Jak zhubnout 5 kg bez diety

<span>Máte pocit, že potřebujete zhubnout 5 kg dolů a nevíte jak na to? Poradíme vám, jak zhubnout i bez diety a bez zbytečného počítání kalorií. Abyste shodili 5 kilo dolů. Stačí vám jen drobné změny v jídelníčku a trochu více pohybu</span> Máte pocit, že potřebujete zhubnout 5 kg dolů a nevíte jak na to? Poradíme vám, jak zhubnout i bez diety a bez zbytečného počítání kalorií. Abyste shodili 5 kilo dolů. Stačí vám jen drobné změny v jídelníčku a trochu více pohybu

Nemáte sice nějakou velkou nadváhu, ale přesto máte pocit, že byste potřebovali zhubnout 5 kg? Ubrat pár centimetrů na břiše, přes boky nebo přes zadek? Nebo se prostě jen chcete cítit trochu lépe? Poradíme vám, jak zhubnout o 5 kg. Co dělat, abyste se cítili lépe a byli více spokojení s vaší postavou.

Jak zhubnout o 5 kg i bez diety a bez cvičení

Většina návodů na hubnutí, se zaměřuje hlavně na ty, kdo potřebují zhubnout trochu více. Na lidi, co mají nezdravý životní styl a potřebují celkovou životní změnu. Jak ale zhubnout, když vám stačí shodit 5 kilo a nepotřebujete nějakou drastickou dietu nebo intenzivní cvičení?

Hubnutí o 5 kg – naplánujte si to

Při hubnutí, zvláště pokud potřebujete shodit jen pár kilo, se určitě nevyplatí spěchat. Snažit se zhubnout 5 kg za týden nebo 5 kg za měsíc je zaručený způsob, jak si přivodit nějaký zdravotní problém. Nebo alespoň poznat v praxi, co je to jo-jo efekt. Snaha o příliš rychlé hubnutí často vede k tomu, že nakonec vážíte i více, než když jste začínali.

Zvláště pokud potřebuje zhubnout jen málo, je potřeba hubnout pomalu a postupně. Nepotřebujete nějakou radikální změnu. Hubnutí o 5 kilo byste si měli rozložit alespoň na 3 měsíce. Dát si cíl, že každý měsíc zhubnete maximálně 1,5 kila. To je něco málo méně než 0,5 kila za týden.

Podobného úbytku váhy se dá dosáhnout, i bez nějakých dramatických změn v jídelníčku, nebo ve vašem životním stylu.

Jak zhubnout 5 kg bez počítání kalorií

Při hubnutí je základem to, aby váš kalorický příjem byl nižší než kalorický výdej. Kalorický deficit je nezbytným předpokladem pro hubnutí. Můžete cvičit dlouhé hodiny každý den. Pokud tomu ale nebude odpovídat váš jídelníček, je to zbytečné.

Při hubnutí ale opravdu nejde o to, abyste počítali každou kalorii. Je to zbytečná snaha, která vás tak akorát stresuje. Počítání kalorií má smysl na začátku hubnutí u někoho, kdo absolutně nemá představu, kolik toho sní, a kolik dané jídlo obsahuje kalorií.

Pokud chcete zhubnout jen o 5 kg, pak zcela určitě nemáte problém s nějakou velkou nadváhou. Takže asi až tak moc nezdravě nejíte. U vás je tedy potřeba udělat spíše jen drobné změny v jídelníčku. Možná je vhodný čas na to vyzkoušet něco nového. Nová jídla. Trochu změnit stereotyp. Ale určitě nepotřebujete počítat kalorie v každém soustu.

Ostatně počítání kalorií vám nikdy zhubnout nepomůže, pokud současně nebudete přemýšlet i nad tím, o jaké kalorie se jedná. Při hubnutí nejde jenom o absolutní počet kalorií. Mnohdy je mnohem důležitější to, o jaké kalorie se jedná. Je velký rozdíl, pokud máte 200 kalorií (kcal) ve sladkém nápoji nebo 200 (kcal) v nějakém plnohodnotném jídle, třeba v menším zeleninovém salátu.

Kolik kalorií na den při hubnutí o 5 kilo?

Pokud ale nemáte vůbec žádnou představu, jaký je váš kalorický příjem, pak není na škodu, když si to zkusíte spočítat.

Můžete si také zkusit orientačně zapisovat, jak vypadá váš běžný jídelníček za týden. A pak se na to s odstupem podívat, a udělat nějaké změny. Často stačí jen drobnosti.

Určitě je velmi dobré, pokud budete mít na jídelníčku hodně zeleniny a potraviny s nízkým glykemickým indexem. Sem patří například celozrnné potraviny (pečivo, těstoviny aj.). Také luštěniny a kvalitní bílkoviny.

Průměrná, 30letá, přiměřeně sportující žena, by měla mít kalorický příjem v rozmezí cca 1500 – 1800 kalorií (kcal). U průměrného muže to bude cca o 400 kcal více (hodně ale záleží i na věku, váze, výšce a dalších faktorech).

Jak zhubnout 5 kg bez hladovění

Při hubnutí o 5 kg se vyhýbejte extrémům. Při hladovění opravdu nezhubnete. Pokud nebudete zbytečně spěchat, stačí vám jen málo. Nemusíte nějak dramaticky omezovat množství kalorií a hladovět. To ostatně na hubnutí skoro nikdy nefunguje.

Pokud vhodným způsobem upravíte jídelníček, zařadíte do něj více čerstvých potravin, pak budete hubnout i bez hladovění. Základem je jíst alespoň třikrát za den. Někdy je doporučováno, abyste při hubnutí jedli i častěji. Je to ale diskutabilní.

Obecně je asi lepší, když jíte častěji, třeba pětkrát za den, menší porce jídla. Kdo na to ale není zvyklý, tak má občas problém uhlídat velikost porcí, u pěti jídel za den. A ve výsledku toto doporučení může vést ke zvýšení celkového příjmu kalorií. Takže vám poradíme, abyste jedli tak, aby vás v průběhu dne netrápil hlad. Jestli to bude třikrát nebo pětkrát za den, je na vás.

Jak zhubnout o 5 kg – máte dost pohybu?

Při hubnutí je pohyb důležitý. Pokud se hýbete málo (a nemusí se nutně jednat o nějaký sport nebo náročnější cvičení, na hubnutí stačí i jen časté chození pěšky), pak je určitě potřeba trochu přidat.

Někdy je ale problém i v tom, že lidé mají hodně pohybu, více než je běžný průměr, a přesto se jim nedaří zhubnout. Pak je potřeba se spíše zaměřit na to, co jíte.

Při hubnutí hodně pomáhá, pokud svůj metabolismus nastartujete hned po ránu. Není nutné, abyste vstávali o hodinu dřív a šli běhat. Pokud se ale hned po ránu na 15 – 20 minut protáhnete. Tak aby se vám trochu rozproudila krev, bude to mít svůj efekt.

Někdy také při hubnutí pomáhá, pokud do svého cvičení zařadíte i nějaký silový trénink. Velmi dobrá metoda pro lidi, kteří chtějí zhubnout a nabrat i trochu svaly, je metoda HIT. Intenzivní intervalový trénink je dobrý jak pro hubnutí, tak i pro vylepšení fyzické kondice.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Jak zhubnout 5 kg bez diety

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar