Recept na jednoduché dietní jídlo: Těstoviny s kuřecím masem a zeleninou

<span>Pro zhubnutí o pár kilo, nepotřebujete nějakou striktní redukční dietu, nebo přesný jídelníček, přesně rozepsaný na každý den v týdnu. Jednoduché, rychlé, zdravé a dietní jídlo si můžete velmi snadno vymyslet i vy sami. Možností jsou stovky. Je to jen o vaší fantazii.</span> Pro zhubnutí o pár kilo, nepotřebujete nějakou striktní redukční dietu, nebo přesný jídelníček, přesně rozepsaný na každý den v týdnu. Jednoduché, rychlé, zdravé a dietní jídlo si můžete velmi snadno vymyslet i vy sami. Možností jsou stovky. Je to jen o vaší fantazii.

Hodně lidí, kteří se snaží zhubnout (nebo alespoň uvažují o hubnutí), má slovo „dieta“ spojené s představou hladovění, počítání každé kalorie, nebo konzumace jídel, která jsou „podivná“ a bez chuti.

Dieta ale nemusí být jen o tom, že se trápíte hladem, a jíte jídla, která vám vlastně nechutnají. Nebo že neustále přemýšlíte nad tím, co můžete a nemůžete jíst.

Jídelníček sestavený na míru – opravdu mi pomůže zhubnout?

Ano, existují diety (nebo přímo výživoví poradci), kteří vám sestaví jídelníček, na míru, tak aby to vyhovovalo vašemu pohlaví, věku, aktuální váze nebo míře vaší fyzické aktivity. Přičemž zohlední i vaše chuťové preference.

Ale zcela upřímně, stravovat se podle nějakého přesného návodu, to se dá vydržet jen po nějakou omezenou dobu. Třeba i tři měsíce, nebo možná i půl roku. Rozhodně se tak ale asi nikdo nedokáže stravovat pořád.

Hlavním přínosem takové diety, přesně stanoveného stravovacího jídelníčku (nebo výživového plánu), je snad jen to, že vás postupně naučí jíst zdravě.

Při hubnutí musíte jíst tak, abyste neměli hlad

Při hubnutí není až tak podstatné, jestli jíte 5x za den malé porce jídla, nebo třeba jen 3x za den trochu větší porce jídla.

Jsou i diety, kde se doporučuje jíst jen 2x denně. To podstatné je jíst tak, aby vás netrápil hlad. Každý to má trochu jinak.

Zapomeňte na počítání kalorií při hubnutí

Stejně tak není až tak důležité počítání kalorií. Jaký má smysl počítat kalorie v každém soustu, když je zcela neporovnatelné, množství kalorií třeba v zeleninovém salátu, s množstvím kalorií ve sladké limonádě. Ve výsledku může mít ten zeleninový salát více kalorií, než sladká tyčinka nebo sklenice Coca-Coly.

Zatímco ale sladká tyčinka sice také krátkodobě zažene hlad, ve výsledku vašemu tělu dodá jen prázdné kalorie. Zeleninový salát vás naopak plnohodnotně zasytí a dodá vašemu tělu potřebné makro i mikro živiny.

U diety platí, že není kalorie, jako kalorie. Nezáleží až tak, na celkovém množství kalorií v jídelníčku, jako spíše na tom, aby tyto kalorie pocházely z plnohodnotné, a výživově pestré stravy.

Zhubnout se dá i bez diety a bez přesného jídelníčku na každý den v týdnu

Při hubnutí se tak není nutné trápit tím, že budete jíst podle nějakého přesného jídelníčku sestaveného na celý týden.

Mnohem efektivnější způsob, jak zhubnout je ten, že si sami najdete trochu zdravější a trochu dietnější alternativu jídel, která vám budou chutnat, a současně vám pomohou i hubnout.

Zdravý a vyvážený redukční jídelníček

Zdravý a vyvážený jídelníček pro hubnutí, by měl zahrnovat všechny živiny, které vaše tělo potřebuje. Tedy jak sacharidy, tak bílkoviny, tuky, minerály, vitamíny a vlákninu.

Pro redukční jídelníček platí doporučení, aby zahrnoval:

  • 50% sacharidů
  • 30% bílkovin
  • 20% tuků

Zdravé a dietní jídlo – nejenom pro hubnutí

Zdravé a dietní jídlo nemusí být jen nějaká „exotika“. Velmi jednoduše se dá připravit i jednoduché dietní jídlo. Jeho příprava vám zabere tak 20 minut. Může to být třeba oběd nebo i večeře.

Toto není návod, na nějakou konkrétní dietu, Je to jen příklad toho, jak by mohlo vypadat jednoduché dietní jídlo.

Recept na jednoduché dietní jídlo: Těstoviny s kuřecím masem a zeleninou

Velmi jednoduchým, zdravým a dietním jídlem mohou být třeba těstoviny se zeleninou a kuřecím masem.

Těstoviny představují sacharidy, kuřecí maso zastupuje bílkoviny. Zelenina dodá potřebnou vlákninu, vitamíny a některé minerály. Tuky jsou částečně zastoupeny i v kuřecím masu, zbytek můžeme doplnit trochou olivového oleje (panenského).

Jaké těstoviny jíst při dietě?

Na běžném jídelníčku jsou nejčastěji zastoupeny těstoviny na bázi bílé mouky. Ty ale při hubnutí nejsou zcela ideální. Není to nic vyloženě špatného nebo škodlivého. Přesto jsou i lepší varianty.

Při hubnutí je lepší zkusit nějakou jinou alternativu ke klasickým těstovinám:

  • Celozrnné těstoviny – těstoviny z celozrnné mouky obsahují více vlákniny, vitamínů, minerálních látek, mají nižší glykemický index.
  • Semolinové těstoviny – těstoviny z tvrdozrnné (semolinové pšenice) se nerozvařují, a tudíž mají nižší glykemický index a vyšší výživovou hodnotu.
  • Proteinové těstoviny – mohou být vyrobené například z fazolí (mají trochu zvláštní chuť, je to ale o zvyku), neobsahují tolik sacharidů, ale naopak více bílkovin – zasytí na delší dobu
  • Bezsacharidové těstoviny – například konjakové těstoviny, které jsou vhodné i při keto dietě, mají nízký glykemický index a obsahují jen minimum sacharidů

Příprava kuřecího masa při dietě

Při dietě rozhodně není vhodný nápad, dávat kuřecí maso na pánev plnou rozpáleného oleje. Ideální způsob přípravy kuřecího masa, aby bylo dietní, je například v troubě nebo na grilu.

Nebo třeba v parním hrnci. Tak abyste se vyhnuli zbytečnému smažení v přepáleném tuku.

Jaká zelenina paří na dietní jídelníček?

V zásadě se dá říci, že jakákoliv. Pro tento konkrétní recept to může být například směs kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer). Může to být i zelený hrášek, brokolice nebo zelené fazolové lusky.

Zeleninu si můžete připravit sami tak, že čerstvou zeleninu krátce povaříte. Nebo se dá použít i nějaká předpřipravená směs zmražené zeleniny.

Je pravda, že polotovary na dietní jídelníček určitě nepatří. Pro mraženou zeleninu to až tak neplatí. Ta zpravidla neobsahuje žádné přidané chemické látky. Zmražením se ani tolik nesníží obsah vitamínů a dalších výživných látek.

Jak připravit jednoduché a rychlé dietní jídlo

Námi zmíněné těstoviny s kuřecím masem a zeleninou jsou velmi jednoduché a rychlé jídlo.

Stačí vám uvařit těstoviny (pár minut, podle typu zvolených těstovin). Dát si upéct kousek kuřecích prsou na gril (nebo jen grilovací pánev, kde nepotřebujete olej nebo jiný tuk na smažení), nebo do trouby. Nebo dát kuřecí prsa i s čerstvou zeleninou do parního hrnce. Záleží jen na vás.

Výsledné jídlo je pak směs těstovin, zeleniny a kousků kuřecího masa.

Celé jídlo můžete doplnit o trochu olivového oleje a nějaké koření. Zde záleží na vaší chuťové preferenci. Může to být například čerstvá bazalka, nebo jiné bylinky. Nebo například nějaké ostřejší, pálivé koření (pálivá jídla podporují/urychlují spalování tuků).

To už je čistě na vás. Toto je jen orientační příklad jednoduchého dietního jídla, které si připravíte za pár minut, a nepotřebujete k tomu přesný jídelníček s návodem na každý den. Podobných jednoduchých dietních jídel se dají vymyslet desítky.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Recept na jednoduché dietní jídlo: Těstoviny s kuřecím masem a zeleninou

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar