Jak zhubnout a při tom jíst normálně

<span>Při hubnutí, není až tak důležité celkové množství přijatých kalorií, jako spíše to, abyste omezili nadměrnou glykemickou zátěž. Zhubnout se pak dá i bez hladovění a počítání kalorií. Můžete jíst normální porce jídla, a při tom hubnout. </span> Při hubnutí, není až tak důležité celkové množství přijatých kalorií, jako spíše to, abyste omezili nadměrnou glykemickou zátěž. Zhubnout se pak dá i bez hladovění a počítání kalorií. Můžete jíst normální porce jídla, a při tom hubnout.

Snažíte se zhubnout, vyzkoušeli jste už i nějakou dietu, a pořád žádný výsledek? Snažíte se cvičit a kila pořád nejdou dolů? Zhubnout se dá, i když jíte normálně, a netrávíte dlouhé hodiny běháním nebo trápením se v posilovně.

Jak zhubnout bez hladovění

Snažit se hubnout tím, že budete výrazně omezovat množství jídla (tak, že budete i hladovět), je hodně nešťastné rozhodnutí. Tím, že se budete trápit hlady, zcela určitě nezhubnete.

Ano, když dramaticky snížíte kalorický příjem, tak se to na vaší váze nějak projeví. Přece jen naše tělo, nedokáže žít jen ze vzduchu.

Výsledkem hladovění, ale nebývá opravdové zhubnutí. Spíše si tím můžete jen ublížit, nebo si zadělat i na závažnější zdravotní problémy.

Přímým důsledkem většiny hladových diet, je narušení metabolismu a správné funkce hormonů.

Možná se vám takto podaří krátkodobě snížit svoji váhu. Po několika týdnech hladovění, se vám sníží i váha. Dramatické omezení kalorického příjmu, ale není dlouhodobě udržitelné. Když začnete zase jíst, tak se vám kila velmi rychle vrátí zpět, a k tomu i něco navíc (jo-jo efekt).

Jak zhubnout bez počítání kalorií

I těm, kdo se nesnaží přímo hladovět, ale sází na počítání kalorií, a hlídání si toho, aby měli kalorický příjem nižší než kalorický výdej, se s největší pravděpodobností zhubnout nepovede.

Základní doporučení pro hubnutí – totiž, že kalorický příjem, musí být nižší než kalorický výdej, tak úplně nefunguje.

Pomineme to, že přesné hodnoty kalorického výdeje, jste schopni získat jen při nějakém laboratorním vyšetření. V běžném životě, máte k dispozici jen velmi přibližné hodnoty. To samé platí i pro kalorický příjem.

Podstatnější ale je to, že o hubnutí nebo tloustnutí, nerozhoduje ani tak celkové množství kalorií v jídle, jako spíše to, co jíte.

Pokud budete konzumovat nevhodné potraviny, tak budete kila nabírat. Velmi problematické jsou především potraviny, s vysokým glykemickým indexem.

Tyto potraviny zvyšují produkci hormonu inzulinu, který pak řídí ukládání nadbytečné energie do tukové tkáně. Současně dochází ke snížené produkci hormonu glukagonu, který mimo jiné ovlivňuje spalování tuků.

Důsledkem nevhodné skladby jídelníčku je pak to, že máte krátce po jídle, zase hlad. A energie z přijaté potravy, se primárně ukládá v podobě tukových zásob. Takže se vám nedaří zhubnout, nebo dokonce kila nabíráte.

Jak zhubnout bez intenzivního cvičení

Ani usilovné cvičení, nemusí být pro hubnutí to nejlepší. Podle vědeckých studií, totiž dochází k paradoxním situacím, kdy lidé s nadváhou (obezitou), spalují při intenzivním cvičení méně kalorií, než aktivní hubení lidé, v klidovém režimu.

Tento paradox je dán kompenzačními mechanismy a odlišným nastavením metabolismu. U lidí s nadváhou tak dochází k tomu, že pouze cca 70% z kalorií, které „spálí“ při aktivním pohybu, se projeví v celkovém denním kalorickém výdeji.

Pravidelné cvičení a pohyb, je zcela určitě zásadní, pro dlouhodobé udržování váhy. Jako prostředek pro rychlé hubnutí, ale příliš nefunguje.

Tím, že najednou začnete intenzivně cvičit, se vám moc efektivně zhubnout nepovede.

Jak zhubnout a při tom jíst „normálně“

Zhubnout ale můžete i bez nějaké drastické diety a bez intenzivního cvičení. Základem pro efektivní hubnutí, je spíše komplexní změna životního stylu a stravovacích návyků.

Pokud píšeme o tom, že hubnout se dá, i když jíte „normálně“, tak to pochopitelně neznamená přejídání nebo pravidelná konzumace „junk food“.

Můžete ale zhubnout, i když se nebude trápit hlady. A budete konzumovat „normální“ porce jídla.

Změna jídelníčku = základ pro zdravé hubnutí

Základem je vhodná skladba jídelníčku. Ten by měl obsahovat pouze malý podíl potravin s vysokým glykemickým indexem. Tj. měli byste omezit především sladká jídla a nápoje, potraviny na bázi bílé mouky, smažená jídla, nezdravé tuky, …, atd.

Není ale nutné, abyste jedli nějaké minimalistické porce jídla. Není ani nutné, abyste si jídlo rozdělovali na nějaké mikro porce, které pak jíte 5x – 6x za den.

Můžete se klidně „pořádně najíst normálně“ 2x – 3x denně a při tom hubnout. Existuje celá řada studií, které popírají častý mýtus o hubnutí, že nesmíte vynechávat snídani, nebo že je nutné jíst pravidelně, několikrát za den.

Ukazuje se, že pro řadu lidí je naopak vhodnější, pokud se nají i jen 2x za den. Tak aby v průběhu dne měli např. 6 – 8 hodin (tj. jen oběd + večeře), během kterých konzumují jídlo, a následně 16 – 18 hodin, během kterých vůbec nejí. Důležité je i nejíst pozdě večer či v noci.

Jak doopravdy zhubnout a nepřibrat kila zpět

Pokud je vaším cílem, doopravdy zhubnout, pak byste se neměli snažit, o nějaké rychlé hubnutí. Vaším cílem není zhubnout o 10 kilo za týden nebo za měsíc. Vaším cílem je zhubnout a nenabrat kila zpět.

Toho se nejlépe dosáhne tím, že celkově změníte svůj životní styl. Tato změna, ale nemusí proběhnout zde dne na den. Mnohem lepší, je dělat změny postupně – evoluce je lepší než revoluce.

Je potřeba změnit jídelníček a stravovací návyky. Váš jídelníček by měl zahrnovat více zeleniny, potravin na bázi celozrnné mouky, luštěniny, bílkoviny a přiměřené množství zdravých tuků.

Není ale nutné počítat kalorie nebo se trápit hlady. Měli byste snažit preferovat jídlo z čerstvých surovin a vyhýbat se průmyslově vyráběným potravinám.

Váš životní styl, by měl zahrnovat pravidelný pohyb. Půlhodinová procházka svižným tempem každý den, je pro hubnutí a udržení váhy efektivnější, než intenzivní cvičení někde v posilovně, jen jednou či dvakrát za týden.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Jak zhubnout a při tom jíst normálně

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar