Proč mi rostou málo vousy? Nebo proč nerostou vůbec? Jak zrychlit růst vousů?

<span>Vousy u mužů (chlapců) začínají růst mezi 12 a 16 rokem. Rychlost růstu vousů (a jejich množství, hustota či kvalita) je ovlivněna především genetikou. Velkou roli hraje množství hormonu testosteronu. Roli hraje ale i strava (jídelníček), stres a zdravotní stav. Rychlost růstu je možné podpořit (kosmetika, změny jídelníčku, masáže).</span> Vousy u mužů (chlapců) začínají růst mezi 12 a 16 rokem. Rychlost růstu vousů (a jejich množství, hustota či kvalita) je ovlivněna především genetikou. Velkou roli hraje množství hormonu testosteronu. Roli hraje ale i strava (jídelníček), stres a zdravotní stav. Rychlost růstu je možné podpořit (kosmetika, změny jídelníčku, masáže).

Růst vousů u muže (rychlost růstu, hustota a kvalita „obličejového“ porostu), je ovlivňována mnoha různými faktory. Velkou roli hraje genetika, zdravotní stav, věk nebo i další vnější a vnitřní faktory.

Vousy u muže začínají růst obvykle v pubertě (mezi 12 a 16 rokem), a rostou až do konce života (a dokonce i krátkou dobu po smrti). Rychlost růstu vousů a intenzita, se v průběhu života mění.

Kdy začínají růst vousy?

Počátek růstu vousů, je spojen s nástupem puberty a s hormonálními změnami u chlapců. Za růst vousů je zodpovědný především hormon testosteron. Jeho hladina se v těle chlapců, začíná zvyšovat právě se začátkem puberty.

Začátek růstu vousů, a intenzita, se kterou vousy v pubertě rostou, je ale velmi individuální. Není až tak vzácnou výjimkou žák na základní nebo střední škole, který má už regulérní plnovous. U většiny kluků, je ale začátek růstu vousů velmi pozvolný.

Rozlišují se 2 fáze růstu vousů:

  • Pubertální vousy: V pubertě začnou vyrůstat tenké a měkké chloupky na horním rtu a postupně se rozšiřují po obličeji. Tyto chloupky mohou být jemné a řídké.
  • Zrání vousů: Jak muži dospívají, vousy začnou houstnout a stávají se drsnějšími a hustějšími. Může trvat několik let, než dosáhnou plné zralosti. Někteří muži mohou mít „zralé“ vousy již během svých pubertálních roků, zatímco jiní možná nebudou mít husté vousy ani do svých 20 nebo 30 roků.

Jak rychle rostou vousy? Čím je ovlivněna rychlost růstu vousů?

Průměrná rychlost růstu vousů, je přibližně 0,3 mm až 0,5 mm za den, což je zhruba 1 cm až 1,5 cm za měsíc. Toto číslo však může kolísat v závislosti na genetice, věku, stravě a dalších faktorech.

Dědičnost hraje klíčovou roli v tom, jak rychle a hustě vám vousy rostou:

  • Pokud měl váš tatínek nebo dědeček husté vousy, je pravděpodobné, že je budete mít také
  • Pokud ale měl váš tatínek jen řídké vousy a holí se jen párkrát za týden, pak vás to možná čeká také
  • Část genetické výbavy ale máte i od matky, takže vzhled a množství vousů u otce, není jednoznačně určujícím faktorem, jak budou vypadat vaše vousy

Zásadní roli, hraje i množství hormonů. Jedná se především o testosteron a dihydrotestosteron (DHT).

Hladina těchto hormonů je individuální. Někdo má testosteronu více (a s tím souvisí i vzhled a rychlost růstu vousů, ale i další projevy). A někdo má testosteronu méně.

Hladina tohoto hormonu se navíc mění i během života. Zvláště v pozdější fázi života, dochází k výraznějšímu poklesu množství testosteronu (andropauza u mužů).

Zdravá a vyvážená strava může podporovat růst vousů

Rychlost růstu vousů, může být ovlivněna i stravou. Některé živiny, mohou podporovat růst vousů:

  • Biotin (vitamin B7): Známý také jako „vitamin pro vlasy“, může podporovat růst vlasů a vousů.
  • Protein: Vlasy a vousy jsou tvořeny proteinem keratinem, takže dostatek proteinu ve stravě může podporovat jejich růst
  • Zinek a železo: Tyto minerály hrají klíčovou roli v růstu vlasů a vousů
  • Vitaminy skupiny B: Kromě biotinu mohou také další vitaminy skupiny B (jako je B12 nebo B5), podporovat zdravý růst vlasů a vousů
  • Omega-3 mastné kyseliny: Tyto tuky mohou podporovat zdravý růst vlasů a vousů tím, že zvyšují pružnost a hydrataci vousů

Stres nebo zdravotní problémy mají negativní vliv

Zvýšená míra stresu, má na lidský organismus velmi výrazné negativní dopady. Stres je také často zodpovědný za nadváhu a obezitu. Stres je příčinou mnoha různých nemocí a zdravotních problémů.

Stres má negativní vliv i na růst vousů (a vlasů). Chronický stres může způsobit zpomalení růstu vousů a dokonce může vést k vypadávání vousů (a to samé platí i pro vlasy).

Růst vousů je ovlivňován i celkovým zdravotním stavem. Některé zdravotní problémy, jako je hypotyreóza nebo anémie, mohou omezovat růst vousů.

Některé léky mohou ovlivnit růst vlasů a vousů (nejvýraznějším příkladem je asi chemoterapie, při které může docházet k úplné ztrátě veškerého ochlupení, včetně vlasů a vousů),

Negativním faktorem je například i kouření. Kouření může snížit průtok krve do folikulů vlasů, což může způsobit zpomalení růstu vousů.

Budou mi růst vousy rychleji, když se budu často holit?

Někteří lidé si myslí, že když se budou často holit, tak jim vousy porostou rychleji. Je to ale jenom pověra.

Důvodem, proč si to někteří lidé myslí, je optické zkreslení. Rozdíl mezi hladce oholenou tváří a tváří s vousy s délkou 0,3 – 0,5 milimetru (což je růst za jeden den), je vidět na první pohled a je to velmi výrazný rozdíl.

Pokud se neoholíte pravidelně, tak rozdíl mezi trochu delšími vousy, už není skoro vidět. Pokud se někdo neholí pravidelně, a má delší vousy, tak denní přírůstek skoro nepozná.

Nefunguje to ani u dospívajících kluků. Pokud někomu zatím nerostou vousy, tak mu nijak nepomůže pravidelné holení. Tím se růst vousů určitě nenastartuje. V pubertě je nutná trpělivost a počkat si.

Jak podpořit růst vousů?

Růst vousů, je ale možné přesto podpořit. Jsou 3 klíčové faktory, které zrychlují růst vousů:

1) Zdravá pokožka = péče o pleť je spíše doménou žen, zdravá kůže v obličeji, ale má velký vliv i na růst vousů u muže. Pro podpoření růstu vousů a zkvalitnění „obličejového“ porostu, je vhodné používat kosmetické doplňky. Jednou nebo dvakrát za týden je dobré použít peeling (zbaví pokožku odumřelých buněk). Nebo i další přípravky, které čistí póry a udržují pleť v optimální kondici.

2) Prokrvená pokožka = prokrvená kůže má také vliv na rychlost růstu vousů. A je celkem jedno, jestli to bude nějaká fyzická aktivita (sport nebo něco jiného) nebo obličejová masáž.

3) Zdravý jídelníček = jak již bylo uvedeno výše, pro růst vousů jsou důležité některé vitamíny a minerály. Jedná se především o vitamín biotin (B7) a kyselinu panthotenovou (B5). Z minerálů je to hlavně zinek (obsahují ho v ořechy, luštěniny, tofu, tempeh, celozrnné obiloviny, hovězí maso, v játra, ryby, pivovarské kvasnice, sýry, …). A dále i železo, a některé další minerály.

Proč rostou vousy jenom mužům? Mohou růst i u ženy?

Vousy primárně rostou mužům kvůli působení mužských pohlavních hormonů, zejména testosteronu a jeho odvozené formy, dihydrotestosteronu (DHT). Tyto hormony stimulují růst vousů během puberty a určují také, jak husté vousy muži v dospělosti mají. A jak rychle jim porostou.

Vousy u muže vs. vousy u ženy

Všichni lidé mají vlasové folikuly na obličeji, ale u žen obvykle nerostou vousy stejně hustě nebo stejně dlouhé, jako u mužů kvůli nižším hladinám testosteronu. Místo toho mohou ženy mít jemné, světlé chloupky na obličeji, které jsou známé jako vellusové vlasy.

Hirsutismus

Některé ženy však mohou mít nadměrný růst tmavých, hrubých chloupků na obličeji a těle, což se nazývá hirsutismus. Tento stav může být způsoben vyššími hladinami androgenů (mužských pohlavních hormonů) v těle. Hirsutismus může být spojen s určitými zdravotními stavy, jako je polycystický ovariální syndrom (PCOS), nádory nebo endokrinní poruchy.

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Proč mi rostou málo vousy? Nebo proč nerostou vůbec? Jak zrychlit růst vousů?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar