Chcete být zdraví a zhubnout? Vitamín C vám s tím pomůže!

<span>Vitamín C je nezbytný pro zdraví. Hraje zásadní roli i při hubnutí – nepřímo ovlivňuje spalování tuků. Je podstatný i pro tvorbu kolagenu – mladší vzhled pokožky. Vitamín C má i „zázračný“ účinek proti kocovině. Naopak při nedostatku vitamínu C, mohou hrozit i vážné zdravotní problémy.</span> Vitamín C je nezbytný pro zdraví. Hraje zásadní roli i při hubnutí – nepřímo ovlivňuje spalování tuků. Je podstatný i pro tvorbu kolagenu – mladší vzhled pokožky. Vitamín C má i „zázračný“ účinek proti kocovině. Naopak při nedostatku vitamínu C, mohou hrozit i vážné zdravotní problémy.

Vitamín C, by se dal snadno označit za „vitamín zdraví“. Je to jeden z nejdůležitějších vitamínů, pro naši imunitu. Naše zdraví, ale není to jediné, co vitamín C zlepšuje. Pomáhá udržovat i mladý vzhled pleti. Je velmi nápomocný, při redukci škodlivých látek v těle (antioxidační účinek). Je to účinný prostředek proti stresu, a také vám může pomoci zhubnout (spalování tuků).

Vitamín C a jeho účinky

Vitamín C neboli kyselina askorbová (E300), je jedním z vitamínů, které jsou naprosto nezbytné pro život. Dlouhodobější nedostatek vitamínu C vede, až k závažným zdravotním problémům, které mohou mít i fatální následky.

Lidé si tento vitamín neumí v těle „vyrobit“, a potřebují jej přijímat v potravě. Zpravidla jej najdeme v čerstvém ovoci (speciálně v citrusech), v různých druzích zeleniny apod.

Tím, že jej přijímáme především z čerstvých potravin, se při nedostatku čerstvé stravy mohou objevit problémy. V minulosti se u námořníků stávalo, že při delším pobytu na moři, se u nich objevily kurděje (závažná nemoc způsobená nedostatkem vitamínu C).

Obecně platí, že v tepelně upravených potravinách, dochází k úbytku vitamínu C. Proto je důležité jíst čerstvé potraviny (především ovoce a zeleninu).

Vitamín C, je v lidském těle potřebný pro metabolismus aminokyselin. Podílí se mimo jiné na syntéze kolagenu (proto i jeho vliv, na mladší vzhled pleti). Podporuje i vstřebávání železa a stimuluje tvorbu bílých krvinek (imunita). Podílí se i na antioxidační ochraně buněk (redukuje volné radikály).

Vitamín C, je celkově prospěšný pro zdraví – snižuje například i množství „škodlivého“ LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi.

Vitamín C při hubnutí

Vitamín C nepřímo ovlivňuje trávení. Vstupuje do vstřebávání železa (bez vitamínu C, by si se vstřebáváním železa, naše tělo poradilo jen stěží).  A železo je zase důležité, pro správný metabolismus vitamínů skupiny B.

Současně ale vitamín C podporuje i tvorbu tzv. „zeštíhlujících“ hormonů. Jedná se například i tyroxin, který se pak podílí na tvorbě dalších hormonů, které přímo odbourávají tukové zásoby.

To, že skoro všechny diety pro hubnutí, doporučují jíst čerstvé ovoce a zeleninu, tedy není jen kvůli tomu, že mají málo kalorií. Ale právě i kvůli tomu, že čerstvé ovoce a zelenina obsahují vitamín C. A další vitamíny a minerály, bez kterých se úspěšné hubnutí neobejde.

Vitamín C, ale s hubnutím souvisí více. Podílí se v těle i na tvorbě látky karnitin. Ten také přímo podporuje odbourávání nadbytečných tuků (karnitin bývá často obsažen v tzv. „spalovačích tuků“ – potravinové doplňky pro rychlejší hubnutí).

Vitamín C zpomaluje stárnutí

O vitamínu C se dá říci, že zpomaluje stárnutí. A to hned několik způsoby. Jeden z nich byl zmíněn už výše.

Vitamín C se podílí na tvorbě kolagenu. A jak známo, kolagen tvoří až 70% kůže. Při nedostatku (úbytku) kolagenu, vznikají vrásky, zkracují se šlachy, pokožka se ztenčuje. Dostatek kolagenu je tedy základem pro mladší vzhled.

Vitamín C má ale současně i antioxidační účinek. Neutralizuje působení volných radikálů. Díky tomu zpomaluje proces buněčného stárnutí. A má i preventivní účinek proti vzniku rakoviny

Doporučená denní dávka vitamínu C

Doporučená denní dávka vitamínu C je 80 – 100 miligramů (pro dospělé osoby). Často je ale potřeba, aby naše tělo mělo zvýšený příjem vitamínu C (o 50 až 100% vyšší):

  • Při kouření bychom měli mít o 50 – 100% vyšší příjem vitamínu C (napomáhá omezovat škodlivé vlivy kouření na naše tělo)
  • Při užívání antibiotik bychom měli současně zvýšit dávku vitamínu C na dvojnásobek
  • V průběhu těhotenství by se měl příjem vitamínu C zvýšit o 30 – 60%
  • Obecně je dobré zvýšit příjem vitamínu C při větší fyzické námaze, při infekcích, při úrazech, po operacích, při nemoci, při zvýšené míře střesu apod.
  • Krátkodobě může být dávka vitamínu C zvýšena i na „megadávky“ 500 – 1000 mg (nachlazení, nemoc apod.)

Vitamín C pomáhá při kocovině

Vitamín C je velmi dobrý „lék“ na kocovinu. To je dáno tím, že tento vitamín stabilizuje mozkové funkce.

Až se někdy probudíte po „náročném“ večeru, tak vyzkoušejte vypít velkou sklenici vody (nebo rovnou dvě), do které si dáte dvě tablety vitamínu C, nebo vymačkáte šťávu ze dvou citrónů.

Hydratace organismu (alkohol způsobuje dehydrataci), v kombinaci s vitamínem C, dokáže učiněné zázraky proti kocovině.

Předávkování vitamínem C

U vitamínu C, v podstatě nemůže dojít k předávkování. Tento vitamín je bez problémů vylučován močí. Případné negativní následky, by mohly nastat u extrémních dávek vitamínu C – při dávkách několika gramů, a navíc jen při dlouhodobé konzumaci.

Přijetí vysoké dávky vitamínu C se projeví maximálně podrážděným žaludkem.

Příznaky nedostatku vitamínu C

Mezi příznaky dlouhodobého nedostatku vitamínu C, patří například zpomalený růst, zvýšená kazivost zubů, narušení stavby kostí, nedostatečná odolnost vůči infekcím, zvýšená únava, žaludeční problémy, porucha tvorby mateřského mléka (u kojících žen), apod.

Při extrémním nedostatku vitamínu C, se může objevit nemoc kurděje – projevuje se chudokrevností, krvácivostí, otoky kloubů a dásní, vypadávání zubů, neplodností, častými infekcemi. Dochází i ke svalové atrofii. Následky mohou být až fatální.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Chcete být zdraví a zhubnout? Vitamín C vám s tím pomůže!

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar