Celozrnné těstoviny: Jednoduché dietní jídlo vhodné při hubnutí

<span>Při hubnutí je důležitý jídelníček. Ten dělá až 70% úspěchu při hubnutí. Zdravý a dietní jídelníček musí zahrnovat 50% sacharidů, 30% bílkovin a 20% tuků. Pokud máte rádi těstoviny, při hubnutí dejte přednost celozrnným těstovinám (nebo těm ze špaldové, žitné či ječné mouky). Nebo vyzkoušejte proteinové těstoviny.</span> Při hubnutí je důležitý jídelníček. Ten dělá až 70% úspěchu při hubnutí. Zdravý a dietní jídelníček musí zahrnovat 50% sacharidů, 30% bílkovin a 20% tuků. Pokud máte rádi těstoviny, při hubnutí dejte přednost celozrnným těstovinám (nebo těm ze špaldové, žitné či ječné mouky). Nebo vyzkoušejte proteinové těstoviny.

Pokud se snažíte zhubnout, pak je velmi důležité to, co jíte. Hodně lidí si myslí, že stačí jen začít cvičit, a kila půjdou hned dolů. Tak to ale nefunguje. Cvičení je také důležité, ale na úspěšném hubnutí, se podílí asi jen z 30%. Až 70% úspěchu při hubnutí dělá to, co jíme.

Při hubnutí opravdu nejde o to, abyste počítali kalorie v každém soustu. Nebo abyste se trápili hlady či experimentovali s nějakými drastickými dietami.

Hubnout se dá i zdravě a přirozeně. Chce to jen změnit jídelníček (a i celkově životní styl). Změna jídelníčku při hubnutí, přitom nemusí být nějaká drastická záležitost.

Není nutné stát se vegetariánem, nebo přestat jíst jídla, na která jste zvyklí. Někdy stačí i jen drobné změny, a z nezdravého jídla, je najednou dietní pokrm.

Kalorie nejsou důležité, živiny ano

Při hubnutí, až tak moc nezáleží na tom, kolik která potravina obsahuje kalorií. Jistě, kalorický příjem v potravinách by neměl být nadměrný, neadekvátní vašemu věku, váze, postavě atd. Jestli ale nějaká potravina obsahuje trochu více či méně kalorií, už ale není tak velký rozdíl.

Podstatnější je to, jaké živiny tyto potraviny obsahují. Při hubnutí by měl váš jídelníček obsahovat cca 50% sacharidů, cca 30% bílkovin a cca 20% tuků.

U tuků je důležité, aby se jednalo především o „zdravé „tuky (obsahující omega 3 mastné kyseliny). Zdravé tuky obsahuje například olivový olej, ryby, mořské plody, ořechy, různá semínka apod.

Bílkoviny jsou při hubnutí velmi důležitou součástí jídelníčku. Díky adekvátnímu množství bílkovin, budete déle zasyceni a nebude vás tak často trápit hlad. Z bílkovin se energie uvolňuje delší dobu (než ze sacharidů).

Bílkoviny by měly být jak živočišného původu (libové drůbeží nebo hovězí maso, ryby, mořské plody, mléčné výrobky atd.), tak i rostlinného původu (luštěniny, avokádo, Chia semínka apod.)

O hubnutí do značné míry rozhodují sacharidy. A pozor, sacharidy, to nejsou jenom sladké cukry. Hlavním zdrojem sacharidů na našem jídelníčku je pečivo, těstoviny, rýže, brambory apod.

U sacharidů je velmi důležité, abyste při hubnutí co nejvíce omezili „rychlé“ sacharidy (potraviny s vysokým glykemickým indexem). Z nich se energie uvolní velmi rychle. Zasytí vás tak jen na krátkou dobu. A brzy po jídle už máte zase hlad.

Jaké těstoviny jsou nejlepší při hubnutí?

V případě těstovin, je při hubnutí lepší zapomenout na klasické těstoviny z bílé mouky a zvolit zdravější a dietnější variantu.

Při hubnutí jsou nejvhodnější těstoviny z celozrnné mouky, těstoviny ze špaldové mouky (nebo i žitné či ječné). Zajímavou alternativou pak mohou být i proteinové těstoviny.

Například celozrnné těstoviny obsahují až dvojnásobné množství vlákniny, než ty z bílé mouky. V běžných těstovinách jsou jenom cca 3 gramy vlákniny na 100 gramů. Celozrnné těstoviny obsahují až 7 – 8 gramů vlákniny.

U těstovin je důležité, jak je uvaříte

těstovin při hubnutí nehraje roli jen to, z čeho jsou vyrobeny. Podstatný je i způsob jejich přípravy.

Čím déle se těstoviny vaří (jsou měkčí), tím vyšší je i jejich glykemický index. To, že správně uvařené těstoviny mají být „al dente“ – tedy ani do měkka, ani příliš tvrdé, není jen tak nějaký výmysl.

Způsob, jak si těstoviny uvaříte, bude rozhodovat i o tom, nakolik jsou dietní.

Těstoviny patří na dietní jídelníček – pozor ale na omáčky

Těstoviny mají pověst, že to není příliš vhodná příloha při dietě. Pokud ale zvolíte správný typ těstovin a způsob jejich přípravy, pak na nich není nic špatného. Ve výsledku, i obyčejné těstoviny z bílé mouky, nejsou nic vyloženě nezdravého.

O vhodnosti jídla z těstovin pro dietní jídelníček, spíše rozhoduje omáčka, nebo to, s čím jsou těstoviny servírovány.

Některá jídla z těstovin se při hubnutí opravdu na jídelníček nehodí. Platí to například pro lasagne či jiné zapečené těstoviny.

Případně to jsou i bešamelové omáčky k těstovinám. Nebo jídla, u kterých se používá velké množství tučného sýra, apod.

Jednoduché dietní jídlo z těstovin, kuřecího masa a oliv

Jednoduché, dietní a zdravé jídlo z těstovin, se dá velmi snadno připravit v kuchyni do 30 minut. Stačí jen uvařit celozrnné těstoviny a připravit si jednoduchou omáčku.

Na tu budete potřebovat například kuřecí maso (může být i krůtí). To krátce orestujete na pánvi.

Následně přidáte rajčata (čerstvá nebo z plechovky). K tomu přidáte olivy a trochu koření. Může to být nějaká směs bylinek, bazalka, nebo něco jiného, co vám chutná. Vše krátce podusíte a je to.

Jedná se o velmi jednoduché a přitom dobré jídlo. Neobsahuje nic nezdravého a rozhodně to není žádná „kalorická bomba“. Doba přípravy je do 30 minut a může to být dietní oběd nebo večeře.

Podobných jednoduchých, dietních, zdravých a přitom chutných jídel z těstovin se dá vymyslet mnoho. Hubnutí tak nemusí být nějaké hladovění a trápení se při počítání kalorií. Stačí jen jíst zdravě a rozumně.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Celozrnné těstoviny: Jednoduché dietní jídlo vhodné při hubnutí

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar