Ráno nebo večer? Nejlepší doba na cvičení nejenom pro hubnutí

<span>Pro ženy je nejlepší doba cvičení na hubnutí hned po ránu. Pokud chce žena více síly nebo více vytrvalosti, pak by měla cvičit večer. Pro muže lepší cvičení večer (jak pro hubnutí, tak i pro zlepšení fyzické kondice). </span> Pro ženy je nejlepší doba cvičení na hubnutí hned po ránu. Pokud chce žena více síly nebo více vytrvalosti, pak by měla cvičit večer. Pro muže lepší cvičení večer (jak pro hubnutí, tak i pro zlepšení fyzické kondice).

Pokud se snažíte zhubnout, pak už víte, že to bez nějakého cvičení, nebo bez nějaké fyzické aktivity nepůjde. Pohyb je prostě základ. A nejenom pro hubnutí. Přiměřené množství vhodného pohybu, je nezbytné pro zdraví.

Při cvičení, ale nezáleží jenom na tom, jaký sport nebo cvičení děláte, a jak dlouho. Záleží i na tom, ve kterou denní dobu, se cvičení budete věnovat. Je rozdíl, jestli cvičíte ráno nebo večer.

Také je rozdíl v tom, jak to mají ženy, a jak to mají muži. Pro hubnutí je potřeba cvičit ráno (platí pro ženy). Pro sílu a vytrvalost, je potřeba cvičit odpoledne/večer (platí pro ženy i pro muže).

Minimální doba cvičení pro zdraví

Ať už se snažíte zhubnout nebo ne, pravidelný pohyb je velmi důležitý pro zdraví. Existuje celá řada různých odborných doporučení. Například podle WHO, bychom měli každý týden věnovat aktivnímu pohybu alespoň 150 minut.

To je ale jen úplné minimum, pro udržování dobrého zdravotního stavu. Pro další zdravotní benefity, by množství pohybu mělo být dvojnásobné (300 minut středně intenzivní aktivity nebo 150 minut aktivity s vyšší intenzitou, případně kombinace – například 150 minut středně intenzivní aktivity a 75 minut vyšší intenzity, přičemž minimální doba jedné aktivity je 10 minut).

Cvičení ráno nebo večer?

Každý to má trochu jinak. Někdo je spíše skřivan a má nejvíce energie hned po ránu. A jiný je zase sova a „ožívá“ až později. Někdo má k dispozici čas ráno, jiný je odkázaný jen na odpoledne/večer po práci nebo po škole.

Účinnost (efektivita) cvičení, ale rozhodně není stejná ráno i večer.  Není to jen o tom, jak se nám to hodí, a jak je to pro nás nejpohodlnější.

Výsledný efekt cvičení na hubnutí nebo na rozvoj síly/vytrvalosti, je velmi ovlivněný tím, nakolik je cvičení v souladu s našimi vnitřními, biologickými hodinami.

Pro ženy je nejlepší doba na cvičení při hubnutí ráno

Pokud se žena rozhodne začít cvičit především proto, aby shodila pár kilo, a zhubnula, pak by měla určitě cvičit především ráno.

Vyplývá to z vědecké studie výzkumného týmu vedeného americkým fyziologem Paulem Arcierem ze Skidnore College.

Pokud by cílem cvičení ženy, bylo naopak spíše zlepšení fyzické kondice (síla, vytrvalost), pak je lepší cvičit večer.

V odkazované studii vědci zjistili, že u žen záleží na tom, ve kterou denní dobu, se věnují cvičení, v závislosti na tom, jakých výsledků chtějí dosáhnout.

Při cvičení ráno, je úbytek tuku na břiše, na bocích nebo na zadku větší, než při cvičení večer. Naopak nárůst svalové hmoty nebo zlepšení vytrvalosti, je měřitelně vyšší při cvičení večer, než při cvičení ráno.

Platí ale, že cvičení má pozitivní efekt v obou případech. Sport (obecně pohyb) je prospěšný ve kteroukoliv denní dobu.

Při správném načasování, ale mohou ženy maximalizovat požadovaný efekt (hubnutí nebo zlepšení fyzické kondice). Při cvičení ráno, budou hubnout rychleji, s menší námahou.

Pro muže je nejlepší cvičení večer

Pro muže to ale neplatí. U nich to se cvičením s ohledem na zvolenou denní dobu, funguje odlišně. Pánové si mohou po ránu klidně přispat, a provozování nějaké fyzické aktivity nechat až na večer.

Pokud se bude muž snažit zhubnout, nebo si bude chtít zlepšit fyzickou kondici (síla/vytrvalost), pak je pro něj jednoznačně nejlepší dobou pro cvičení až druhá polovina dne, spíše večer.

Večerní cvičení u mužů, přináší výraznější snížení hladin cholesterolu. Zlepší se jim krevní tlak, a jsou zde i další pozitivní dopady na zdraví. Při večerním cvičení, také dochází k výraznějšímu úbytku tuku v těle, než při cvičení ráno.

Neznamená to ale, že by pro muže bylo cvičení ráno zbytečné. I při cvičení ráno či dopoledne, dochází k výraznému zlepšení. Ve srovnání s cvičením večer, je ale o něco málo menší.

Takže pokud by muž nebyl limitovaný časem, a mohl si vybrat, zda bude cvičit ráno nebo večer, pak je jednoznačně lepší volbou nechat sport, nebo jinou pohybovou aktivitu až na druhou část dne, resp. na večer.

Pokud ale muž tuto možnost nemá, pak mu ranní cvičení určitě nijak neublíží. Jen výsledky budou o něco málo horší (resp. pozitivní efekt cvičení bude menší).

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Ráno nebo večer? Nejlepší doba na cvičení nejenom pro hubnutí

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar