Vitamín D a jeho vliv na imunitu a zdraví (nejenom při COVID)

Vitamín D a jeho vliv na imunitu a zdraví (nejenom při COVID)

Vitamín D má zásadní vliv na vstřebávání fosforu a vápníku (a tím i na správný růst kostí). Do značné míry ale ovlivňuje i imunitní systém. Lidé s vážným průběhem onemocnění COVID měli velmi nízkou hladinu vitamínu D v těle. Vitamín se tvoří v kůži, když jsme na slunci. Nebo ho obsahují některé potraviny.

Vitamín D je jedním z důležitých vitamínů, který značně posiluje imunitu. Pomáhá mimo jiné i při virových onemocněních, jako je právě koronavirus COVID-19. To ale není jeho jediná dobrá vlastnost.

Jeho zásadní význam je i při vstřebávání vápníku a fosforu ve střevech. Vitamín D je tedy zásadní, pro zdravé a silné kosti.  Dále se podílí na aktivaci vrozeného imunitního systému. A kromě toho, má asi 200 dalších funkcí v lidském těle.

Co je důsledkem nedostatku vitamínu D

Nedostatek vitamínu D, bývá spojován se zvýšeným rizikem virové infekce. Ty mohou mít při nedostatku „déčka“, podstatně závažnější průběh. Což se mimo jiné prokázalo právě u koronaviru COVID.

Není to ale jen tento „čínský“ virus. Obecně se to vztahuje na většinu virových infekcí horních cest dýchacích. Nebo se to týká i viru HIV. Historicky se vitamín D, také používal například i při léčbě tuberkulózy.

Doporučená denní dávka vitamínu D

Doporučená denní dávka vitamínu D, je pro dospělé stanovena na 5 mikrogramů (200 UI). Pro těhotné a kojící ženy, by pak tato dávka měla být dvojnásobná, tj. 10 mikrogramů (400 UI).

Podle posledních výzkumů, je ale pro aktivaci imunitního systému, nutná vyšší hladina vitamínu D v krvi. Podle výzkumů, by se mělo jednat o koncentraci 100 – 125 nmol/litr. Většina běžné populace, má ale v krvi sotva poloviční koncentraci.

Aby byla zvýšena koncentrace vitamínu D v krvi, musel by být zvýšen příjem vitamínu D zhruba 10x. Na desetinásobek doporučen denní dávky – tj. až 25 – 50 mikrogramů (2000 UI).

Jak rozpoznat příznaky nedostatku vitaminu D

Vitamín D patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Naše tělo si ho dokáže vyrobit, pokud je vystaveno slunečnímu záření. Vzniká totiž chemickou reakcí ve spodních vrstvách pokožky. Tato reakce je závislá na vystavení ultrafialovému záření (UVB).

Jedním z typických příznaků nedostatku vitamín D, je zhoršení imunity. To znamená, že pokud jste častěji nemocní (zvláště se to pak týká respiračních onemocnění), jednou z možných příčin může být právě nedostatek vitamínu D.

Nedostatkem vitamínu D, pak často trpí obézní lidé. Ti sice mohou mít dostatečný příjem vitamínu díky slunci nebo z potravy, ale jejich tělo není schopné vitamín přeměnit na hormonálně aktivní formu.

Jedním z příznaků nedostatku vitamínu D, je i pocit celkové tělesné slabosti. Nebo také chronická bolest kostí, kloubů, potíže při chůzi. Zvláště, když pro to není jiný důvod. Pak se může jednat o nedostatek tohoto vitamínu.

Dlouhodobější nedostatek „déčka“, se může projevit i osteoporózou (řídnutím kostí). Nebo i častější lámavostí kostí. Ale to je něco, co nedá jen tak přehlédnout, takže toho už byste si určitě všimli.

V jakém jídle (potravinách) je obsažen vitamín D

Vitamín D je možné získat jen z poměrně malého počtu potravin. Jedná se například o ryby – zvláště třeba losos, sardinky nebo tuňák. Dalším zdrojem mohou být vaječné žloutky. Vitamín D obsahují i některé sýry (zejména vitamín D3). Vitamín D2 se pak zase nachází v obilovinách.

Vitamín D je nezbytný pro kojence

Vzhledem k tomu, nakolik ovlivňuje „déčko“ vývoj a růst kostí, bývá často předepisován kojencům (v podobě nějakého přípravku s obsahem vitamínu D3).

U kojenců je to především z preventivních důvodů. Při nedostatku vitamínu D hrozí, že se u dětí rozvinou příznaky křivice (nemoc typická u dětí z chudých rodin v minulosti). Děti se rodí bez plně vyvinutých kostí a tak je důležité, aby měly dostatek vitamínu D.

Vitamín D a koronavirus COVID

U lidí, kteří prodělali nákazu koronavirem COVID se prováděly různé testy. Zkoumalo se, co vše ovlivňuje průběh tohoto onemocnění. Jedním ze zjištěných faktů bylo i to, že lidé se závažnějším a vážným průběhem onemocnění COVID, měli sníženou nebo nízkou hladinu vitamínu D.

Zjistilo se, že u vážných případů, neměl normální hladinu vitamínu D, v podstatě nikdo. Pro korektnost je ale nutné dodat, že normální hladinu tohoto vitamínu, má v těle jen asi 40% populace. Zbytek ji má sníženou nebo jen minimální

Vitamín D a sluníčko (pobyt na slunci)

Jednou z nejefektivnějších metod, jak zvýšit množství vitamínu D v těle, je pobyt venku, na slunečním světle. Má to ale jeden velký háček. V zimě to nefunguje.

Na území ČR jsou správné podmínky, potřebné pro tvorbu vitamínu D v kůži, jen od cca půlky května do září. Po zbytek roku, jsou podmínky podstatně zhoršené. Nepomůže ani to, když vyrazíte na hory.

Nezáleží totiž na tom, v jaké jste nadmořské výšce, nebo jak intenzivně slunce svítí. Podstatný je úhel dopadajícího světla. Minimální potřebný úhel je od 49 stupňů. A to je právě jen od konce jara, a v průběhu léta.

Ostatní čtenáři si prohlédli: