Středomořská dieta – zdravý jídelníček pro delší život

Středomořská dieta – zdravý jídelníček pro delší život

Středomořská dieta má jako základ hodně zeleniny a ovoce. Nedílnou součástí jsou i ryby, mořské plody a olivový olej. Je doporučováno jíst spíše menší porce jídla. Spíše než dieta, je to prostě jen zdravý jídelníček.

Středomořská dieta vlastně ani není dieta v pravém slova smyslu. Nejde zde o počítání kalorií nebo nějaká striktní pravidla pro sestavování jídelníčku. Středomořská dieta je spíše dlouhodobá změna stravovacích návyků.

Není to o tom, že byste rychle zhubnuli o 10 kilo za měsíc nebo něco podobného. Ale spíše o tom, že se naučíte jíst zdravěji. Díky tomu pak můžete nejenom hubnout o 1 – 2 kila za měsíc, ale hlavně se budete cítit lépe a možná si i prodloužíte život.

Základem pro středomořskou stravu, je hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Také luštěniny, olivový olej, celozrnné pečivo, ryby, ořechy apod. Tedy vše, co by mělo být pevnou součástí jakéhokoliv zdravého jídelníčku.

Středomořská dieta vám prodlouží život

Pokud se podíváte na statistiky průměrné délky života, tak zjistíte, že země jako Itálie, Řecko, Španělsko, Malta nebo třeba i Slovinsko, jsou v žebříčku před Českou republikou.

Důvodů, pro delší průměrnou délku života, může být pochopitelně více. Mnoho vědců se ale shoduje na tom, že to, jak dlouho budeme žít, je v nemalé míře ovlivněno i tím, co jíme a jaký je náš celkový životní styl.

Právě středomořská dieta, které je založena na čerstvých potravinách, na větším množství zeleniny, nebo zdravých tuků, může být jedním z faktorů, která vám může prodloužit život.

Středomořská dieta a hubnutí

V úvodu jsme psali, že středomořská dieta není klasická dieta. To ale neznamená, že by se u středomořské diety nedalo zhubnout. Pokud se podíváte na to, co jíst a co nejíst, při středomořské dietě, tak zjistíte, že to co je zde doporučováno, se hodí na jakýkoliv dietní jídelníček.

Středomořská dieta je na jednu stranu přirozený jídelníček lidí ve středomoří, ale současně je to i poměrně hodně zdravý a dietní jídelníček. Pokud se tedy rozhodnete pro změnu svých stravovacích návyků a přejdete na středomořskou stravu, tak je velká pravděpodobnost, že současně i zhubnete.

Hubnutí ale není jenom o tom, co jíte. Abyste zhubnuli, tak potřebujete i přiměřené množství pohybu. Pokud ale zkombinujete tuto dietu (nebo spíše celkovou změnu stravování) a budete se pravidelně hýbat, pak je téměř jisté, že zhubnete i pár kilo.

A co je hlavní, pokud se budete stravovat podle zásad středomořské stravy dlouhodobě, pak i změna vaší váhy bude dlouhodobá.

Co jíst při středomořské dietě?

  • Snažte se veškerý tuk nahradit olivovým olejem (extra panenský olivový olej). Ten byste měli používat jak při vaření, tak i na přípravu salátů apod.
  • Středomořská strava obsahuje hodně čerstvé zeleniny – v podobě salátů, jako přílohy u hlavních jídel, nebo i jako svačiny mezi jednotlivými hlavními jídly. I v průběhu dne byste měli sníst alespoň jednu nebo dvě malé porce syrové zeleniny
  • Maso u této středomořské diety není vyloučeno, měly by to ale být hlavně ryby, mořské plody nebo drůbež. Hovězí nebo vepřové maso by se na vašem jídelníčku mělo objevit jen výjimečně
  • Na pití byste si měli dopřávat hodně vody, čerstvě vymačkané ovocné šťávy naředěné vodou nebo čaj
  • Na jídelníčku nesmí chybět luštěniny – čočka, fazole, hrách nebo cizrna
  • Měli byste omezit konzumaci bílého pečiva (pečiva z bílé mouky) a preferovat celozrnné pečivo
  • Každý den si můžete dopřát dvě deci červeného vína (to napomáhá při hubnutí a působí preventivně proti rakovině nebo zlepšuje i činnost srdce, oběhové soustavy a mozku)

Co nejíst při středomořské dietě?

Některé potraviny byste měli omezit na minimum nebo se jim úplně vyhýbat:

  • Na jídelníček určitě nepatří máslo, smetana, tučné sýry, tavené sýry
  • Vejce jen v omezeném množství (max. 2 – 4 za týden)
  • Maso na jídelníček patří (ryby, mořské plody, drůbež), ale je doporučeno ho jíst jen 3 – 4x za týden
  • Neměli byste jíst ani klobásy, salámy a další uzeniny
  • Měli byste omezit sladké dezerty, zákusky a dorty – pokud máte chuť na něco sladkého, pak si dejte porci ovoce
  • Alkohol je sice dovolený (maximálně 2 deci červeného vína), ale jinak byste se měli konzumaci alkoholu vyhýbat

Kolik se dá zhubnout u středomořské diety?

Určitě nečekejte, že byste u této diety zhubnuli třeba o 10 kilo za měsíc. Jak už jsme psali, nejedná se o nějakou rychlou redukční dietu. Je to dlouhodobý stravovací program. Nebo spíše, je to prostě jiný dlouhodobý jídelníček.

Pokud budete jíst v souladu s doporučeními středomořské diety, a budete mít i přiměřené množství pohybu, pak byste měli hubnout o cca 1 – 2 kila za měsíc. To je přirozená rychlost hubnutí. Možná tedy nezhubnete za pár dní nebo týdnů. Máte ale zase jistotu, že úbytek váhy bude trvalý.

Ostatní čtenáři si prohlédli: