Návod, jak úspěšně zhubnout o 15 kg – osobní zkušenost

<span>Za poslední rok, jsem zhubnula o cca 15 kilo. Změnila jsem jídelníček (a chutná mi to!). Začala jsem pravidelně cvičit (a baví mě to!). Zjistila jsem, že ve výsledku není podstatní, kolik vážím, ale abych se cítila spokojeně!</span> Za poslední rok, jsem zhubnula o cca 15 kilo. Změnila jsem jídelníček (a chutná mi to!). Začala jsem pravidelně cvičit (a baví mě to!). Zjistila jsem, že ve výsledku není podstatní, kolik vážím, ale abych se cítila spokojeně!

Pokud hledáte nějaký zaručený návod, jak zhubnout o 15 kg za týden, za měsíc, nebo za dva měsíce, tak jste bohužel na špatném místě.

Pokud hledáte nějaký návod, jak zhubnout bez cvičení, bez změny jídelníčku, bez toho, že byste se alespoň trochu snažili, tak jste zde bohužel také špatně.

Jediné, co vám mohu nabídnout, je moje osobní zkušenost, jak se mi povedlo zhubnout o 15 kg.

Rozhodně si netroufám tvrdit, že se jedná o nějaký sofistikovaný návod na hubnutí, který vám zaručeně pomůže. Je to je má osobní zkušenost, jak se mi to povedlo, co u mě fungovalo, a co ne. Jestli to může pomoci i někomu jinému, to netuším …

Potřebuju zhubnout o 15 kilo …

Je to už skoro rok, co jsem se dostala do situace, kdy mi moje váha, už začala přerůstat přes hlavu. Asi nikdy jsem nebyla úplně nejštíhlejší, ale tehdy, už to začalo být neudržitelné.

Moje váha postupně překonala hranici 85 kilo (měřím jen 170 centimetrů) a začala se pomalu pohybovat směrem k devadesátce. Když pominu to, že jsem se skoro v každém oblečení cítila nepohodlně, tak to byl problém i jinak.

Dělaly mi problém schody, jakákoliv náročnější aktivita, a plno dalších věcí. Nelíbila jsem se sama sobě.

Ne že bych se s tím nikdy nepokoušela něco udělat. Snažila jsem se zhubnout. Znáte to, nějaké novoroční předsevzetí, že začnu hubnout, jsem mívala už několik roků před tím. Vždy mě to na několik dní/týdnů popadlo, ale pak se vše vrátilo do starých kolejí.

Pak už jsem si ale řekla, že to není o tom, co bych chtěla/nechtěla, ale že už prostě nemám na vývěr. Nemohla jsem přece skončit, jako 90 kilová koule, nebo ještě hůř.

Jak začít hubnout aby to fungovalo?

Za svůj život, jsem vyzkoušela hned několik „zaručených“ způsobů, jak hubnout. Diety, cvičení, intenzivní redukční programy, apod.

Poučena z předchozích nezdarů, jsem si řekla, že tentokrát vynechám všechny odborníky a zaručené návody, a budu používat jenom svoji hlavu.

Řekla jsem si, že namísto toho, abych se do hubnutí vrhla po hlavě, tak jako už několikrát před tím, se tentokrát pokusím o rozumnější přístup. Že budu zkoušet dělat postupné změny, abych zjistila, co funguje a co.

Hubnutí o 15 kilo a změna jídelníčku

Hned na začátku jsem si řekla, že se nehodlám trápit s nějakou redukční dietou. To u mě nikdy nefungovalo.

Jasně, byla jsem schopná vydržet třeba celý měsíc s krabičkovou dietou, a nebyla to zas až taková hrůza. Dokonce jsem tehdy i pár kilo shodila. Ale pak se zase vše vrátilo do starých kolejí.

Začala jsem hubnout tak, že jsem si prvních 14 dní, jen zapisovala co běžně jím (neřešila jsem kalorie, jen co a kolik přibližně sním).

Současně jsem si řekla, že zkusím postupně omezit alespoň to, co je na první pohled nezdravé.

Začala jsem jíst zdravěji, ale bez diety

Takže jsem posupně omezila pití sladkých nápojů. Celý život jsem byla zvyklá pít vodu se sirupem, nebo i limonády, atp. Nově jsem začala experimentovat, zjistila jsem, že mi docela chutná jen obyčejná voda, kam si přidám trochu citrónu, máty nebo jahod.

Dále jsem začala do jídelníčku přidávat více zeleniny. Nejprve jen malou misku, pár kousků zeleniny, jako přílohu ke každé večeři. Po pár týdnech se z malé misky, stala střední miska. A teď už jím skoro na každou večeři jen zeleninu a kousek pečiva.

Postupně jsem začala měnit i obědy a snídaně. Na „extra“ zdravou stravu jsem nikdy moc nebyla. Teď jsem ale začala zkoušet i něco nového. Snažila jsem se staré recepty pojmout trochu zdravěji. U spousty jídel stačilo změnit jen něco málo. Třeba vyměnit obyčejné těstoviny za celozrnné.

Jak už jsem ale psala, kalorie jsem nijak neřešila. Ani jsem se nesnažila nějak omezovat velikost porcí. Jedla jsem tak abych neměla hlad. Navíc poté, co jsem začala cvičit, jsem možná jedla i o něco více. Ale současně o něco zdravěji.

Hubnutí o 15 kg a cvičení

Od začátku mi bylo jasné, že bez pohybu asi nezhubnu. Hned zpočátku, jsem si koupila nové boty a fitness náramek, a zkoušela jsem začít hodně chodit. Poměrně brzy jsem ale zjistila, že snažit se nachodit každý den 10 000 kroků, jak se všude doporučuje je nesmysl. To s prací, rodinou a dětmi, prostě nezvládám.

Když jsem měla dobrý týden, tak jsem se dostala na průměrně 7000 kroků za den. Určitě se mi tím trochu zlepšila fyzická kondice (už jsem se tolik nezadýchávala při chození do schodů), ale neměla jsem pocit, že by to bylo nějak poznat na váze.

Takže jsem si pak zkusila zaplatit individuální lekce s trenérkou. Původně jen na zkoušku, na 3 měsíce, že to zkusím a uvidím (teď už tam chodím skoro rok, a mám v plánu pokračovat).

Na individuální lekce cvičení, jsem chodila 2x týdně, vždy na hodinu. Asi jsem měla štěstí na dobrou trenérku, nebo nevím. Ale zjistila jsem, že mě to cvičení s ní vlastně baví.

Na rozdíl od mých předchozích pokusů o cvičení, jsme tentokrát cvičili „celé tělo“. Žádné nudné zvedání činek nebo otravné sedy lehy.

Skoro každá lekce byla trochu jiná. A pokaždé mě ta moje trenérka přinutila „jít o kousek dál“ (za to jsem ji občas v duchu proklínala – vlastně někdy i nahlas).

Jak dlouho mi trvalo zhubnout o 15 kilo?

Vzhledem k tomu, že k pořádnému cvičení jsem se dostala až po třech měsících od mého „začátku“ hubnutí, a i vzhledem k tomu, že změny v jídelníčku probíhaly jen pomalu, postupně, tak mi hubnutí asi trvalo docela „dlouho“.

Začínala jsem asi před rokem s váhou lehce přes 85 kilo. Teď už se mi poslední měsíc moje váha drží okolo 70 – 72 kilo. Změna je na první pohled viditelná!

První 2 – 3 měsíce, se moje váha moc neměnila. Původně se jen zastavilo další zvyšování hmotnosti, a pak to začalo postupně klesat.

Pod 80 kilo jsem se dostala asi po 5 měsících hubnutí. Dalších 8 – 10 kilo jsem shodila během následujícího cca půl roku.

Takže zhubnout o 15 kilo, mi trvalo přibližně půl až tři čtvrtě roku. Teď to moje hubnutí moc ani nevnímám, jako nějakou snahu o redukci nadbytečného tuku. Spíše je to celková změna životního stylu.

Zvykla jsem na pravidelné cvičení a baví mě to. Naučila jsem se jíst jinak (neříkám, že zrovna dietně) a chutná mi to. Hlavně se ale cítím lépe a jsem sama se sebou spokojená. To, kolik přesně vážím, ve výsledku není až tak důležité!

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Návod, jak úspěšně zhubnout o 15 kg – osobní zkušenost

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar