Jak zhubnout 10 kg za 14 dní – co je možné a co ne

<span>Je možné zhubnout o 10 kilo za 14 dní? Takto rychlý úbytek tukové tkáně, není příliš reálný (a nebyl by ani moc zdravý). Zhubnout o 10 kilo, je ale určitě možné. Stačí trochu změnit jídelníček a více se hýbat. Za pár týdnů/měsíců, to může být i více než 10 kilo dolů.</span> Je možné zhubnout o 10 kilo za 14 dní? Takto rychlý úbytek tukové tkáně, není příliš reálný (a nebyl by ani moc zdravý). Zhubnout o 10 kilo, je ale určitě možné. Stačí trochu změnit jídelníček a více se hýbat. Za pár týdnů/měsíců, to může být i více než 10 kilo dolů.

Kdo by nechtěl zhubnout rychle, ideálně bez velkého trápení, bez nějaké drastické diety, nebo náročného cvičení. Zhubnout ve výsledku nemusí být až tak složité (byť se to mnoha lidem opakovaně nedaří). Je ale nutné, mít reálné/realistické očekávání. Dá se zhubnout o 10 kilo za 14 dní? Co je a co není reálné při hubnutí?

Kolik kalorií je jedno kilo tuku?

Obecně je udáváno, že jedno kilo tělesného tuku (tukové tkáně), představuje přibližně 7 700 kalorií (kcal), což je 32 340 kilojoule (kJ).

Údaje o této hodně se mírně liší, podle zdroje. Někde je udáváno je 7000 nebo 7500 kalorií, ale pro orientační představu, kolik kalorií obsahuje jedno kilo tuku, to asi stačí.

Pokud bychom tedy chtěli zhubnout o 10 kilo, pak to znamená spálit asi 77 tisíc kalorií (kcal). Reálně to ale bude vycházet trochu jinak.

Kolik kalorií na den pro ženu a pro muže (doporučený kalorický příjem)?

Když se podíváme na nějaké tabulky doporučeného denního příjmu kalorií, pak můžeme vidět, že pro ženu je doporučován příjem kalorií v rozmezí cca 1500 až 2200 kalorií (kcal) na den:

  • Kalorický příjem pro ženy se sedavým zaměstnáním = 1470 kcal/den
  • Kalorický příjem pro dospívající dívky nebo aktivní ženy = 2150 kcal/den

Pro muže, jsou doporučené hodnoty denního kalorického příjmu, zpravidla o něco vyšší:

  • Kalorický příjem pro muže se sedavým zaměstnáním = 1950 kcal/den
  • Kalorický příjem pro dospívající chlapce nebo aktivní muže = 2440 kcal/den

Opět se jedná jen o nějaké orientační hodnoty. Pokud bychom se opravdu snažili zhubnout o 10 kilo za 14 dní, a nasadili nějaký intenzivní cvičební program, pak to může být podstatně více. Jen pro představu, průměrná závodnice, spálí během maratónu asi 2300 kalorií.

Je možné zhubnout 10 kilo za 14 dní?

Pokud bychom se na hubnutí o 10 kilo za 14 dní, podívali jen čistou matematickou, a vycházeli jen z výše uvedených orientačních čísel, pak by to moc nevycházelo.

Řekněme, že bychom měli aktivní ženu (2150 kcal/den), která chce zhubnout o 10 kilo. Na to, aby spálila 77 000 kalorií (10 kilo tukové tkáně), by potřebovala cca 35 dní. Tj. více než měsíc. A to jen za předpokladu nulového kalorického příjmu.

Podobná jednoduchá matematika by tedy vůbec nefungovala. Dlouhodobější kalorický příjem nižší než cca 1000 kalorií za den, už může být spojen s různými zdravotními riziky. Při výrazném omezení kalorického příjmu, se zpomalí metabolismus, a tato jednoduchá matematika nebude vycházet.

Takže „spálit“ 10 kilo tukové tkáně za 14 dní, je fyzicky nemožné. Reálné je hubnutí o 0,5 – 1 kilo za týden.

Jak zhubnout o 10 kilo za 14 dní?

I když není reálně možné, abyste zhubli o 10 kilo (tuku) za 14 dní, je určitě možné snížit váhu, i o více než 0,5 – 1 kilo za týden. Klidně i o 5 nebo 10 kilo za týden nebo za 14 dní. Není to ale tak úplně hubnutí.

Triků, jak dočasně snížit váhu i poměrně výrazně, je celá řada. S hubnutím to ale nemá nic společného. Většinou se jedná jen o odvodnění organismu, vyprázdnění trávicího/vylučovacího traktu, apod.

Pomocí řady triků, je možné dosáhnout krátkodobého (dočasného) snížení váhy, i o 5 kilo za týden. Nebo i o těch 10 kilo za 14 dní. Není to ale hubnutí. Je to jen snižování váhy. A váha se velmi rychle vrátí zpět.

Jak doopravdy zhubnout o 10 kilo?

Pokud chcete doopravdy zhubnout o 10 kilo (zbavit se 10 kg tukové tkáně), pak je nutné počítat s tím, že to bude trvat minimálně 3 měsíce, spíše však minimálně půl roku.

Opravdové zhubnutí o 10 kilo, je za půl roku poměrně reálné i bez toho, že byste se museli trápit s nějakou drastickou dietou (ty ostatně nejsou ve výsledku až tak efektivní), nebo s intenzivním cvičením (u cvičení pro hubnutí nejde ani tak o intenzitu, jako spíše o pravidelnost).

Pro opravdové, úspěšné zhubnutí, funguje nejlépe kombinace několika základních věcí:

  • Změna jídelníčku (žádná přehnaná dieta, ale rozumná, zdravá strava, s přiměřeným množstvím zeleniny, bílkovin a komplexních sacharidů)
  • Cvičení na rozvoj síly (minimálně 2x týdenně, 30 – 60 minut silového tréninku)
  • Aerobní pohyb (2x – 3x týdně, 30 – 60 minut nějaké pohybové aktivity, jako je chůze, běh, jízda na kole, tanec, apod.)

Jak zhubnout o 10 kg i bez diety?

Dá se to vnímat, jako určitá změna životního stylu. Pravidelný pohyb a přiměřeně zdravá strava, by se měla stát běžnou součástí vašeho života.

Nemá smysl, snažit se o nějakou přísnou/drastickou dietu. Ty sice fungují (některé), ale jen po omezenou dobu. Rozumný jídelníček, bez nějakých velmi přísných pravidel je asi lepší.

I cvičení (pohyb), je dobré nevnímat jako nějaké „nutné zlo“, které podstupujete jen kvůli hubnutí. Ale spíše jako nějakou odpočinkovou, relaxační aktivitu, která by vás měla především bavit.

Pravidelný pohyb, má poměrně hodně benefitů pro naše celkové zdraví. To, že se při něm i hubne, je ve výsledku jen další bonus navíc.

Pro úspěšné hubnutí, je potřeba reálné očekávání. Zhubnout o 10 kilo za 14 dní, moc nejde. Pokud ale změníte jídelníček (alespoň trochu) a začnete se pravidelněji hýbat, pak zcela určitě poznáte za pár týdnů změnu.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Jak zhubnout 10 kg za 14 dní – co je možné a co ne

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar