Kalkulačka: Výpočet množství čistého alkoholu v nápoji podle procent

<span>Pro výpočet množství alkoholu v různých nápojích (pivo, víno, tvrdý alkohol, apod.), můžete použít tuto kalkulačku. Podle objemu a procentního obsahu alkoholu v nápoji, si můžete snadno porovnat, kolik alkoholu je v nich obsaženo. Třeba pivo často obsahuje více alkoholu než jeden panák tvrdého.</span> Pro výpočet množství alkoholu v různých nápojích (pivo, víno, tvrdý alkohol, apod.), můžete použít tuto kalkulačku. Podle objemu a procentního obsahu alkoholu v nápoji, si můžete snadno porovnat, kolik alkoholu je v nich obsaženo. Třeba pivo často obsahuje více alkoholu než jeden panák tvrdého.

Hodně lidí si myslí, že panák „tvrdého“, obsahuje více alkoholu než půllitr piva nebo sklenice vína. Často tomu ale tak není.

Pokud vás zajímá, kolik alkoholu (čistého lihu) obsahují různé druhy alkoholických nápojů, tak jsme pro vás připravili užitečnou kalkulačku, ve které si to můžete spočítat. V kalkulačce a doprovodných tabulkách, si můžete porovnat množství alkoholu, v různých typech nápojů.

Kalkulačka: Výpočet množství alkoholu v nápoji

V této kalkulačce si můžete spočítat, jaké je množství alkoholu v nápoji, podle vypitého objemu a procenta obsahu alkoholu.

Do kalkulačky zadávejte objem v mililitrech:

  • Velké pivo = 500 ml
  • Malé pivo = 300 ml
  • Sklenice vína = 200 ml (nebo případně 100 ml)
  • Panák alkoholu = 50 ml (nebo případně 40 ml)

Obsah alkoholu v nápoji zadávejte v procentech (podle údaje uvedeného na etiketě na láhvi):

  • Tvrdý alkohol má zpravidla 37,5 – 40% (může mít ale i více)
  • Pivo má zpravidla 3 – 5,5% alkoholu (viz tabulka níže)
  • Víno má zpravidla 10 – 15% alkoholu (viz údaj na láhvi)
Kalkulačka množství alkoholu v nápoji
Zadejte množství nápoje (v mililitrech)
(ml)
Zadejte obsah alkolu v nápoji (v procentech)
(%)
Výpočet

Jaké množství alkoholu obsahují různé nápoje – výpočet množství etanolu.

V tabulce je proveden výpočet množství alkoholu pro různé druhy nápojů (víno, pivo, tvrdý alkohol) a pro obvyklá množství (ve kterém jsou tyto nápoje konzumovány).

Alkoholický nápoj Objem v mililitrech Obsah alkoholu v gramech
Pivo 10° (0,3 litru) 300 ml od 8,3 do 10,7 gramů
Pivo 10° (0,5 litru) 500 ml od 13,8 do 17,8 gramů
Pivo 12° (0,3 litru) 300 ml od 11,6 do 12,5 gramů
Pivo 12° (0,5 litru) 500 ml od 19,3 do 20,9 gramů
Víno 11% (1 dcl) 100 ml 8,7 gramů
Víno 11% (2 dcl) 200 ml 17,4 gramů
Víno 14,5% (1 dcl) 100 ml 11,4 gramů
Víno 14,5% (2 dcl) 200 ml 22,9 gramů
Tvrdý alkohol 37,5% (40 ml) 40 ml 11,8 gramů
Tvrdý alkohol 37,5% (50 ml) 50 ml 14,8 gramů
Tvrdý alkohol 40% (40 ml) 40 ml 12,6 gramů
Tvrdý alkohol 40% (50 ml) 50 ml 15,8 gramů

Kolik alkoholu obsahuje pivo?

Většina konzumentů piva tuší, že stupňovitost piva, nevyjadřuje přímo množství alkoholu. Pivo desítka, tedy neznamená 10% alkoholu.

Stupňovitost piva vyjadřuje plnost („hutnost“) piva. Tedy podíl hmotnostního extraktu původní mladiny. Jedná se především o cukry (zkvasitelné i nezkvasitelné). Platí tedy, že čím vyšší stupeň, tím je i vyšší obsah alkoholu. Stupně piva, ale vyjadřují přímo obsah alkoholu.

Obsah alkoholu v pivu, se zpravidla pohybuje v rozmezí 2 – 7% z objemu nápoje (existují ale i výjimky).

Tabulka: Obsah alkoholu v pivu podle stupňů

V následující tabulce se můžete podívat, kolik procent alkoholu obsahují, různé druhy piva (podle stupňů). Obsah alkoholu se pohybuje v určitém intervalu (může se lišit v různých zemích, podle toho, jaké zde platí normy).

Druh piva Obsah alkoholu
Nealkoholické pivo méně než 0,5% alkoholu
Radler 1,5% – 2,5% alkoholu
Pivo 8° (stupňů) 3% – 3,4% alkoholu
Pivo 10° (stupňů) 3,5% – 4,5% alkoholu
Pivo 11° (stupňů) 4,6% – 4,8% alkoholu
Pivo 12° (stupňů) 4,9% – 5,3% alkoholu
Pivní speciály více než 5,5% alkoholu

Kolik alkoholu obsahuje půllitr piva

Hodně lidí si při slově alkohol, představí jenom tvrdý alkohol. „Vždyť pivo, je jenom taková hořká limonáda, s příchutí alkoholu“ …

Mnoho lidí se domnívá, že klasické pivo desítka, obsahuje v půllitru piva méně alkoholu, než panák tvrdého alkoholu:

  • Velké pivo desítka (0,5 litru piva 10°) ale obsahuje 14 až 18 gramů alkoholu (etanolu)
  • Panák tvrdého alkoholu 37,5% (50 ml) obsahuje 14,8 gramu alkoholu
  • Panák 40% alkoholu (50 ml) obsahuje 16 gramů alkoholu

Je tedy vidět, že panák tvrdého alkoholu obsahuje stejné, nebo spíše menší množství alkoholu, než „obyčejné“ pivo desítka.

U dvanáctistupňového piva (0,5 litru piva 10°), je obsah alkoholu od cca 19 gramu do 21 gramů. Pivo dvanáctka, tak obsahuje až o třetinu více alkoholu, než panák běžného tvrdého alkoholu.

Kolik alkoholu obsahuje víno?

Obecně platí, že obsah alkoholu ve víně, musí být alespoň 8,5% objemových procent. Pouze ve specifických případech (s ohledem na místní klima, vlastnosti půdy nebo vzhledem k odrůdě), může být požadované minimální množství alkoholu sníženo na 4,5%.

Víno zpravidla obsahuje 10 – 15% alkoholu. Záleží na konkrétní odrůdě, ročníku, lokalitě a mnoha dalších faktorech. Údaj by měl být uveden na etiketě na lahvi vína.

Kolik alkoholu obsahu sklenička vína?

Hodně lidí má pocit, že sklenička vína (2 dcl) obsahuje podstatně méně alkoholu, než panák tvrdého alkoholu. Jak je to doopravdy?

  • Běžné jakostní víno obsahuje zpravidla 11 – 12% alkoholu.
  • Sklenička vína (0,2 dcl) tak může obsahovat 17,5 – 19 gramů alkoholu.
  • Panák tvrdého alkoholu obsahuje cca 15 gramů (50 ml 37,5%)
  • Panák tvrdého alkoholu obsahuje cca 16 gramů (50 ml 40%)

Sklenice vína, tak obsahuje o něco více alkoholu, než jednu panák tvrdého alkoholu. Některá vína obsahují i podstatně více alkoholu. Například výběr z bobulí má i 14,5% alkoholu. Likérová vína mají i 15 – 22% alkoholu.

Pivo a víno není alkohol? Alkohol je jenom jeden!

Mnoho lidí je přesvědčeno, že pivo nebo víno, neznamenají žádné zdravotní riziko, a jejich pravidelná konzumace je zdraví prospěšná.

Navíc podle jejich vnímání, obsahuje pivo nebo víno, jen „pár“ procent alkoholu. Takže je to vlastně „nic“ ve srovnání s tvrdým alkoholem.

Lidé už ale často zapomínají na to, v jakém množství tyto nápoje obvykle konzumují. A také na to, že alkohol (etanol) je jenom jeden. Není žádný dobrý nebo špatný alkohol. Negativní důsledky konzumace alkoholu, nejsou nijak závislé, na druhu nápoje.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Kalkulačka: Výpočet množství čistého alkoholu v nápoji podle procent

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar