Chia semínka – zázrak pro zdraví i pro hubnutí

<span>Chia semínka, bývají někdy označována, jako „super potravina“. Obsahují velké množství zdravých živin (omega-3 mastné kyseliny). Chia semínka jsou velmi dobrá i při hubnutí – dokáží omezit pocit hladu a zajistí pocit sytosti, po delší dobu. Mají i mnoho různých benefitů pro naše zdraví.</span> Chia semínka, bývají někdy označována, jako „super potravina“. Obsahují velké množství zdravých živin (omega-3 mastné kyseliny). Chia semínka jsou velmi dobrá i při hubnutí – dokáží omezit pocit hladu a zajistí pocit sytosti, po delší dobu. Mají i mnoho různých benefitů pro naše zdraví.

Určitě jste již zaznamenali fenomén, spojený s Chia semínky. Mnoho lidí je považuje, za jednu z nejzdravějších potravin. Údajně mají skoro až zázračné účinky. Mají mít velký blahodárný efekt na naše tělo a jeho zdraví. A mají značně napomáhat i při hubnutí. Je to pravda, nebo jen další mýtus?

Chia semínka – Šalvěj hispánská

Chia semínka pocházejí z rostliny Šalvěj hispánská. Ta se pěstuje, jako zemědělská nebo okrasná rostlina, především v horských oblastech Střední Ameriky.

Tuto rostlinu a její semena, měli údajně znát již staří Aztékové, kteří ji dokonce využívali jako platidlo (zmiňuje je Montezumův kodex z 16 století).

Znali ji snad i staří Mayové. V té době, se ale Chia semínka používala, podobě jako dnes – jako zdroj zdravé energie. Pojmenování „Chia“, je mayský výraz pro „sílu“.

Kolik kalorií mají Chia semínka?

Chia semínka mají poměrně vysoký obsah energie. Ve 100 gramech sušených semínek, je 450 – 550 kalorií (kcal), tj. 1880 – 2300 kJ (kilojoule). A to není zrovna málo.

Na druhou stranu, Chia semínka se používají jen jako doplněk, do různých jídel. 100 gramů semínek v jedné porci určitě nesníte.

Doporučená denní dávka Chia semínek je 2 – 3 čajové lžičky (tj. 10 – 15 gramů za den). Optimální je konzumovat Chia semínka hned ráno, jako součást snídaně.

Jaké živiny obsahují Chia semínka?

To hlavní jsou ale živiny, které Chia semínka tělu dodávají. Ve 100 gramech je:

  • 20 gramů bílkovin
  • 35- 45 gramů sacharidů
  • 30 gramů tuků (z toho 15 – 20 gramů omega 3 mastných kyselin = zdravé tuky)

Kromě toho, Chia semínka obsahují i řadu vitamínů a minerálů:

  • Z minerálních prvků je to především: vápník, draslík, železo, zinek, hořčík, bór a fosfor
  • Z vitamínů to jsou především: vitamíny A, B, C, D, E, K

Jaké jsou pozitivní účinky Chia semínek?

Pravidelná konzumace Chia semínek, jako doplňku k různým jídlům (potravinám), může mít řadu pozitivních benefitů. Zpomalují rychlost trávení a omezují pocit hladu. Mají také protizánětlivé účinky. Zlepšují činnost srdce, cév nebo mozku.

Chia semínka zpomalují trávení a omezují pocit hladu

Chia semínka dokáží efektivně zpomalit činnost trávicích enzymů. To znamená, že energie ze snědeného jídla, se pak uvolňuje pomaleji, rovnoměrněji. Chia semínka jsou tedy vhodným doplňkem stravy, například i pro diabetiky (omezují výkyvy hladiny krevního cukru). Také se to ale hodně hodí, i při hubnutí.

Chia semínka dokáží zajistit, že stejná porce jídla (stejné množství kalorií), vás dokáže zasytit na podstatně delší dobu. Pocit hladu po jídle, se tak dostaví až za delší časový úsek.

Na omezení pocitu hladu, se podílí i to, že Chia semínka obsahují poměrně vysoký podíl bílkovin a zdravých tuků. Z nich naše tělo, uvolňuje energii mnohem pomaleji, než ze sacharidů. Což opět vede k oddálení pocitu hladu.

Chia semínka mají protizánětlivé účinky

Chia semínka také obsahují nemalé množství antioxidantů. Tím napomáhají tělu bojovat se záněty. Díky tomu mají příznivý účinek, při tlumení bolestí (chronických), při zánětech kloubů nebo svalů.

Chia semínka zlepšují trávení

Chia semínka obsahují i poměrně velký podíl vlákniny. A vláknina je zdravá a užitečná. Vláknina podporuje správnou činnost trávicí a vylučovací soustavy. Zvyšuje efektivitu metabolismu tuků. Omezuje pocit hladu.

Velmi efektivní hydratace těla

Chia semínka mají „extrémní“ schopnost, vstřebávat vodu. Dokáží vstřebat až 10x více vody, než je jejich váha. Namočená Chia semínka, tak dokáží velmi rychle doplnit chybějící tekutiny. To se může hodit všem, kdo pravidelně sportují, nebo mají vyšší fyzickou zátěž v zaměstnání.

Pozitivní vliv na srdce a cévy

Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin, mají Chia semínka pozitivní vliv na činnost srdce a oběhové soustavy. Napomáhají i zlepšovat činnost mozku, a nervové soustavy. Zabraňují také rychlému stárnutí pleti.

Jak jíst Chia semínka?

Na rozdíl od mnoha jiných semen, nemají Chia semínka, žádnou specifikou chuť. Dají se tedy velmi jednoduše kombinovat s celou řadou různých potravin. Můžete si je přidat do různých mléčných výrobků, jako jsou jogurty nebo tvaroh.

Dají se kombinovat, jak s ovocem nebo zeleninou, tak třeba i s masem. Vzhledem k jejich velikosti, je můžete přidat i do různých nápojů, do koktejlů nebo smoothie.

Chia semínka neobsahují lepek, takže jsou vhodná i při bezlepkové dietě. Je to také přirozený zdroj rostlinných bílkovin a tuků, která se hodí při veganské nebo vegetariánské dietě.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Chia semínka – zázrak pro zdraví i pro hubnutí

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar