10 tipů: Jak začít správně hubnout

10 tipů: Jak začít správně hubnout

Chcete doopravdy zhubnout a nevíte jak začít? Už jste hubnutí zkoušeli a výsledek se nedostavil? Poradíme vám, jak začít správně hubnout. Tak, abyste tentokrát opravdu zhubnuli.

Chcete doopravdy zhubnout a nevíte jak začít? Už jste hubnutí zkoušeli a výsledek se nedostavil? Poradíme vám, jak začít správně hubnout. Tak, abyste tentokrát opravdu zhubnuli. Aby to nebyl jen další marný pokus zhubnout. Zhubnout se dá i bez nějaké přísné diety nebo bez namáhavého cvičení. Musíte to jen udělat správně.

Tip 1: Jak začít správně hubnout – Rozhodnutí

Pokud uvažujete o tom, že byste měli shodit pár kilo, tak nad tím přestaňte sáhodlouze rozjímat a začněte něco dělat. Ihned. Ještě dnes.

Už dnes můžete udělat alespoň jednu malou změnu, která nastartuje vaše hubnutí. Nemá cenu to odkládat na příští týden, na příští měsíc, nebo někdy od Nového roku. Něco změnit můžete už dnes

Tip 2: Jak začít správně hubnout – Stanovte si reálný cíl

Zapomeňte na všechny nesmyslné návody, jak zhubnout o 10 kilo za měsíc a podobné nesmysly. I když si plánujete, že chcete shodit dvacet kilo, pro začátek si dejte menší cíl. Třeba jen 5 kilo. A tento menší cíl si ještě rozdělte na drobnější části. Třeba 0,5 kila za týden.

Zhubnout o 0,5 kila za týden je reálný a splnitelný cíl. Představa zhubnutí o 20 kilo je něco vzdáleného, neurčitého. S tím se nedá dobře pracovat.

Tip 3: Jak začít správně hubnout – Vyhýbejte se extrémům

Pokud vám nějaká dieta slibuje zázraky, jako zhubnutí o 10 kilo za měsíc, pak je to silně podezřelé.

Z fyziologického hlediska, je to skoro nesmysl (pokud nemluvíme o lidech s extrémní nadváhou, u kterých může být úbytek váhy vyšší).

Zapomeňte na radikální změny. Tím, že ze dne na den kompletně změníte jídelníček, nebo že začnete každý den intenzivně cvičit, opravdu nezhubnete.

Podobnou radikální změnu možná zvládnete pár týdnů. A možná ani to ne. Extrémní řešení nejsou dobrý způsob, jak doopravdy zhubnout.

Tip 4: Jak začít správně hubnout – Při hubnutí nesmíte hladovět

Naše tělo potřebuje energii. Pokud ji dostává pravidelně, tak nemá tak velkou potřebu si ji skladovat.

Hladovějící tělo se ale naopak bojí, že bude ještě hůř. A snaží si vytvářet tukové zásoby. Lidé, kteří se snaží zhubnout tím, že se trápí hladem, obvykle ve výsledku nezhubnou vůbec. Ale naopak dost často i naberou nějaká kila navíc.

Tip 5: Jak začít správně hubnout – Neříkejte svému hubnutí dieta

Zapomeňte na slovo dieta. To u většiny lidí, co se snaží zhubnout, evokuje představu nějakého trápení. Dieta u většiny lidí vyvolává představu nějakých nepříjemných omezení. Když o hubnutí budete přemýšlet, jako o nucené dietě, tak to bude špatné.

Nastavte si to v hlavě tak, že vlastně o žádnou dietu neusilujete. Prostě jste se jen rozhodli udělat pár malých změn v jídelníčku. Musí to být jen drobné změny.

Pokud chcete doopravdy zhubnout, pak to není jen nějaká jednorázová záležitost, ale tyto změny musí být trvalé. Takže to nesmí být nic, co by vám dlouhodobě způsobovalo pocit nepohody.

Takže žádná dieta. Prostě se jen naučíte jíst trošku jinak.

Tip 6: Jak začít správně hubnout – Začněte hubnout pomalu

Nemá cenu, abyste hned první den kompletně změnili všechny vaše zvyky. Kompletní změna jídelníčku, intenzivní cvičení, celková změna životního stylu. To vše naráz by vedlo jen k tomu, že to za pár dní nebo za pár týdnů vzdáte.

Dělejte jen pomalé, postupné kroky. Máte rádi sladké limonády? Zkuste je omezit. Máte rádi smažená jídla? Zkuste je občas vynechat. Nebaví vás cvičit? Zkuste si občas jít jen na delší procházku. Prostě a jednoduše, začněte dělat malé změny, které vám nebudou způsobovat pocit nějaké velké nepohody.

Tip 7: Jak začít správně hubnout – Jezte pravidelně

Snažit se hubnout tím, že se rozhodnete vynechávat některá jídla, k ničemu nevede. Naopak, zhubnout můžete spíše tím, že budete jíst pravidelně. Klidně i častěji než 3x denně. Jezte o něco menší porce jídla, ale častěji. Ale určitě jídlo nevynechávejte.

Tip 8: Jak začít správně hubnout – Dodržujte pitný režim

Kvalitní pitný režim je při hubnutí základ. Hlad je často jen převlečená žízeň. Když máte někdy hlad a vypijete sklenici vody, hlad najednou zmizí.

Při hubnutí byste ale měli pít především vodu. Žádné sladké nápoje. Už jen tím, že přestanete pít slazené nápoje, můžete omezit kalorický přísun o stovky kalorií za den.

Tip 9: Jak začít správně hubnout – Zkoušejte změny v jídelníčku

Na internetu najdete spoustu různých diet, kde je rozepsaný přesný jídelníček na každý den. Ale ruku na srdce, jak dlouho se dá podobná striktní dieta vydržet? Pár týdnů? A co po tom?

Zkuste sami přijít na to, co vám chutná. Začněte postupně vyřazovat ze svého jídelníčku ty nejškodlivější věci. A hledejte k nim zdravější alternativu. Ale takovou, aby vám to vyhovovalo.

Tip 10: Jak začít správně hubnout – Neztrácejte motivaci

Snažíte se zhubnout, každé ráno si poctivě měříte váhu, a když tam není vidět úbytek, tak máte zkažený celý den? To je hodně špatný přístup. Váha těla hodně kolísá. I jen v průběhu jednoho dne se může měnit o 1 – 2 kila nahoru i dolů. To samé v průběhu týdne nebo měsíce.

Sledujete se, kolik vážíte. Není ale podstatné, jestli je to jeden den o něco víc než předchozí den. Důležité je abyste v týdenním, nebo ještě lépe měsíčním horizontu, viděli postupný úbytek. Pokud se vaše váha za týden (nebo za měsíc) vůbec nezmění, pak udělejte nějaké další změny.

Ostatní čtenáři si prohlédli: