Vitamín K – k čemu slouží (účinky, potraviny, předávkování) a jaká je doporučená dávka?

<span>Vitamín K patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Existují dvě hlavní formy – vitamín K1 a vitamín K2. Mezi hlavní účinky patří srážlivost krve (schopnost vázat vápenné ionty). A dále mineralizace kostí (prevence osteoporózy a zlomenin).</span> Vitamín K patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Existují dvě hlavní formy – vitamín K1 a vitamín K2. Mezi hlavní účinky patří srážlivost krve (schopnost vázat vápenné ionty). A dále mineralizace kostí (prevence osteoporózy a zlomenin).

Vitamín K, je jedním z vitamínů, které jsou rozpustné v tucích (mezi vitamíny rozpustné v tucích, patří i vitamín A, vitamín D a vitamín E). Existují dvě hlavní formy vitamínu K. Jedná se o vitamín K1 (fylochinon), který je vytvářen v rostlinách. Druhou formou je vitamín K2 (menachinon), který je produkován bakteriemi

K čemu je dobrý vitamín K?

Vitamin K, je nezbytný pro tvorbu několika důležitých proteinů, které kontrolují srážení krve. Jeho nedostatek může vést k poruchám srážení krve, což může způsobit nadměrné krvácení. Důležitou roli hraje také ve zdraví kostí a cév.

Přestože je vitamín K důležitý, je třeba si dávat pozor na nadměrný příjem „káčka“. A to zejména u lidí, kteří berou nějaké léky ovlivňující srážlivost krve.

Přílišné velké množství vitamínu K může narušit účinnost lékům, které mají vliv na srážlivost krve (resp. zvýšený příjem vitamínu K, nevadí tolik, jako nepravidelnosti a velké výkyvy v přijímané dávce).

Jaké jsou účinky vitamínu K?

Vitamín K, je skupina rozpustných vitaminů, které jsou klíčové pro správnou krevní srážlivost a účastní se také procesů, které ovlivňují metabolismus kostí.

Existují tři hlavní formy vitamínu K – K1 (fylochinon), K2 (menachinon) a K3 (menadion):     

  • K1 (fylochinon): Je přítomen v rostlinných potravinách, zejména v zeleném listovém salátu, špenátu, brokolici a dalších listnatých zeleninách. Funguje jako klíčový faktor v procesu srážení krve.
  • K2 (menachinon): Tuto formu můžeme najít v potravinách živočišného původu a některých fermentovaných potravinách. K2 hraje důležitou roli v metabolismu vápníku v těle, což může ovlivnit zdraví kostí a cév.
  • K3 (menadion): Tato syntetická forma vitamínu K, se používá například do zvířecích krmiv; v ČR je ale zakázáno vitamín K3 podávat lidem, kvůli potenciálním nežádoucím účinkům

Vitamín K2, se dále dělí na další subvarianty (MK-4, MK-7, MK-8, MK-9). Bakterie v lidském těle, produkují subvariantu MK-4, ale v množství, které není zcela dostatečné, pro pokrytí potřeby lidského organismu. Proto je důležité přijímat další vitamín K i z potravy (například z rostlinné stravy).

Jaká je doporučená denní dávka vitamínu K?

Doporučená denní dávka vitamínu K může záviset na různých faktorech, jako je věk, pohlaví a aktuální zdravotní stav. Standardní doporučená denní dávka, je stanovena na základě výživových potřeb průměrného jednotlivce.

Pro dospělé se obvykle doporučuje následující množství vitamínu K:     

  • Pro ženy (ve věku 19 let a starší) = 90 mikrogramů za den
  • Pro muže (ve věku 19 let a starší) = 120 mikrogramů za den

Pro děti a dospívající se obvykle doporučuje následující množství vitamínu K:

  • Pro kojence (0-6 měsíců) = 2 mikrogramy za den
  • Pro kojence (7-12 měsíců) = 2,5 mikrogramu za den
  • Pro děti (1-3 roky) = 30 mikrogramů za den
  • Pro děti (4-8 roků) = 55 mikrogramů za den
  • Pro děti (9-13 roků) = 60 mikrogramů za den
  • Pro dospívající (14-18 roků) = 75 mikrogramů za den

Tato doporučená denní dávka, zahrnuje celkový denní příjem vitamínu K (platí tedy souhrnně pro obě formy – K1 a K2 dohromady).

Jedná se ale pouze o obecnou doporučenou denní dávku – v různých individuálních případech, může být doporučené denní množství vitamínu K odlišné – například během těhotenství, kojení nebo při nějakém chronickém onemocnění.

Zvláštní pozor je nutné dávat v případě, kdy někdo užívá léky, které ovlivňují srážlivost krve. Tam je nutné příjem vitamínu K (zvýšení nebo i snížení), vždy raději konzultovat s lékařem.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu K?

Nedostatek vitamínu K může vést k různým problémům spojeným se srážlivostí krve a metabolismem kostí. Mezi známé příznaky nedostatku vitamínu K patří:

  • Problémy se srážením krve: Vitamín K, je klíčový pro tvorbu několika důležitých proteinů, které hrají roli v srážení krve. Nedostatek vitamínu K může způsobit, že krev sráží pomaleji, což může vést k nadměrnému krvácení nebo delší době hojení ran.
  • Nadměrné krvácení: Nedostatek vitamínu K může vést k nadměrnému krvácení z dásní, nosu nebo vnitřních orgánů. U novorozenců může být nedostatek vitamínu K spojen s rizikem krvácení, což vede k tomu, že novorozenci obvykle dostávají injekci vitamínu K po porodu.
  • Osteoporóza: Vitamín K hraje roli v metabolismu kostí a může ovlivnit minerální hustotu kostí. Nedostatek vitamínu K byl spojen s vyšším rizikem osteoporózy a zlomenin kostí.
  • Problémy s krevním tlakem: Některé výzkumy naznačují, že vitamín K může hrát roli v regulaci krevního tlaku, a nedostatek vitamínu K byl spojen s vyšším rizikem hypertenze.

Předávkování vitamínem K – je možné předávkování? Jaké jsou vedlejší účinky?

Vitamín K, patří mezi vitamíny rozpustné v tucích. Pro tyto vitamíny obecně platí, že při nadměrném příjmu, může dojít i k předávkování (platí to například pro vitamín A, kde může mít nadměrný příjem i toxické účinky).

U vitamínu K, ale obvykle nehrozí toxické účinky při nadměrném příjmu (neplatí to pro vitamín K3, který je ale pro lidi zakázaný). Při běžném příjmu z potravy, tedy nehrozí předávkování tímto vitamínem.

Přesto existují situace, kde je vhodné být opatrný s příjmem vitamínu K (platí především pro užívání velkých dávek z různých potravinových doplňků, které obsahují i vitamín K):

  • Léky ovlivňující srážlivost krve: Lidé, kteří užívají léky na ředění krve, jako jsou antikoagulancia (například warfarin), by měli udržovat konzistentní příjem vitamínu K a o případných změnách stravy nebo příjmu doplňků s vitamínem K, se nejprve poradit se svým lékařem, protože nadměrný nebo nedostatečný příjem vitamínu K může ovlivnit účinnost těchto léků.
  • Zvýšený příjem vitamínu K: Doplňky vitamínu K by měly být užívány „s rozumem“, aby nedošlo k předávkování, zejména u těch, kteří již získávají dostatek vitamínu K z potravy.
  • Specifické zdravotní stavy: Některé zdravotní stavy mohou ovlivnit absorpci nebo využití vitamínu K. Jedná se například o osoby s onemocněním jater nebo střevními problémy.

Vitamín K, je v těle uchováván pouze v minimálním množství (tělo nedovede mít nějaké velké „zásoby“). Tělo ale dovede poměrně účinně „recyklovat“ vitamín K. Přesto je ale důležité pravidelné doplňování „káčka“ z běžných potravin.

Obecně platí, že ten kdo má dostatečně pestrý jídelníček (a nemusí se jednat o nějakou „ultra zdravou dietu“ – stačí jen pestrá a vyvážená strava), by neměl potřebovat doplňovat vitamín K z nějakých potravinových doplňků.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Vitamín K – k čemu slouží (účinky, potraviny, předávkování) a jaká je doporučená dávka?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar