Vitamín D a jeho vliv na imunitu a zdraví (nejenom při COVID)

<span>Vitamín D má zásadní vliv na vstřebávání fosforu a vápníku (a tím i na správný růst kostí). Do značné míry ale ovlivňuje i imunitní systém. Lidé s vážným průběhem onemocnění COVID měli velmi nízkou hladinu vitamínu D v těle. Vitamín se tvoří v kůži, když jsme na slunci. Nebo ho obsahují některé potraviny.</span> Vitamín D má zásadní vliv na vstřebávání fosforu a vápníku (a tím i na správný růst kostí). Do značné míry ale ovlivňuje i imunitní systém. Lidé s vážným průběhem onemocnění COVID měli velmi nízkou hladinu vitamínu D v těle. Vitamín se tvoří v kůži, když jsme na slunci. Nebo ho obsahují některé potraviny.

Vitamín D je jedním z důležitých vitamínů, který značně posiluje imunitu. Pomáhá mimo jiné i při virových onemocněních, jako je právě koronavirus COVID-19. To ale není jeho jediná dobrá vlastnost.

Jeho zásadní význam je i při vstřebávání vápníku a fosforu ve střevech. Vitamín D je tedy zásadní, pro zdravé a silné kosti.  Dále se podílí na aktivaci vrozeného imunitního systému. A kromě toho, má asi 200 dalších funkcí v lidském těle.

Co je důsledkem nedostatku vitamínu D

Nedostatek vitamínu D, bývá spojován se zvýšeným rizikem virové infekce. Ty mohou mít při nedostatku „déčka“, podstatně závažnější průběh. Což se mimo jiné prokázalo právě u koronaviru COVID.

Není to ale jen tento „čínský“ virus. Obecně se to vztahuje na většinu virových infekcí horních cest dýchacích. Nebo se to týká i viru HIV. Historicky se vitamín D, také používal například i při léčbě tuberkulózy.

Doporučená denní dávka vitamínu D

Doporučená denní dávka vitamínu D, je pro dospělé stanovena na 5 mikrogramů (200 UI). Pro těhotné a kojící ženy, by pak tato dávka měla být dvojnásobná, tj. 10 mikrogramů (400 UI).

Podle posledních výzkumů, je ale pro aktivaci imunitního systému, nutná vyšší hladina vitamínu D v krvi. Podle výzkumů, by se mělo jednat o koncentraci 100 – 125 nmol/litr. Většina běžné populace, má ale v krvi sotva poloviční koncentraci.

Aby byla zvýšena koncentrace vitamínu D v krvi, musel by být zvýšen příjem vitamínu D zhruba 10x. Na desetinásobek doporučen denní dávky – tj. až 25 – 50 mikrogramů (2000 UI).

Jak rozpoznat příznaky nedostatku vitaminu D

Vitamín D patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Naše tělo si ho dokáže vyrobit, pokud je vystaveno slunečnímu záření. Vzniká totiž chemickou reakcí ve spodních vrstvách pokožky. Tato reakce je závislá na vystavení ultrafialovému záření (UVB).

Jedním z typických příznaků nedostatku vitamín D, je zhoršení imunity. To znamená, že pokud jste častěji nemocní (zvláště se to pak týká respiračních onemocnění), jednou z možných příčin může být právě nedostatek vitamínu D.

Nedostatkem vitamínu D, pak často trpí obézní lidé. Ti sice mohou mít dostatečný příjem vitamínu díky slunci nebo z potravy, ale jejich tělo není schopné vitamín přeměnit na hormonálně aktivní formu.

Jedním z příznaků nedostatku vitamínu D, je i pocit celkové tělesné slabosti. Nebo také chronická bolest kostí, kloubů, potíže při chůzi. Zvláště, když pro to není jiný důvod. Pak se může jednat o nedostatek tohoto vitamínu.

Dlouhodobější nedostatek „déčka“, se může projevit i osteoporózou (řídnutím kostí). Nebo i častější lámavostí kostí. Ale to je něco, co nedá jen tak přehlédnout, takže toho už byste si určitě všimli.

V jakém jídle (potravinách) je obsažen vitamín D

Vitamín D je možné získat jen z poměrně malého počtu potravin. Jedná se například o ryby – zvláště třeba losos, sardinky nebo tuňák. Dalším zdrojem mohou být vaječné žloutky. Vitamín D obsahují i některé sýry (zejména vitamín D3). Vitamín D2 se pak zase nachází v obilovinách.

Vitamín D je nezbytný pro kojence

Vzhledem k tomu, nakolik ovlivňuje „déčko“ vývoj a růst kostí, bývá často předepisován kojencům (v podobě nějakého přípravku s obsahem vitamínu D3).

U kojenců je to především z preventivních důvodů. Při nedostatku vitamínu D hrozí, že se u dětí rozvinou příznaky křivice (nemoc typická u dětí z chudých rodin v minulosti). Děti se rodí bez plně vyvinutých kostí a tak je důležité, aby měly dostatek vitamínu D.

Vitamín D a koronavirus COVID

U lidí, kteří prodělali nákazu koronavirem COVID se prováděly různé testy. Zkoumalo se, co vše ovlivňuje průběh tohoto onemocnění. Jedním ze zjištěných faktů bylo i to, že lidé se závažnějším a vážným průběhem onemocnění COVID, měli sníženou nebo nízkou hladinu vitamínu D.

Zjistilo se, že u vážných případů, neměl normální hladinu vitamínu D, v podstatě nikdo. Pro korektnost je ale nutné dodat, že normální hladinu tohoto vitamínu, má v těle jen asi 40% populace. Zbytek ji má sníženou nebo jen minimální

Vitamín D a sluníčko (pobyt na slunci)

Jednou z nejefektivnějších metod, jak zvýšit množství vitamínu D v těle, je pobyt venku, na slunečním světle. Má to ale jeden velký háček. V zimě to nefunguje.

Na území ČR jsou správné podmínky, potřebné pro tvorbu vitamínu D v kůži, jen od cca půlky května do září. Po zbytek roku, jsou podmínky podstatně zhoršené. Nepomůže ani to, když vyrazíte na hory.

Nezáleží totiž na tom, v jaké jste nadmořské výšce, nebo jak intenzivně slunce svítí. Podstatný je úhel dopadajícího světla. Minimální potřebný úhel je od 49 stupňů. A to je právě jen od konce jara, a v průběhu léta.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Vitamín D a jeho vliv na imunitu a zdraví (nejenom při COVID)

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar