7 tipů: Jak úspěšně zhubnout v novém roce

7 tipů: Jak úspěšně zhubnout v novém roce

Novoroční předsevzetí, že „letos konečně zhubnu“, je asi to nejčastější vůbec. Současně se ho ale podaří splnit, jen málo komu. Může za to často nerealistické očekávání. Nebo to, že se lidí pustí do hubnutí s obrovským nadšením, které rychle vyprchá. Dejte si nějaký reálný cíl a snažte se ho plnit krok po kroku.

Na Silvestra si hodně lidí dává Novoroční předsevzetí, že konečně začnou hubnout. Někdo to bere, jen jako krátkodobou „nápravu“ škod, které „napáchaly“ Vánoce. U jiných, je za tím snaha, o dlouhodobější redukci nadbytečné váhy.

Novoroční předsevzetí „jak „doopravdy začneme hubnout, začneme jíst zdravěji, budeme chodit pravidelně cvičit, nebo se konečně naučíme pořádně anglicky“…., mají zpravidla jen velmi krátký život. Po pár dnech, nebo po pár týdnech, se naše prvotní nadšení rozplyne, a je to zase stejné.

Tip 1: Jak doopravdy začít hubnout

Aby vaše Novoroční předsevzetí nedopadlo tak, jak obvykle, chce to trochu víc. Jen upřímné nadšení udělat nějakou změnu, totiž nemusí stačit.

Na hubnutí od Nového roku, byste se měli připravit. A pokud jste Vánoce pojali tak, že si dopřáváte, co můžete, pak Nový rok asi není ideální den, pro začátek nějaké radikální diety, nebo intenzivního cvičení.

I na hubnutí a cvičení, se musí vaše tělo připravit. Nemá tedy smysl, hned od 1 ledna, začínat nějakou striktní dietu nebo rovnou vyrážet na 10 kilometrový běh. To nedopadne dobře.

Začněte tím, že si naplánujete přípravné kroky. To znamená, například postupný přechod na lehčí jídelníček. Dejte si 1 – 2 týdny, kdy to ještě nebude nějaká striktní redukční dieta, ale kdy se pokusíte jíst zdravěji, lehčí jídla. Tím se vaše tělo postupně adaptuje.

Tip 2: Naplánujete i hubnutí na více fází

Dávat si Novoroční předsevzetí, že zhubnete o 15 nebo 20 kilo, je příliš ambiciózní cíl. Zhubnout o 20 kilo zabere minimálně půl roku. I pokud máte v plánu shodit tolik kilo, je lepší si celé hubnutí rozdělit na více mezikroků.

Zpravidla se doporučuje, abyste nehubli rychleji, než 0,5 – 1 kilo za týden. Konkrétní hodnota, může být dosti individuální. Záleží mimo jiné i na tom, kolik právě vážíte. Rychlost hubnutí, bude jiná u někoho, kdo má 100 a více kilo. Tam se dá – minimálně ze začátku – hubnout podstatně rychleji, než když vážíte třeba jen 65 kilo a chcete zhubnout o 5 kilo.

Nastavte si nějaký rozumný a splnitelný cíl. Pokud je vaším cílem, například zhubnout o 15 kilo, tak si naplánujte, že každý měsíc zhubnete o 2,5 kila. A těch cílových 15 kilo, tedy splníte do půl roku.

Pak by vaším předsevzetím nemělo být, že zhubnete o 15 kilo. Ale že každý měsíc shodíte 2,5 kila. A to je už mnohem menší cíl, který se dá snadněji splnit.

Tip 3: Nesnažte se zhubnout příliš rychle nebo ihned

Jedním z nejčastějších důvodů, proč nám nevyjdou naše Novoroční předsevzetí o hubnutí je to, že se snažíme dosáhnout výsledku příliš rychle. Hubnutí (nebo i cokoliv jiného), vyžaduje čas.

Nemá smysl, snažit se to uspěchat. Tím, že hned od 1 ledna, zahájíte nějakou hladovou dietu, si spíše uškodíte. Hubnutí, změny v jídelníčku nebo i cvičení, potřebují postupný náběh.

Ideální je, pokud od začátku nového roku, začnete dělat postupné změny.

Třeba tím, že postupně začnete ze svého jídelníčku, vyřazovat nadměrně kalorické a nezdravé potraviny. Nebo tím, že do svého jídelníčku začnete postupně přidávat více zeleniny, lehčích a zdravějších jídel.

I u cvičení, je potřeba začít pozvolna. Zvláště pokud jste se delší dobu moc nehýbali. Pak má vaše tělo jen mizernou kondici a potřebuje se na pravidelný pohyb, nejprve adaptovat.

Dobrým začátkem, může být už jenom to, že si každý den vyhradíte alespoň 45 minut sami pro sebe, a vyrazíte si na delší procházku. A postupně můžete začít přidávat i další aktivity.

Tip 4: Nastavte si jasné cíle a sledujete výsledek

Pokud chcete zhubnout, například o 15 kilo, tak si hubnutí rozdělte do více kroků. Už jsme psali, že to může být nějaký malý cíl – například 2,5 kila za měsíc. Nebo si dejte ještě menší cíl. Třeba jen 0,5 kila za týden.

Začnete pravidelně sledovat, kolik vážíte. Ale pozor. Při vážení na denní bázi, musíte mít na paměti, že váha se poměrně rychle a často mění. Takže mezi denní výkyvy váhy, o 0,5 kila nahoru nebo dolů, jsou naprosto běžné.

To, co by vás mělo zajímat, je dlouhodobější trend. To, zda se váha v týdenním nebo měsíčním srovnání snižuje, nebo zvyšuje.

Tip 5: Nejděte si parťáka nebo kamarádku

Ve dvou se to vždy lépe táhne. Hodně lidí, co se snaží začít hubnout, to po pár týdnech začne vzdávat.

Hubnutí, není nic jednoduchého. Je to poměrně náročný proces. Prvotní nadšení, kterým to sami utáhnete, vydrží právě jen prvních pár týdnů. Pak se z toho začne stávat rutina a vám se čím dál tím víc nebude chtít.

Proto je ideální, pokud budete hubnout ve dvou (nebo i více lidech). Díky tomu, se můžete vzájemně podržet a motivovat.

Tip 6: Nebojte se říci o pomoc

S hubnutím vám může pomoci řada odborníků. To, že se obrátíte na výživového poradce, nebo si zaplatíte individuální tréninky u nějakého trenéra, není žádná známka slabosti.

Buďte ale realističtí. Pokud vám někde nabízí zázračné recepty na hubnutí, nebo slibují zaručený výsledek, že určitě 100% zhubnete, pak buďte opatrní. V této oblasti se pohybuje řada firem, jejichž reklamní praktiky jsou minimálně pochybné, nebo se jedná o vyložené podvody.

Na druhou stranu, je i velké množství solidních firem a seriózních výživových poradců. Ti vám mohou s hubnutím hodně pomoci.

Nikdo vám ale nikdy nemůže zaručit, že 100% zhubnete, třeba o 15 kilo. To, jestli se výsledek dostaví, a jaký bude, je především na vás.

Tip 7:  Ujasněte si motivaci

Než se pustíte do hubnutí, je dobré, abyste měli jasno v tom, jaká je vaše motivace. Měli byste si ujasnit, jestli se snažíte zhubnout kvůli sobě (pak je solidní šance na úspěch). Nebo jestli to děláte kvůli někomu jinému (pak je úspěch dosti nejistý).

Zhubnout jen kvůli tomu, co si o vás myslí ostatní, je pochybná motivace. Zhubnout, kvůli tomu, že chcete žít zdravěji, a že to děláte především sami pro sebe, je mnohem lepší motivace.

Obecně také není dobré, o hubnutí přemýšlet, jako o nějaké nepříjemné povinnosti. Kterou byste už nejraději měli za sebou. Zkuste k tomu spíše přistupovat, jako k celkové změně životního stylu. Kde to, že shodíte pár kilo dolů, je jen příjemný „vedlejší“ bonus.

Ostatní čtenáři si prohlédli: