Jak rychle zhubnout o 5 kg – jde to i bez počítání kalorií

Jak rychle zhubnout o 5 kg – jde to i bez počítání kalorií

Zhubnout o 5 kilo, nemusí být až tak složitý problém nebo nějaké velké trápení. Chce to změnit jídelníček. Začít jíst trochu rozumněji a zdravěji. A k tomu i trochu pohybu navíc. Není to nic nemožného. 5 kg se dá zhubnout i za měsíc.

Zhubnout rychle o 5 kilo, nemusí být nic až tak složitého. Chce to jen trochu snahy, pár změn v jídelníčku, trochu pohybu navíc, a je to. Na zhubnutí o 5 kg, vážně není nic moc složitého.

Jistě, bude trochu rozdíl v tom, když má někdo velkou nadváhu a 5 kilo pro něj tak nepředstavuje žádný dramatický úbytek váhy. Než když se snaží zhubnout někdo, kdo má jen pár kilo navíc. Zhubnout je ale vždy možné. Chce to jen trochu snahy a pevné vůle.

Jak rychle zhubnout o 5 kilo nebo i více?

Zhubnout beze změny v jídelníčku je velmi nesnadné. Není možné jíst stále to stejné, a přitom se snažit o hubnutí. Jistě, pohyb navíc, vám pomůže spálit nějaké kalorie. Pokud ale zvýšená míra fyzické aktivity, nejde ruku v ruce i se změnou stravovacích návyků, pak to není příliš úspěšný způsob, jak začít hubnout.

Hubnutí, ale zcela určitě není jenom o dodržování nějaké striktní diety, a o počítání kalorií. Takto jednoduše hubnutí také nefunguje. Při hubnutí je nejlepší, používat zdravý rozum. Zapomenout na všechny stokrát opakované doručení, abyste jedli malé porce 5x denně, hlídali si kalorie, apod.

Pokud budete jíst rozumně (zdravě), pak nějaké kalorie nemusíte příliš řešit. Pokud k tomu přidáte i trochu pohybu navíc, tak je úspěch při hubnutí téměř zaručený. A nemusí to být jenom 5 kilo, ale klidně i více.

Chcete zhubnout o 5 kilo? Tak s tím hned začněte

Hodně lidí odkládá hubnutí – až od Nového roku, až od příštího měsíce, až od jara, až skončí epidemie, … apod. Mají asi pocit, že musí vše dlouho plánovat a připravovat se. Nebo se jim do toho spíše nechce. Důvod, proč zrovna není ideální doba na hubnutí, se dá najít asi kdykoliv.

Přestaňte sáhodlouze plánovat, a svoje hubnutí neustále odkládat. Začít hubnout, se dá kdykoliv. Klidně ještě dnes.

Hubnutí není o tom, že byste museli nějak radikálně změnit jídelníček nebo svůj běžný denní režim. S hubnutím, vám mohou velmi pomoci, už jen malé změny. A ty se dají dělat kdykoliv.

Bez počítání kalorií se nedá zhubnout … opravdu?

Zapomeňte na zaručené diety a počítání kalorií. Ne že by to bylo úplně k ničemu. Ale při nějaké příliš striktní dietě, se budete tak akorát trápit. A výsledek takového hubnutí je značně nejistý. Pro zhubnutí o 5 kilo nebo i více, nepotřebujete počítat kalorie v každém soustu, které v průběhu dne sníte.

Počítání kalorií, to je jen taková pomůcka pro někoho, kdo absolutně nemá představu, co by měl jíst. Navíc kalorie v jídle, by rozhodně neměly být tím jediným, podle čeho si sestavíte svůj dietní jídelníček.

Abyste zhubnuli, tak potřebujete rozumný, vyvážený poměr základních živin (makro živin). Tedy přiměřený příjem bílkovin, sacharidů a tuků. Jídlo při hubnutí, by mělo obsahovat odpovídající podíl vlákniny a být dostatečně pestré. Tak, abyste měli zaručený příjem všech nezbytných vitamínů a minerálů.

Při hubnutí byste rozhodně neměli hladovět

Jíst zdravě (rozumně), ale určitě neznamená, že byste měli hladovět, nebo počítat kalorie v každém snědeném soustu. I doporučení, že byste měli sníst 5 malých jídel každý den, je jen stále dokola opakovaný mýtus.

Jistě, pro někoho může být 5 menších jídel za den to pravé. Jinému, ale klidně mohou stačit dvě větší jídla (tomu se zase říká přerušovaný půst). A někdo jiný to může mít úplně jinak.

Při hubnutí je podstatné, abyste jedli tak, abyste neměli hlad. Nemá smysl, trápit se několik hodin hlady, abyste pak do sebe „naházeli“ neúměrně velkou porci jídla.

O tom, nakolik vás jídlo zasytí, ale nerozhodují jenom kalorie. Podstatnější je to, jak rychle dokáže naše tělo z přijatého jídla uvolňovat energii. Potraviny s vyšším obsahem bílkovin nebo pomalejších cukrů (jídlo s nízkým glykemickým indexem), vás zasytí na delší dobu, než jídlo, kde převažují rychlé sacharidy (s vysokým glykemickým indexem).

Základem je zelenina a bílkoviny

Při hubnutí je dobré jíst zeleninu. Ta obsahuje vyšší podíl vlákniny a nemalé procento vody. Zelenina dokáže spolehlivě „zaplnit“ žaludek, při nízkém obsahu kalorií. Zelenina se dá jíst syrová, vařená, nebo upravená na 1000 různých způsobů.

Podstatnou složkou dietního jídelníčku musí být také bílkoviny. Zvláštně když se snažíte i cvičit. Bílkoviny slouží pro tělo, jako spolehlivý zdroj energie a současně i jako „stavební materiál“, pro růst svalů.

Chcete zhubnout? Tak si pořiďte i nějaké svaly

Při hubnutí je určitě důležitý i pohyb. Pozor je na to, že pohyb/cvičení určitě není to jediné, co by rozhodovalo o úspěšném hubnutí. Můžete si cvičit „kolik chcete“. Pokud ale současně nezměníte stravovací návyky, tak to bude mít jen malou úspěšnost.

Přesto je ale pohyb důležitý. Při hubnutí je dobrý jakýkoliv pohyb. Zvláště, pokud jste jen málo aktivní. Pak se počítá, doslova jakýkoliv pohyb navíc. Klidně stačí i jen trochu více chodit.

Pokud to ale s hubnutím myslíte vážně, pak byste se měli pustit do pořádnějšího cvičení. Pro hubnutí je dobré, zaměřit se i na posilování (rozvoj svalové síly). Díky tomu, že naberete i trochu svalové hmoty, tak pak budete hubnout podstatně rychleji. Svaly totiž dokáží spalovat podstatně více kalorií, i když jsou v klidu, než tuková tkáň.

Tím, že se vám o trochu zvýší objem svalové hmoty, tak se vám tím zvýší i hodnota bazálního metabolismu. A podstatně tím urychlíte svoje hubnutí.

Jak dlouho trvá zhubnout 5 kilo?

Zhubnout 5 kilo může být záležitost jen pár týdnů. Tedy pokud tím máme na mysli úbytek tukové tkáně. Jinak je pochopitelně možné, krátkodobě snížit svoji váhu, i podstatně rychleji. Při hubnutí tuku, je ale odpovídající rychlost cca 0,5 – 1 kilo za týden.

To ale berte jen jako orientační číslo. Každý to má trochu jinak. Při hubnutí také nebudete snižovat svou váhu nějak lineárně. Váha se průběžně mění. Takže občas, to může být trochu více, občas trochu méně. Podstatný je dlouhodobý trend.  5 kilo za měsíc, ale rozhodně není nic extrémně složitého. Při vhodném jídelníčku a při pravidelném cviční, to půjde skoro samo.

Ostatní čtenáři si prohlédli: