Jaká je nejlepší letní dieta? Co jíst v létě při hubnutí?

<span>Léto je ideální doba na hubnutí. K dispozici je čerstvá zelenina. Jídelníček si můžete zpestřit při grilování (je mnoho dietních a zdravých potravin, které se dají ugrilovat). Pozor na zbytečné cukry (slazené nápoje, smetanové zmrzliny, apod.).</span> Léto je ideální doba na hubnutí. K dispozici je čerstvá zelenina. Jídelníček si můžete zpestřit při grilování (je mnoho dietních a zdravých potravin, které se dají ugrilovat). Pozor na zbytečné cukry (slazené nápoje, smetanové zmrzliny, apod.).

Léto je ideální doba na hubnutí. Dlouhé dny a hezké počasí, jsou skvělé pro sportování nebo aktivní trávení času venku, v přírodě. Během letní sezóny, je také snadno dostupná zelenina a ovoce. Letní vedra také rozhodně nesvádí k přejídání se nebo k nějakým těžkým jídlům. Slunečné dny, nás ani nenutí zahánět splíny čokoládou nebo přejídáním se.

Tipy co jíst při hubnutí v létě

Při hubnutí je důležité jíst zdravě a rozumně. Hladovění opravdu není správná metoda jak zhubnout. Na hubnutí nejsou ani dobré nějaké extrémní diety. Vlastně to platí pro všechny diety.

Pro hubnutí a udržení váhy, je dobré jíst zdravě, to co vám chutná, nepřejídat se a vyhýbat se zbytečným kaloriím.

Nemá ale smysl, snažit se o nějakou přísnou dietu. To se dá vydržet jen krátkodobě. Jako metoda pro úspěšné a dlouhodobé snížení váhy, dieta moc nefunguje.

Léto nabízí mnoho různých příležitostí, jak si zpestřit jídelníček. V teplém počasí obvykle většina lidí preferuje lehčí jídla. Pozor jen na zmrzliny a nanuky – ty mohou být jak poměrně zdravé, tak i vyložené kalorické bomby.

Léto je hlavní sezóna grilování, což je při hubnutí ideální

Během letních měsíců, se poměrně hodně griluje (podle průzkumů pravidelně griluje 81% Čechů). Grilování může být velmi dobrým způsobem, jak si zpestřit jídelníček při hubnutí. A to hned z několika důvodů:

  • Grilovat se dá jak maso, tak i zelenina (nebo i ovoce) – to je vše, co potřebuje pro zdravý a dietní jídelníček
  • Při grilování se nepoužívá olej jako při smažení – grilované maso je zdravější a dietnější
  • Při grilování preferujete zdravé potraviny jako je kuřecí maso, ryby, zelenina (grilovaný bůček není dietní jídlo)
  • Pozor na marinády, které obsahují hodně cukru
  • Pozor na různé omáčky a dochucovadla, která také mohou mít hodně cukrů nebo tuků (i obyčejný kečup obsahuje až 22 gramů cukru na 100 gramů; tatarka obsahuje 41 gramů tuku na 100 gramů a je to opravdová kalorická bomba – 400 kalorií (kcal)/100 gramů)

Ideální letní jídlo je zeleninový salát

Během teplých letních dní, zpravidla nikdo nemá chuť na běžnou klasiku (zvláště ta česká, se hodí jen pro podzim nebo zimní měsíce). Těžká jídla, nebo i běžná teplá kuchyně, není zcela ideální, když je zrovna venku přes 30 stupňů.

Ideální letní jídlo je zeleninový salát. Téměř všechny druhy zeleniny, obsahují poměrně vysoký podíl vody. To znamená podstatně méně kalorií, a také se to více hodí v letních vedrech. Zeleninový salát vás zasytí a osvěží, i když venku zrovna pálí sluníčko.

Zeleninový salát má i další výhody. Je to jídlo, které nabízí neuvěřitelnou variabilitu. Dá se připravit na tisíc různých způsobů:

  • Do salátu si nezapomeňte přidat i nějaké bílkoviny (kuřecí maso, tuňáka, vajíčko, fazole nebo alespoň nějaká semínka či ořechy)
  • Pozor na dresinky a omáčky – zeleninový salát, je dobrý i jen s olivovým olejem, pokud preferujete klasické dresinky, tak pozor na ty s vysokým obsahem cukrů a tuků
  • Namísto běžných dresinků se dá použít i jen čistý bílý jogurt, doplněný o nějaké bylinky, česnek, zelený pepř, nebo něco jiného

Může se při hubnutí jíst i zmrzlina?

Letní dovolená na pláži u moře nebo někde u bazénu, se bez zmrzliny asi nedá vydržet. Většina zmrzlin, se ale nedá označit za ideální dietní jídlo. Platí to především pro smetanové zmrzliny. Nebo i pro mnoho dalších, kde je více cukru než skutečného ovoce.

Při hubnutí je dobré volit zmrzliny, které obsahují i bílkovinnou složku – platí to pro tvarohové zmrzliny, jako je klasický český Míša. Jsou i další zmrzliny s vyšším obsahem proteinu.

Alternativou – skoro dietní zmrzlinou – mohou být i různé domácí chlazené/mražené ovocné pochoutky. Ty je možné snadno vyrobit jen rozmixováním ovoce (bez přidávání cukru).

Asi nikdy to nebude vyloženě dietní mlsání, ale je to určitě lepší, než vysoce kalorické smetanové zmrzliny, nebo nanuky obalené v „tunách“ čokoládové polevy.

Hubnutí v létě – pijte hodně vody

Během teplých dní, potřebuje tělo zvýšený příjem tekutin. I když se vám zrovna na záda nelepí propocené tričko, tak při vyšších teplotách, tělo stejně ztrácí mnoho tekutin.

Ideální na zahnání žízně, je voda. Úplně obyčejná kohoutková nebo balená stolní voda. Je to mnohem lepší zdroj tekutin, než slazené limonády.

Ano, v letním vedru, je představa orosené sklenice, naplněné ledem a Coca-Colou jistě lákavá. Malá, půl litrová láhev Coca-Coly, obsahuje asi 45 gramů cukru (to je skoro 10 kostek cukru).

Pití vody, je možné zpestřit přidáním citrónu, limetky, máty. Nebo to mohou být jahody, maliny, borůvky či jiné ovoce.

Můžete si vyrobit i nealkoholické mojito. Na přípravu nealko mojita je potřeba jen limetka, máta, jahody a trochu třtinového cukru. Je to určitě dietnější letní osvěžení než džusy nebo slazené limonády.

Co jíst v létě při hubnutí?

  • Ovoce: melouny, jahody, maliny, borůvky, broskve, meruňky, hrozny, citrusové plody (pomeranče, grapefruit), ananasy, mango, nektarinky atd.; ovoce je osvěžující, hydratuje tělo a je plné vitaminů a antioxidantů, při hubnutí je zvláště dobré červené ovoce
  • Zelenina: rajčata, okurky, papriky, cukety, brokolice, květák, listová zelenina (salát, špenát, rukola), cukrová řepa, mrkev, fazole, hrášek atd. (zelenina je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály)
  • Bílkoviny: kuřecí prsa, ryby (losos, treska, tuňák), tofu, fazole, čočka, mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku (jogurt, tvaroh); tyto potraviny jsou bohaté na bílkoviny a mohou být součástí zdravých letních jídel
  • Celozrnné potraviny: celozrnný chléb, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny, quinoa, pohanka (tyto potraviny jsou bohaté na vlákninu a pomáhají udržovat dlouhotrvající pocit sytosti)
  • zdravé tuky: avokádo, olivový olej, ořechy, semínka, losos (zdravé tuky jsou důležité pro správnou funkci těla a mohou být součástí vyvážené letní stravy)

Čemu se vyhnout u letního jídelníčku?

  • Tučná a těžká jídla: těžká jídla s vysokým obsahem tuku mohou způsobovat pocit únavy a nevolnosti v horkém počasí; snažte se omezit příjem tučného masa nebo uzenin, smažených jídel a mastných omáček
  • Sladkosti a slazené nápoje: sladké pečivo, zmrzlina, sladkosti a slazené nápoje mají vysoký obsah cukru a kalorií; namísto nich zvolte osvěžující a zdravé alternativy, jako jsou čerstvé ovoce nebo přírodní neslazené nápoje
  • Alkohol: alkohol může způsobovat dehydrataci, což je v letním období ještě horší, než v jiných částech roku (pokud se rozhodnete pít alkohol, doplňte ho alespoň dostatečným množstvím vody)
  • Syrové a nedostatečně tepelně zpracované potraviny: v létě se určitě vyhýbejte konzumaci syrového masa, ryb, vajec a mléčných výrobků, které mohou být rizikem pro bakteriální infekce (zvláště to platí při dovolené v zemích, kde je nižší úroveň hygieny)
  • Příliš slané potraviny: přílišná konzumace soli (slané chipsy, arašídy, krekry, apod.), může přispět k dehydrataci (a jedná se obvykle jen o „prázdné“ kalorie)

Ostatní čtenáři si prohlédli:

Diskuse: Jaká je nejlepší letní dieta? Co jíst v létě při hubnutí?

Zapojte se do diskuse:

Jsme velmi rádi, že jste se rozhodli zapojit do naší diskuse. Mějte prosím na paměti, že všechny komentáře v diskusi podléhají kontrole a schválení administrátorem. Váš komentář se tedy zobrazí až s menším zpožděním. O zveřejnění nebo zamítnutí, a o reakcích na váš komentář Vás budeme informovat na zadanou emailovou adresu. Všechny komentáře, které nejsou v souladu se zákony ČR a obecně s dobrými mravy budou zamítnuty. Přejeme Vám zajímavou a inspirativní výměnu názorů.

Zvolte si svůj obrázek:

Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar Custom avatar