Novoroční předsevzetí: Jak opravdu začít hubnout a nevzdat to

Novoroční předsevzetí: Jak opravdu začít hubnout a nevzdat to

Víte, jak se dá sníst celý slon? Ta velká hromada masa? Jedině tak, že byste ho jedli postupně, po kouscích. Jasně, že by vám to trvalo i několik týdnů nebo možná i měsíců. Pokud byste si ale každý den dali malý kousek slona, tak ho dříve či později, celého sníte. S hubnutím to funguje úplně stejně!

Velká většina lidí, si dává novoroční předsevzetí (údajně až 78% lidí) – přestanu kouřit, konečně se naučím pořádně anglicky, začnu pravidelně cvičit, pokusím se zhubnout, atd. Nemalá část těchto novoročních předsevzetí, má doslova „jepičí“ život. Maximálně se pár dní snažíme, ale pak zjistíme, že nemáme chuť, čas, motivaci, atd.

Hubnutí od Nového roku, je jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí. V lednu, na začátku nového roku, jsou narvaná všechna fitka či posilovny, na vašich oblíbených běžeckých tratích potkáváte desítky nových tváří, atd.

Jen málokomu ale toto rozhodnutí (konečně začít hubnout a už nenabrat kila zpět) vydrží déle, než pár týdnů. Jak to ale tentokrát udělat, aby se vám povedlo doopravdy zhubnout? Aby byl vidět výsledek, a vy za pár týdnů nenabrali kila zpět?

Proč čekat s rozhodnutím až na Nový rok?

Nový rok, asi většina z nás vnímá jako ideální bod, kdy se dá začít s něčím novým. Často je to ale spojeno i s tím, že do Nového roku je ještě daleko.

Takže se můžeme s klidným svědomím ujišťovat, že od začátku příštího roku, už konečně, doopravdy začneme s hubnutím (přestaneme s kouřením nebo s čímkoliv jiným), ale reálně pro to nemusíme zatím nic dělat.

A hřeje nás dobrý pocit u srdce, že jsme se rozhodli něco začít dělat (hlavně, že je to ještě za „dlouho“ a dneska se po nás nic nevyžaduje …).

Ideální čas, kdy začít hubnout? Právě dnes, právě teď!

Obecně platí, že když chceme něčeho dosáhnout, tak nemá smysl čekat na nějaký okamžik „zvláštního osvícení“, na nějaký konkrétní ideální moment, kdy „to konečně půjde“.

Když budeme pořád čekat na nějaký správný moment, na tu správnou motivaci, tak ve výsledku zjistíme, že ten okamžik vlastně nikdy nepřišel.

Funguje to přesně obráceně. Nejprve je nutné začít, zvednout se z gauče a jít si zacvičit, zaběhat nebo na lekci angličtiny. Asi v tom nebude žádné zvláštní nadšení. Zvlášť pokud to uděláme hned teď, bez výmluv a bez odkládání.

Pocit nadšení, dobrý pocit, že jste konečně začali něco dělat, se dostaví až později. Pokud opravdu chcete něčeho dosáhnout, třeba zhubnout o pár kilo, pak to nemá cenu odkládat, až na Nový rok. První krok se dá udělat ihned, ještě dnes.

A není nutné, abyste hned dnes vyrazili zaběhnout 10 kilometrů nebo něco podobného. Postačí klidně i jen lehčí protažení, aby si tělo pomalu začalo zvykat na pohyb a cvičení.

Nebo se můžete zamyslet nad svým jídelníčkem, a zkusit z něj pro dnešní den vypustit jednu škodlivou věc. Třeba tím, že místo sladkých nápojů budete dnes pít jen vodu.

A takto postupně, krok po kroku, můžete začít usilovat o splnění svého cíle. Proč čekat na „někdy“, když to může být už dnes?

Pořád zkouším zhubnout, ale nikdy se mi to nepovede

Mnoho lidí má také tu zkušenost, že se opakovaně snaží zhubnout (nebo splnit si nějaký jiný cíl), ale nikdy se jim to nepovede. Zkouší to znovu a znovu a pořád nic. Má vůbec smysl, se o to opakovaně snažit?

Snažit se opakovaně začít hubnout (nebo třeba opakovaně přestávat kouřit), má určitě smysl. I když se to už nepovedlo při předchozích 99 pokusech, neznamená to, že se to nepodvede při 100 pokusu (nebo při 101 …).

Je ale určitě dobré se zamyslet, proč ty předchozí pokusy nebyly úspěšné. Poučit se z toho, a tentokrát to zkusit jinak, lépe.

I když něco tisíckrát vzdáte, jednou se to určitě zlomí. Někdy je to o tom, že opravdu musí přijít nějaký správný moment, kdy přestanete zkoušet zhubnout, a doopravdy zhubnete. Kdy se přestanete pokoušet přestat kouřit a doopravdy s tím skoncujete.

Návod jak sníst slona – musíte ho rozkrájet na malé kousky

Jedním z častých důvodů, proč je vaše snaha o zhubnutí (nebo o odvyknutí kouření) neúspěšná, je nereálné očekávání a příliš velké ambice.

Víte, jak se dá sníst celý slon? Ta velká hromada masa? Jedině tak, že byste ho jedli postupně, po kouscích. Jasně, že by vám to trvalo i několik týdnů nebo možná i měsíců. Pokud byste si ale každý den dali malý kousek slona, tak ho dříve či později, celého sníte.

A tím slonem, pak může být třeba vaše snaha zhubnout, přestat kouřit, nebo se naučit nový jazyk. Ani jedno z toho, se vám nepovede za pár dní, a dost možná to bude trvat i déle, než jen pár týdnů.

Stejně jako u toho slona, ani při hubnutí na začátku neuvidíte, že by něco nějak výrazně ubývalo. To, že jste už snědli kus slona, poznáte až za pár dní, nebo spíše až za pár týdnů. Pokud vytrváte, tak si jednoho dne určitě všimnete, že už se vám povedlo snít celou jednu nohu slona.

Pro zhubnutí stačí jen pevná vůle?

Hodně lidí si myslí, že základem pro úspěšné zhubnutí (odvyknutí kouření, či cokoliv jiného) je především pevná vůle.

Vůle, odhodlání a motivace je určitě velmi důležitá. Důležitý je ale především „pozitivní stereotyp“.

Pokud se naučíte každý den udělat něco málo (tj. každodenní stereotyp), tak to ve výsledku dá větší výsledek, než když se budete hubnutí snažit „urvat“ vůlí za každou cenu a co nejrychleji.

Snažit se zhubnout o 10 kilo za týden je blbost. Zhubnout každý týden o půl kila a vydržet to půl roku, je ale snadné (a těch 10 kilo nakonec určitě zhubnete, jen to nebude za týden nebo za měsíc).

Lepší je dělat malé změny, ale pravidelně každý den. Každý den se můžete pár minut protahovat, nebo jít na delší procházku. Každý den se můžete zamyslet nad tím, co jíte, a jestli by se nedalo něco změnit.

Lepší je udělat tisíc malých změn, tisíc postupných kroků, než se snažit o nějaké radikální změny.

Nějakou drastickou hladovou dietu, sice vydržíte pár dní nebo pár týdnů, co ale potom? Není lepší, dělat změny postupně, tak abyste časem dospěli k tomu, že už ani nebudete muset myslet na to, co jíte? Váš jídelníček se může malými změnami přetvořit v něco, co bude zdravé, dietní a přitom dlouhodobě udržitelné.

Ostatní čtenáři si prohlédli: