Kolik kroků ujít za den? Nemusí to být 10 000 kroků – pro zdraví stačí jen cca 4000 kroků!

<span>Pokud chcete zhubnout, nebo si zlepšit zdraví (a snížit riziko předčasného úmrtí), pak není nutné nachodit 10 000 kroků za den. Podle nejnovější vědecké studie, stačí jen necelé 4 tisíce kroků. Prokazatelný přínos, má už jenom 3867 kroků za den.</span> Pokud chcete zhubnout, nebo si zlepšit zdraví (a snížit riziko předčasného úmrtí), pak není nutné nachodit 10 000 kroků za den. Podle nejnovější vědecké studie, stačí jen necelé 4 tisíce kroků. Prokazatelný přínos, má už jenom 3867 kroků za den.

V mnoha různých návodech na hubnutí, nebo pro zlepšení zdraví, se neustále doporučuje, že bychom měli za den ujít 10 000 kroků. Jedině 10 tisíc kroků každý den, prý zajistí úspěšné hubnutí, nebo zlepšení zdravotního stavu.

Nutnost ujít 10 000 kroků každý den je ale mýtus. Je to jen starý marketingový slogan, který nemá s realitou nic společného. Poměrně nedávno, ale vědci spočítali, kolik kroků je opravdu potřeba ujít každý den, aby to mělo nějaký prokazatelný výsledek.

10 000 kroků každý den pro hubnutí je mýtus

Doporučení, že bychom měli každý den nachodit právě 10 000 kroků je velmi starý mýtus. Vzniklo to už kdysi dávno v Japonsku. V 60 letech, tehdy japonská firma uvedla na trh mechanické krokoměry, které měly počítadlo do 10 000 kroků.

V souvislosti s letní olympiádou v Tokiu, byl propagován zdravý životní styl, a doporučení ujít 10 tisíc kroků za den, se stalo ústředním motivem marketingové kampaně.

Od té doby, se toto pofidérní doporučení používá stále dokola. Není ale žádný vědecký důkaz, že by právě 10 000 kroků mělo nějaký pozitivní vliv. Skutečná hodnota počtu kroků, která přináší nějaký prokazatelný benefit, je podstatně nižší.

Na druhou stranu, pokud každý den poctivě ujdete 10 tisíc kroků, tak tím zcela určitě nic nezkazíte. Pokud jste se už naučili na toto množství pohybu, tak s tím klidně pokračujete dál.

Kolik kroků ujít za den pro zlepšení zdraví? Stačí jen 3 867 kroků

V nedávné době, provedli vědci rozsáhlou studii – jednalo se o metaanlýzu zahrnující dalších 17 vědeckých studií, které dohromady zkoumaly 226 889 lidí. U nich se sledoval počet kroků za den a vliv a zdravotní stav.

Ve výsledku se zjistilo, že už jenom 3 867 kroků za den stačí na to, aby došlo k významnému snížení rizika předčasného úmrtí. Viz příslušná vědecká studie (v angličtině).

Současně ale platí, že čím více pohybu, tím lépe. Každých dalších 1000 kroků navíc, znamená snížení rizika o dalších 15%.

Opravdu stačí jen cca 4 000 kroků? Ano i ne!

Zmíněných necelých 4000 kroků, je poměrně málo. To se dá nachodit i při celodenním pobytu doma, jen chozením po bytě (zvláště pokud používáte nějaký méně kvalitní měřič, který vám jako „kroky“ bude počítat třeba i čištění zubů).

Pro maximální zdravotní přínos (nebo pokud chcete zhubnout), byste měli co největší část denní porce kroků ujít v jednom souvislém celku. Tedy nějaká delší procházka, ideálně svižnějším tempem, a případně i někde v přírodě, na čerstvém vzduchu.

Chození po bytě, nebo i drobné pochůzky někde venku, při kterých v průběhu dne nasbíráte potřebný počet kroků, určitě nebude mít ten správný efekt.

Kolik kilometrů jsou 4 000 kroků?

Pokud by vás zajímalo, jak velkou vzdálenost představuje těchto 3 867 kroků, pak se to dá poměrně jednoduše spočítat. Viz například tato kalkulačka po přepočet kroků na kilometry.

Pro někoho s výškou 180 centimetrů, představuje 3867 koků necelé 3 kilometry (2,92 km). Je to ale jenom orientační přepočet.

Počet kroků vzhledem ke vzdálenosti, závisí na rychlosti chůze, na terénu a na dalších faktorech. Lepší je použít nějaký krokoměr, fitness náramek, chytrý telefon nebo hodiny.

Tyto přístroje, dovedou spočítat kroky poměrně přesně (neplatí to ale vždy, některé levnější přístroje, počítají kroky hodně „kreativně“ – spíše jen odhadují, než skutečně počítají).

Kolik kroků ujít za den pro zhubnutí? Rozhodně více, než doposud!

Počet kroků, který má pozitivní vliv na zlepšení zdraví, je ale trochu jiný údaj, než počet kroků, který je potřeba pro zhubnutí.

Počet kroků, které byste měli nachodit, abyste začali hubnout, může být úplně jiné číslo. A především to bude hodně individuální.

Pro někoho bude stačit začít chodit i jenom těch 4000 kroků, aby se to projevilo na váze. U jiného, ale nemusí mít tento počet kroků, vůbec žádný vliv na váhu.

Pro obecné doporučení, kolik kroků ujít při hubnutí, se dá říci jenom, že by to mělo být více než doposud.

Pokud chcete začít hubnout, tak nutné se více hýbat. Kdo se hýbe jen velmi málo, pro toho bude stačit i jen mírné zvýšení množství pohybu, aby byl vidět nějaký efekt.

Kdo se ale hýbe více (a přesto má nadváhu), ten bude muset přidat podstatně větší porci pohybu. Nebo se namísto chození zaměřit spíše na rozvoj síly a svalové cvičení. Nebo si více hlídat jídelníček.

Zcela určitě není jedno univerzální číslo – počet kroků za den, díky kterému byste začali hubnout.

Podle dostupných vědeckých studií, neexistuje nějaké magické číslo, nebo nějaký práh, při jehož dosažení byste měli „splněno“.

Čím více pohybu, tím lépe – nebo ne?

Obvykle platí, že čím více pohybu, tím lépe. Pozor ale jenom na to, že to platí jen pro zdravý a přirozený pohyb.

Pokud se někdo zaměří na výkonnostní sport, nebo ultra náročné disciplíny, tak tam už je velký objem pohybu diskutabilní.  Stejně tak, jako když bude mít špatnou techniku, nebo bude používat nevhodné pomůcky (špatné boty, apod.).

Pohyb pro zdraví, nebo pro hubnutí, by měl být přiměřený. Nadměrná zátěž, může vést k mnoha různým zdravotním rizikům (pro klouby, páteř, a obecně pro celý pohybový aparát). Mnoho lidí sportuje nadměrně, takže svému tělu spíše škodí.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Kolik kroků ujít za den? Nemusí to být 10 000 kroků – pro zdraví stačí jen cca 4000 kroků!

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar