Injekce na hubnutí Ozempic a Saxenda – jak fungují a kde je sehnat?

<span>Pro pacienty s výraznou nadváhou (BMI 30 a více), jsou v ČR k dispozici injekce na hubnutí. Jedná se o léky  Ozempic a Saxenda. Potlačují chuť k jídlu, a vedou ke snížení váhy až o 20%. Oba léky (injekce na hubnutí), jsou ale k dispozici pouze na předpis od lékaře (od diabetologa nebo od jiného lékaře).</span> Pro pacienty s výraznou nadváhou (BMI 30 a více), jsou v ČR k dispozici injekce na hubnutí. Jedná se o léky Ozempic a Saxenda. Potlačují chuť k jídlu, a vedou ke snížení váhy až o 20%. Oba léky (injekce na hubnutí), jsou ale k dispozici pouze na předpis od lékaře (od diabetologa nebo od jiného lékaře).

Když nefungují klasické metody, jak dostat svoji váhu pod kontrolu (změny jídelníčku, zvýšení množství pohybu a další změny životního stylu), jsou i další způsoby.

Kromě všelijakých „zázračných“ pilulek na hubnutí, existují i léky, které opravdu fungují. Má to ale jeden háček. Jsou jenom na předpis.

Injekce na hubnutí Ozempic a Saxenda

Aktuálně se dají v ČR sehnat dva druhy „injekcí na hubnutí“. Jedná se o lék Ozempic, který je určen primárně pro diabetiky. Druhou možností je pak lék Saxenda, který je určený i pro lidi s nadváhou (i bez cukrovky).

Oba léky fungují podobným způsobem. Slouží jako doplněk hormonů, které se v těle podílejí na metabolismu přijaté potravy. Díky tomu poměrně výrazně potlačují chuť k jídlu.

Oba druhy „injekcí na hubnutí“ mají spolehlivé výsledky při redukci váhy. Vzhledem k tomu, že se jedná o léky na předpis, tak prošly velmi přísnými testy.

Nejedná se tedy o nějaké „zázračné pilulky na hubnutí“, které bývají nabízeny v pochybných reklamách, a mají jen minimální účinek.

Jak Ozempic tak i Saxenda dovedou zajistit snížení váhy až o 20%. U někoho s výraznější nadváhou (například 140 kilo), může při pravidelném používání dojít ke snížení váhy až o 30 – 40 kilo. Je to ale individuální (záleží na více faktorech, včetně aktuálního zdravotního stavu).

Jak sehnat injekce na hubnutí?

Oba výše zmíněné léky (Ozempic a Saxenda), jsou aktuálně k dispozici pouze na předpis. Injekce vám tedy může předepsat pouze lékař (zpravidla diabetolog nebo dietolog). A pouze pokud jsou splněny určité podmínky.

Injekce Ozempic mohou diabetologové předepsat pouze lidem s cukrovkou druhého typu (a pouze za předpokladu, že mají nadváhu a dlouhodobě zvýšenou hladinu cukru). Tento lék tedy není určen těm, kdo potřebují „jenom zhubnout“, bez další zdravotní indikace.

Injekce Saxenda mohou předepisovat i další lékaři. A to i těm, kdo nemají cukrovku, ale mají „jenom“ potíže s hubnutím. Lék Saxenda je primárně určen k léčbě obezity. Tento lék, se tedy dá sehnat pouze u lékaře. A obvykle pouze v případě, že se vám nedaří dlouhodobě zhubnout.

Jak fungují injekce na hubnutí?

Přímo na hubnutí, jsou primárně určeny injekce Saxenda. Ty obsahují účinnou látku liraglutid, což je obdoba lidského hormonu, který se při každém jídle uvolňuje ve střevech. Jedná se o hormon, který tělu signalizuje pocit sytosti.

Při pravidelném užívaní injekcí Saxenda, dojde k výraznému potlačení chuti na jídlo. U pacientů, kteří se rozhodnou pro léčbu tímto lékem, dochází k omezení chutě na jídlo, ke zmenšení velikosti porcí, je potlačeno nadměrné přejídání a další negativní efekty spojené s příjmem potravy.

Ani tento lék ale nezajistí „okamžité“ zhubnutí. A také je nutné počítat s tím, že nezhubnete jenom tím, že si budete pravidelně píchat injekce a o nic dalšího se nestarat.

Pro maximálně efektivní výsledek léčby obezity prostřednictvím injekcí na hubnutí, je nutné zapojit i všechny klasické metody, pro redukci váhy. Je nutné přiměřené množství pohybu a dodržovat zásady zdravého jídelníčku.

Množství pohybu a náročnost fyzické aktivity, by měla být pochopitelně přizpůsobena aktuálnímu zdravotnímu stavu A také tomu, jak velkou máte nadváhu, věku a dalším faktorům. Nemusí se jednat o často doporučovaných 10 000 kroků za den. Je ale nutná pravidelnost (nějaký pohyb každý den).

Injekce na hubnutí, mohou pomoci s nastartováním hubnutí. To, jestli si ale sníženou váhu udržíte dlouhodobě, závisí především na tom, zda se vám podaří dosáhnout změn v životním stylu a v jídelníčku. Během aplikace injekcí na hubnutí, byste se měli naučit jíst zdravěji. Tak, aby snížená váha byla dlouhodobě udržitelná.

Kde sehnat injekce na hubnutí Ozempic a Saxenda?

Lék Ozempic je určen pro pacienty s cukrovkou druhého typu. Možnost získat tento lék, je tedy omezená jen pro konkrétní skupinu pacientů.

Lék Saxenda je určen pro více lidí. V zásadě se jedná o všechny, kdo mají výraznější nadváhu (obvykle se uvádí BMI 30 a více).

Pokud vám ale zmíněný lék předepíše lékař, tak to nemusí znamenat, že máte vyhráno.

Česká republika se již více než rok potýká s nedostatkem některých léků (byť nám ministr zdravotnictví tvrdí, že všeho je dost, a že „fámy“ o tom, že některé léky chybí, jsou jenom „pomluvy“).

Nedostatek léků se bohužel týká i injekcí na hubnutí Ozempic a Saxenda. I když budete mít předpis od lékaře, v lékárně můžete mít smůlu.

Aktuálně platí omezení, kolik daného léku, mohou v lékárně pacientům vydat. Stejně tak platí i zákaz vývozu těchto léků do zahraničí. I tak ale mohou nastávat situace, kdy v lékárně nemají konkrétní lék k dispozici.

Podle dostupných informací, by situace kolem nedostatku injekcí na hubnutí, měla ještě nějakou dobu trvat.

Výrobci těchto léků, se snaží navyšovat výrobní kapacity. Nedostatek, se ale netýká jenom České republiky. Jedná se o globální záležitost. Bude tedy trvat minimálně několik měsíců, než se situace stabilizuje.

Dají se injekce na hubnutí sehnat i přes internet?

Při hledání na internetu, se sice dají najít nabídky, že někdo prodá zmíněné injekce. A to dokonce i bez předpisu (údajně se má jednat o „nevyužité“ léky). U podobných nabídek, je ale nutná zvýšená opatrnost.

Hrozí, že to co ve výsledku dostanete poštou, bude něco úplně jiného. V lepším případě to bude jen nějaké „placebo“ (nebo v balíčku najdete zabalený kámen). V horším případě může dostat i nějakou látku, která může být zdraví škodlivá.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Injekce na hubnutí Ozempic a Saxenda – jak fungují a kde je sehnat?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar