Správná váha a postava: Ideální váha při výšce 168 cm

Správná váha a postava: Ideální váha při výšce 168 cm

Jaká by měla být ideální váha a postava? Například při výšce 168 cm, nebo jiné? V následující kalkulačce si to můžete sami spočítat, nebo se podívat na podrobné tabulky. Jedná se ale jen o orientační údaje, s malou vypovídací hodnotu. Pro lepší určení ideální váhy, je potřeba přesné měření na specializovaném přístroji, jako je například InBody.

Hodně lidí přemýšlí nad tím, jaká by měla být jejich ideální váha. Existují určité nástroje (kalkulačky), pro výpočet správné váhy. Je i celá řada doporučení, jaká by měla být vaše váha, vzhledem k vašemu věku a výšce.

Všechna tato doporučení, mají vždy ale jen orientační charakter. Nic, jako ideální (správná) váha, ale neexistuje.

Kalkulačka: Jaká by měla být moje ideální váha?

Ideální (doporučenou) váhu, si můžete poměrně snadno spočítat prostřednictvím této jednoduché kalkulačky.

Je ale nutné počítat s tím, že tento výpočet je jen velmi orientační. A jeho vypovídací hodnota, je malá. Proč – to je vysvětleno v následujících odstavcích.

Pokud chcete kvalifikovaně posoudit svou váhu (vzhledem k výšce, pohlaví, věku apod.), pak je mnohem lepší absolvovat měření na nějakém přístroji, který dokáže změřit i množství tělesného tuku a další parametry.

Kalkulačka optimální (doporučená) váha
Jaká je vaše výška (v cm)

Výpočet

Ideální váha podle BMI

Hodně lidí věří, že ideální váhu určuje BMI (body mass index). BMI se ale používá pouze k posouzení poměru, mezi váhou a výškou. Nezohledňuje se pohlaví, věk, typ postavy, zdravotní stav a celá řada faktorů.

Výpočet BMI se hodí ve chvíli, kdy je potřeba posoudit velké množství lidí. Pak má BMI nějakou vypovídací hodnotu.

Pokud probíhají nějaké lékařské studie, pak se dá jednoznačně říci, že pokud je BMI nad určitou hranici, tak se zvyšuje riziko nějaké choroby. Toto zjištění pak ale platí, pro velký vzorek lidí, a v rámci něj mohou být různé odchylky. Statisticky to ale vychází.

O tom, jak vypadá vaše postava, kolik máte tělesného tuku a svalové hmoty, nebo o tom, jak je tuk a svalová hmota rozložena na těle, ale BMI vůbec nic nevypovídá.

Ideální postava podle věku

Velkým faktorem, pro posouzení vaší váhy vzhledem k vaší výšce je i věk. Vývoj váhy je jiný u dětí, jiný u dospívajících během puberty. A úplně jiný u dospělých nebo u seniorů. A i to je něco, co BMI neumí nijak zohlednit.

Existují tabulky doporučené váhy vzhledem k věku. Ty ale opět spočívají ve výpočtu BMI. Jsou vám tedy schopné říci pouze to, v jakém rozmezí by se měla pohybovat váha, při určité výšce.

Neumí už zohlednit to, zda se jedná o muže nebo ženu. Nezohlední ani to, jaké máte množství tělesného tuku, jestli se jedná o vnitřní (viscerální tuk) nebo podkožní tuk.

Tyto tabulky ideální (optimální) váhy, vzhledem k výšce, ale mají jen malou vypovídací hodnotu.

Tabulka: kolik je ideální váha při výšce 168 cm

Můžeme si to ukázat na konkrétním příkladu pro výšku 168 cm. V následující tabulce můžete vidět doporučené rozmezí váhy, pro postavu s výškou 168 cm, vzhledem k jejímu věku.

Sami vidíte, že rozpětí je poměrně značné:

  • Pokud bychom měli muže ve věku 20 roků, s výškou 168 cm a s váhou 53,6 kg, tak bude vypadat dost podvyživeně
  • Naopak žena ve věku 20 roků, s výškou 168 cm a váhou 67,7 kg, by už řadě pozorovatelů a si nepřišla příliš štíhlá (záleželo by ovšem na vkusu pozorovatele, tvaru postavy, oblečení apod.)
Věk ideální váha od do (kg)
18 – 24 roků 53,6 kg 67,7 kg
25 – 34 roků 56,4 kg 70,6 kg
35 – 44 roků 59,3 kg 73,4 kg
45 – 54 roků 62,1 kg 76,2 kg
55 – 64 roků 64,9 kg 79 kg
nad 65 roků 67,7 kg 81,8 lg
Ideální postava podle výšky

Podobným způsobem se můžete podívat i na tabulku ideální (doporučené) váhy podle výšky, bez zohlednění faktoru věku.

Tato tabulka ideální (doporučené) váhy, podle výšky, nám sice dá určitou orientační představu. Je v ní ale vidět, že doporučená váha pro výšku 168 cm, odpovídá věkovému rozmezí 18 – 24 roků (viz předchozí tabulka).

A je přece jen rozdíl, mezi dospívajícím (čerstvě dospělým) a někým, komu už je po 40 nebo po 50. V tomto věku už je běžné (fyziologicky normální), že se váha mění.

Výška (cm) ideální váha od do (kg)
147 41 kg 52 kg
150 43 kg 54 kg
152 44 kg 56 kg
155 45 kg 58 kg
157 47 kg 59 kg
160 49 kg 61 kg
163 50 kg 64 kg
165 52 kg 65 kg
168 54 kg 67 kg
170 55 kg 69 kg
173 57 kg 72 kg
175 58 kg 73 kg
178 60 kg 76 kg
180 62 kg 78 kg
183 64 kg 80 kg
185 65 kg 83 kg
188 67 kg 84 kg
191 69 kg 87 kg
193 71 kg 89 kg

Jak zjistit ideální váhu podle výšky, věku a pohlaví?

Pokud byste chtěli zjistit svoji ideální váhu, podle vaší výšky, váhy a pohlaví, pak zapomeňte na všechny „rádoby chytré“ tabulky na internetu a různé kalkulačky pro výpočet ideální váhy. Ty poskytují jen zavádějící a velmi nepřesné údaje. Jejich výsledy vychází z obecných doporučení, platných pro celou populaci. Pro konkrétního člověka, dávají jen nic neříkající výsledek.

Spolehlivým způsobem, jak zjistit svou ideální (doporučenou) váhu je podrobně měření na některém specializovaném přístroji.

Na takovém, který dokáže změřit množství tělesného tuku, svalové hmoty, zadržované vody v těle. Umí zohlednit faktor věku a pohlaví.

Jedná se o přístroje, jako je například InBody (viz zde), které umí změřit mnoho různých údajů (včetně množství tuku v těle, množství viscerálního tuku, obvod pasu, boků, krku, bazální metabolismus, množství svalové tkáně apod.).

Výstupem podobného měření pak může být podrobná analýza vaší postavy a váha. Ta vám pak řekne, jestli spadáte do optimálního rozmezí, nebo jestli byste se sebou měli něco dělat.

Podobné měření je možné podstoupit u některých lékařů, u výživových poradců nebo i v některých fitness centrech.

Podobných typů přístrojů je celá řada, od různých výrobců. Jedno měření (často spojené i s konzultací), může stát cca 200 Kč (záleží na konkrétním provozovateli). Není to tedy nic drahého. A řekne vám to o vaší postavě násobně více, než sebelepší kalkulačka ideální váhy někde na internetu.

Ostatní čtenáři si prohlédli: