Jak zhubnout za měsíc bez diety

Jak zhubnout za měsíc bez diety

Chtěli byste zhubnout už za měsíc? Pak to zkuste bez diety. Příliš přísné diety na hubnutí moc nefungují. Mohou vám nabídnout jen krátkodobé snížení váhy, a to nemá s hubnutím moc společného. Nesnažte se zhubnout. Změňte životní styl a žijte zdravěji. Pak se změní i vaše váha.

Rozhodli jste se, že potřebujte zhubnout? Chtěli byste zhubnout už za měsíc a hledáte nějaký návod, nebo doporučení, jak na to? Rovnou vám říkáme, abyste zapomněli na nějaké nesmyslné diety, které slibují rychlý úbytek váhy už za jeden měsíc. Raději se zaměřte na pravidelný pohyb. Jezte to, co vám chutná, to co je zdravé. Hubněte s rozumem.

Jak zhubnout za měsíc o 10 nebo 20 kilo?

Pokud vám někde slibují návod, jak zhubnout za měsíc o 10 kilo nebo 20 kilo, pak byste měli být hodně opatrní. Pokud to s hubnutím myslíte vážně, pokud chcete opravdu zhubnout, pak na podobné nesmyslné rychlé hubnutí, raději rovnou zapomeňte.

Je sice možné krátkodobě rychle snížit váhu. Čistě teoreticky těch 10 kilo (nebo někdy i 20 kilo), za měsíc není nereálných. Není to ale hubnutí. Není to úbytek tělesného tuku. Takto dramatické snížení váhy, za tak krátkou dobu, jde obvykle na vrub jen odvodnění. Na úbytek tělesného tuku připadá jen menší část.

Kolik se dá doopravdy zhubnout za měsíc?

Jedno kilo tělesného tuku odpovídá cca 7500 kalorií (kcal). Takže za měsíc (za 30 dní) byste museli každý den spálit 250 kalorií navíc (nebo sníst o 250 kalorií méně), abyste zhubnuli o jedno kilo.

Pokud byste chtěli zhubnout 2 kila za měsíc, pak už je to 500 kalorií. To je asi tak maximum, co je se dá bez větších obtíží zvládnout. A kdy je hubnutí ještě zdravé.

Při 3 kilech za měsíc, je to už 750 kalorií na den. I to je ještě reálné. Rychlejší hubnutí je ale obvykle předem odsouzeno k nezdaru. Optimální rychlost hubnutí je tedy 2 – 3 kila za měsíc.

Hodně ale záleží i na tom, jaká je vaše vstupní váha. Jaká je vaše rychlost metabolismu. Uvedený příklad 2 – 3 kila za měsíc, se týká těch, kdo potřebují shodit jen pár kilo, nemají výraznější nadváhu. U lidí s nadměrnou váhou, nebo s obezitou se dá hubnout i rychleji.

Jak zhubnout bez diety – proč dieta obvykle nefunguje?

Krátkodobá dieta není vhodné řešení, pro úspěšné hubnutí. Každá krátkodobá dieta, která slibuje rychlé hubnutí, má nějaké omezení. Je třeba založena na nízkém kalorickém příjmu, a to se dá vydržet jen krátkou dobu. Nebo je založena na tom, že jsou z jídelníčku vyloučeny některé potraviny. A pak vašemu tělu časem začnou chybět nějaké živiny, a tělo to dá důrazně najevo.

Než nějaká přísná dieta, je lepší zdravý a rozumný jídelníček. To, co na hubnutí funguje nejlépe, je spíše změna životního stylu. Tedy žádná radikální dieta nebo jiné drastické změny. Při hubnutí je mnohem lepší dělat sadu menších, postupných změn. Jen tak se dá zhubnout úspěšně a bez diety.

Jak zhubnout za měsíc – začínáme

Pokud jste se rozhodli, že zkusíte měsíc zhubnout, pak s chutí do toho. Na začátku se zkuste zamyslet nad tím, co je asi váš největší problém? Málo se hýbete? Často se přejídáte? Jíte nějaká nezdravá jídla?

Na začátku je dobré, udělat si přehled o tom, jak moc se hýbete a co jíte. Před začátkem hubnutí si zkuste týden zapisovat, jak vypadá váš běžný jídelníček za týden. A kolik pohybu za týden máte.

Pak zkuste v jídelníčku udělat nějaké změny. Pro začátek stačí, když si vyberete tři nejškodlivější věci, které se pokusíte změnit.

Jezte správné sacharidy (tj. například nahradit bílé pečivo celozrnným). Zkuste do každého hlavního jídla (oběd a večeře) přidat nějakou zeleninu. Alespoň malou porci, jako přílohu. Nezapomínejte na dostatek bílkovin. Ty vás zasytí na mnohem delší dobu.

Bez pohybu budete hubnout jen obtížně

Společně s postupnými změnami jídelníčku se zkuste více hýbat. Nemusí to být nějaké dramatické změny. Jako, že byste začali každý den běhat. Hodně udělá třeba už jen to, že se pokusíte více chodit. Nejezděte zbytečně hromadnou dopravou, ale zkuste více chodit pešky.

Při hubnutí nejvíce škodí extrémy

Při hubnutí byste se měli vyhýbat extrémům. Někdo se snaží zhubnout tím, že omezuje množství kalorií až na úroveň hladovění. Jiný se snaží jíst zdravě a v jídelníčku má hodně ovoce. To ale často obsahuje i hodně cukrů.

Při hubnutí se snažte vnímat svoje tělo a používat zdravý rozum. Žádný extrém není dobrý. Ani při hubnutí. Snažte se jíst pravidelně a přiměřeně. Tedy ani přejídání, ani hladovění.

Také nemá cenu si zbytečně zakazovat nějaká jídla. Pokud si řeknete, že nějaké jídlo je během hubnutí tabu, tak na něj naopak budete mít o to větší chuť. Když budete hubnout správně, pak se nic nestane, pokud si občas dáte něco nezdravého.

Nejdůležitějším předpokladem úspěšného zhubnutí je vaše motivace

Velmi častým důvodem, proč lidé nezvládnou zhubnout, je ztráta motivace. Po pár týdnech vás hubnutí přestane bavit, ztratíte chuť se snažit. Ztrátě motivace se dá částečně předejít tím, že budete dělat menší, postupné změny.

Spíše než o hubnutí byste o tom, co děláte, měli uvažovat, jako o změně životního stylu. Nemělo by to pro vás být něco, co děláte jen z donucení. Když budete mít pocit, že jste do něčeho donuceni, tak to budete dělat jen chvíli. Snažte se, aby pro vás všechny změny měly nějaký pozitivní přínos. Abyste je sami chtěli dělat, aby vás to bavilo.

Ostatní čtenáři si prohlédli: