Jak zrychlit metabolismus a spalování tuků

<span>Pro zrychlení metabolismu a spalování tuků, mohou velmi dobře fungovat i některé potraviny, které obsahují například kofein (káva, zelený čaj), jsou pálivá (chilli, kajenský pepř, zázvor) nebo třeba i Chia semínka. Rychlost metabolismu a spalování tuků, se dá zvýšit i dalšími způsoby.</span> Pro zrychlení metabolismu a spalování tuků, mohou velmi dobře fungovat i některé potraviny, které obsahují například kofein (káva, zelený čaj), jsou pálivá (chilli, kajenský pepř, zázvor) nebo třeba i Chia semínka. Rychlost metabolismu a spalování tuků, se dá zvýšit i dalšími způsoby.

Při hubnutí, zpravidla funguje velmi jednoduchá rovnice. Kalorický příjem musí být nižší, než kalorický výdej. Pak budete hubnout. Pokud bude příjem a výdej vyrovnaný, měli byste si udržovat svoji váhu. Pokud je příjem kalorií vyšší, než jejich spalování, pak budete kila nabírat.

Hubnutí ale není matematika, a proto je to celé složitější. Na tom, zda budete hubnout, udržovat si svoji váhu, nebo přibírat, se může podílet více faktorů.

Nejsou kalorie jako kalorie

Při hubnutí se mnoho lidí řídí kaloriemi v potravinách. Pečlivě sledují, kolik kalorií obsahují jednotlivé potraviny, používají různé kalkulačky pro výpočet kalorií na hubnutí na den, apod.

Hodně se už ale zapomíná na to, že kalorie v potravinách, by rozhodně neměly být tím hlavním kritériem, při sestavování jídelníčku.

S určitou mírou nadsázky se dá říci, že na kaloriích v potravinách až tak moc nezáleží. Rozhodně platí, že nejsou kalorie, jako kalorie.

Jde především o to, aby byl váš běžný jídelníček vyvážený (raději zapomeňte na diety). Měl by zahrnovat sacharidy, bílkoviny, tuky, vitamíny, minerální látky a vlákninu.

Jak zrychlit metabolismus při hubnutí

Úspěšnému zhubnutí můžete napomoci i jen tím, že trochu zrychlíte svůj metabolismus.

Až 70% kalorií totiž tělo spotřebuje jen na tzv. základní (bazální) metabolismus. Kalorie spálené při nějaké fyzické aktivitě představují jen cca 20% (zbytek připadá třeba na udržování tělesné teploty atp.).

Například svaly, i když jsou v klidu (když sedíte nebo ležíte), spalují více kalorií, než tuková tkáň. Tím, že zvětšíte objem svalové tkáně, budete přirozenou cestou spalovat více kalorií.

Metabolismus se ale dá zrychlit i dalšími způsoby.

Pravidelná strava pro zrychlení metabolismus

Se zrychlením metabolismu (a spalováním kalorií), vám může hodně pomoci pravidelný stravovací režim. Najíst se jednou nebo dvakrát za den, a zbytek doby hladovět, je úplně špatně.

Mnohem lepší je jíst více menších porcí, v průběhu dne. Někdy je striktně doporučováno 5 jídel za den. Stačí ale i jen 4, nebo minimálně 3 jídla za den. Méně by to být určitě nemělo.

Velmi důležitá je pak snídaně. Tu řada lidí vynechává. Tím, že se ale už ráno najíte, tak nastartujete metabolismus.

Přírodní spalovače tuků

Je také řada přírodních látek (a potravin), které přirozenou cestou zrychlují spalování tuků (a celkovou rychlost metabolismu):

  • Káva a zelený čaj – tyto nápoje obsahují řadu antioxidantů a biologicky aktivních látek. Z pohledu hubnutí je podstatné to, že obsahují kofein, který přirozeným způsobem zrychluje spalování tuků
  • Pálivá (pikantní) jídla – většina pálivého/ostrého koření má podobné účinky, jako kofein. Přirozeným způsobem zvyšují rychlost metabolismu a spalování tuků
  • Citrónová šťáva – při hubnutí je nejvhodnějším nápojem voda. Tu můžete doplnit o vymačkanou šťávu z citrónu nebo limetky. Jednak tím dodáte tělu spoustu vitamínu C, a současně opět zvýšíte rychlost spalování
  • Chia semínka – potlačují chuť k jídlu a současně pomáhají tělo zasytit. Nepřímo tak zvyšují efektivitu spalování

Spalování tuků při pohybu

Pro spalování tuků, je také velmi zásadní pohyb. Pozor ale na to, že ke spalování tukové tkáně musíte svoje tělo „přinutit“.

Když se začnete hýbat, tak si tělo prvních pár minut vystačí s energií uloženou v glykogenu ve svalech.

Na to, aby se začaly spalovat tuky, je tak nutné se hýbat cca 15 – 20 minut. Pro spalování tuků, během nějaké fyzické aktivity, je také dobré hlídat tepovou frekvenci.

Pokud je intenzita pohybu příliš nízká, pak se tuky spalují jen minimálně. Pokud je ale pohyb (fyzická aktivita) příliš intenzivní a tělo má nedostatek kyslíku, pak se spalování tuků také zpomalí (nebo úplně zastaví).

Optimální tepová frekvence, pro spalování tuků, je tak na úrovni cca 60 – 70% tepového maxima. Je to jen přibližný údaj. Výsledná hodnota se může lišit u lidí, co sportují častěji/aktivněji oproti lidem co se moc nehýbou.

Zrychlení metabolismu hned po ránu

Na nastartování metabolismu hned po ránu skvěle funguje ledová sprcha (nebo alespoň studená).

Tím, že si hned po ránu stoupnete pod studenou sprchu, vyvoláte ve vašem těle silnou stresovou reakci. Okamžitě se vám zrychlí tepová frekvence, začnete zhluboka dýchat atd.

Studená sprcha po ránu vás tak nejenom probere, ale hodně tím zvýšíte rychlost metabolismu. Navíc se během takového zážitku uvolní i dávka endorfinů (hormony „štěstí“), takže budete mít hned po ránu dobrou náladu a zlepšíte si i celý zbytek dne.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Jak zrychlit metabolismus a spalování tuků

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar