Účinné hubnutí po 40 – jak nastartovat metabolismus a zhubnout

Účinné hubnutí po 40 – jak nastartovat metabolismus a zhubnout

Zhubnout se dá i po 40. Vyžaduje to ale celkovou změnu myšlení, změnu životního stylu. Měli byste přejít na zdravý jídelníček (více zeleniny, méně zbytečných kalorií). Podstatný je i pravidelný pohyb. Každý den byste měli mít alespoň jednu hodinu aktivního pohybu. To vám pomůže při spalování kalorií, zlepšení fyzické a mentální kondice.

Říkáte, jsem příliš stará, na to abych měla tělo jako modelka? Přemýšlíte nad tím, že byste měli shodit pár kilo, nebo se prostě jen začít více hýbat a žít trochu zdravěji? Pokusíme se vám poradit, jak nastartovat metabolismus a zhubnout i po 40. Právě v tomto věku je ideální čas, na nějakou změnu životního stylu.

Jak nastartovat metabolismus po 40

Jak pro ženy, tak i pro muže platí, že po 40 se jejich tělo začíná výrazně měnit. Mohou za to hormony a obecně procesy spojené s postupným stárnutím organismu.

Ve 20 letech funguje metabolismus „úplně jinak“ než po 40. Ve 20 vám toho vaše tělo „odpustí“ opravdu hodně. Po 40 už ale naše tělo není tak „tolerantní“.

Pokud se ale po 40 chcete pustit do nějakých změn, znovu nastartovat metabolismus, shodit pár kilo, nebo prostě jen začít žít trochu zdravěji, bude to chtít trochu úsilí.

Změna životního stylu po 40

Základem pro zhubnutí po 40 je celkový „restart“ životního stylu. Není to jen o tom, že si několikrát za týden půjdete zacvičit, nebo že trochu pozměníte svůj jídelníček. Chce to celkovou změnu myšlení.

V průběhu života prochází člověk různými životními etapami. Každá u nich může být něčím zajímavá a přínosná. S každou z těchto životních etap je také spojen trochu jiný životní styl. Je možné, že po 40 u vás nastal čas, na novou životní etapu.

Jak zhubnout po 40

Pokud je jedním z vašich hlavních cílů to, abyste po 40 shodili pár kilo dolů, pak to bude vyžadovat celkovou změnu životního stylu. To znamená změnit jídelníček a začít se více hýbat. Není to ale jen o tom co jíte, nebo jak moc cvičíte.

Je potřeba myslet i na kvalitní odpočinek a smysluplné trávení svého času. Život není jen o stresování se v práci a starání se o rodinu.

Měli byste myslet i více na sebe. Mít nějaké koníčky, které vás budou bavit, a které budou dávat vašemu životu smysl. Které vám budou přinášet radost a dodávat pozitivní energii.

Jídelníček na hubnutí po 40

V mnoha návodech na hubnutí, je doporučováno, abyste snížili svůj kalorický příjem, začali jíst 5 malých jídel denně apod. To ale po 40 až tak úplně neplatí.

Ne každý má takové možnosti, aby si v každodenním „kolotoči“ mezi prací a rodinou, mohl myslet ještě na nějaké počítání kalorií, nebo na to, aby jedl pravidelně malé porce jídla apod.

Jezte pravidelně alespoň 3 jídla za den

Pro hubnutí po 40 je rozhodně důležité, abyste jedli pravidelně. Určitě to ale nemusí být 5 malých jídel denně, jak je často doporučováno. Pro úspěšné hubnutí postačí, pokud budete jíst pravidelně 3 jídla za den.

I vzhledem ke změnám v metabolismu, které postupně přichází s věkem, je důležité jíst pravidelně. A určitě nevynechávat nějaká jídla. Třeba snídaně, protože po ránu prostě nestíháte. Nebo obědy, protože v práci toho máte zrovna moc.

Pokud to nyní neděláte, tak prvním krokem pro úspěšné hubnutí po 40, je naučit se jíst pravidelně 3x za den.

Zdravý jídelníček pro hubnutí po 40

Zapomeňte na nesmyslné diety, které vás nutí jíst podle nějakého přesného návodu. To možná funguje pro krátkodobé snížení váhy. Není to ale udržitelný způsob, jak zhubnout.

Po 40 je rozhodně čas na změnu jídelníčku. I s ohledem na vaše zdraví byste se měli naučit jíst zdravěji.

Zvláště pro ženy kolem klimakteria platí, že pro úspěšné hubnutí a zachování dobrého zdravotního stravu potřebují především vyvážený mix všech makro i mikro živin. Zvláště v tomto období potřebuje tělo dostatek vitamínů a minerálů.

Základem pro zdravý jídelníček (nejenom pro hubnutí), je vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a tuků.

Omezte prázdné kalorie a zbytečné cukry

Rozhodně byste měli omezit konzumaci zbytečných kalorií. Po 40 se už vaše tělo neumí tak dobře vypořádat s nadbytečným příjmem kalorií.

To znamená, že byste měli z jídelníčku vypustit zbytečné kalorie. Jako jsou například slazené limonády a jiné podobné nápoje.

Omezit nadbytečný příjem cukru. Namísto hromady sladkostí si můžete dát pár kousků kvalitní čokolády. Na místo hromady cukru, si můžete osladit čaj lžičkou medu.

Je mnoho různých malých drobností, které pro vás nemusí představovat nějakou radikální změnu, a při tom podstatně vylepší váš jídelníček.

Zdravý jídelníček po 40 by měl zahrnovat hodně zeleniny. Naopak je nutné omezit konzumaci pečiva z bílé mouky (nahradit je celozrnnou variantou).

Podobně je nutné omezit i těstoviny z bílé mouky (opět můžete zkusit nějakou celozrnnou alternativu). Obecně je nutné u hlavních jídel omezit kaloricky bohaté přílohy. Například si na místo brambor, dát spíše zeleninu.

Jak zhubnout v pase po čtyřicítce

Pro zhubnutí břicha po 40 je podstatná změna jídelníčku. Díky vhodnější (zdravější a dietnější) stravě, může dojít k postupné redukci vnitřního (viscerálního) tuku. Ten je obvykle zodpovědný za velké, vypouklé břicho.

A platí to především pro muže. Je hodně mužů po 40, kteří mají takzvaný „pivní pupek“. Tedy zvětšené, vypouklé břicho, které je ale na dotek poměrně pevné. To je právě příznakem, že nadbytečný tuk je uložený uvnitř břišní dutiny. A tento vnitřní tuk představuje významné zdravotní riziko.

Vnitřní (viscerální) tuk je mnohem více zdraví škodlivý, než ten který máme pod kůží. Podkožního tuku (tukových faldů) se můžeme poměrně efektivně zbavit cvičením. Vnitřního tuku se ale zbavíme jen právě díky změně jídelníčku.

Jak začít cvičit po 40 – pro hubnutí a zlepšení fyzické kondice

U mnoha lidí po 40, se začíná projevovat sedavý způsob života. Zvláště, pokud nemají žádné aktivní koníčky. Pak jim najednou po 40 začíná dělat problém vyšlapat několik pater schodů.

Pravidelný pohyb, zvláště u lidí po 40 je velmi důležitý. Nejenom pro udržení štíhlé postavy, ale i pro zachování mentálního zdraví. Jen tak mimochodem – podle nejnovějších vědeckých studií, právě pravidelný pohyb, dokáže velmi podstatně zpomalit mentální stárnutí.

Cvičení alespoň půl hodiny denně (nebo raději celou hodinu)

Cvičení a pravidelný pohyb souvisí se zmiňovanou celkovou změnou životního stylu. I když toho možná máte hodně (práce, rodina atp.), po 40 je ideální čas trochu zpomalit a najít si i čas pro sebe. Třeba tím, že si dopřejete každý den alespoň jednu hodinu aktivního pohybu.

Při chůzi můžete spálit až 400 kalorií za hodinu

Může to být třeba jen delší procházka někde v přírodě. Hodinová svižná chůze, vám může pomoci spálit až 400 kalorií. Ale hlavně si při ní krásně „vyčistíte“ hlavu od celodenního stresu.

Hodina denně není tak moc. Je to minimální množství času, který byste si pro sebe měli udělat (bez ohledu na to, jak moc máte pracovních nebo rodinných povinností).

Kardio cvičení pro zhubnutí a zlepšení fyzické kondice

Pro hubnutí po 40 je nejvhodnější jakýkoliv „kardio“ pohyb. Tedy taková pohybová aktivita nebo cvičení, při které se tepová frekvence drží do maximálně 70% tepového maxima.

Můžete začít chodit na delší procházky, začít jezdit na kole, zkusit začít běhat, nebo začít chodit na nějaké cvičení. Můžete také vyzkoušet třeba Nordic walking. To je efektivní metoda, jak účinně spalovat kalorie a zlepšit si fyzickou kondici.

To, pro jaký pohyb nebo sport se rozhodnete, je v zásadě jedno. Podstatné je, aby vás daná aktivita bavila a přinášela vám pozitivní energii.

Nemá smysl začít běhat, pokud vás to vyloženě nebaví a děláte to jen z pocitu, že musíte. Jen proto, abyste zhubnuli, nebo abyste si zlepšili fyzickou kondici. Najděte si něco, co vás bude bavit.

Ostatní čtenáři si prohlédli: