimálním množství (tělo nedovede mít nějaké velké „zásoby“). Tělo ale dovede poměrně účinně „recyklovat“ vitamín K. Přesto je ale důležité pravidelné doplňování „káčka“ z běžných potravin.

Obecně platí, že ten kdo má dostatečně pestrý jídelníček (a nemusí se jednat o nějakou „ultra zdravou dietu“ – stačí jen pestrá a vyvážená strava), by neměl potřebovat doplňovat vitamín K z nějakých potravinových doplňků.

Ostatní čtenáři si prohlédli: